Τεχνολογία

Το Grindr προειδοποιεί τους χρήστες του για το «κυνήγι» μαγισσών στην Αίγυπτο

Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο από την πόλη Πορτ Σάιντ, είπε στο PinkNews ότι σταμάτησε να περπατά στους δρόμους από φόβο ότι θα συλληφθεί.
Ακούστε το άρθρο

To Grindr προέτρεψε όλους τους χρήστες στην Αίγυπτο να είναι σε επαγρύπνηση μετά από αναφορές ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να συλλαμβάνει queer άνδρες.

Όλο και περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συλλαμβάνονται, ξυλοκοπούνται και κακοποιούνται από αστυνομικούς χρησιμοποιώντας εφαρμογές γνωριμιών και ψηφιακές πλατφόρμες όπως το WhatsApp, το Facebook και το Instagram.

Ως απάντηση, το Grindr κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση σε ολόκληρη τη χώρα, καταδικάζοντας την αστυνομική αυτή ενέργεια και προειδοποιώντας τους ΛΟΑΤΚΙ+ χρήστες να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Σύμφωνα με το in.gr η αστυνομία φέρεται, επίσης, να εισβάλλει σε νόμιμα προφίλ χρηστών στην εφαρμογή για να προβεί σε συλλήψεις.

Πώς λειτουργεί η αστυνομία

«Οι καρδιές μας είναι με την κοινότητά μας στην Αίγυπτο», δήλωσε στο PinkNews εκπρόσωπος του Grindr.

«Το Grindr συνεργάζεται με ομάδες για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες μας έχουν ενημερωμένες πληροφορίες για το πώς να παραμείνουν ασφαλείς και πιέζουμε διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις να απαιτήσουν δικαιοσύνη και ασφάλεια για την αιγυπτιακή ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα».

Αναφορές δείχνουν ότι η αστυνομία προσλαμβάνει πληροφοριοδότες για να διεισδύσουν σε άλλες εφαρμογές γνωριμιών, συμπεριλαμβανομένου του Tinder και του Bumble, για να «παραπλανήσουν» μέλη της κοινότητας πριν τα συλλάβουν.

Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο από την πόλη Πορτ Σάιντ, είπε στο PinkNews ότι σταμάτησε να περπατά στους δρόμους από φόβο ότι θα συλληφθεί.

«Εγώ και οι φίλοι μου λάβαμε ένα φωνητικό σημείωμα που έλεγε ότι 28 ομοφυλόφιλοι συνελήφθησαν από την αστυνομία και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να καλέσουν τους φίλους τους για να συλληφθούν και αυτοί», εξήγησε.

Δεν νιώθουν ασφάλεια

«Πριν από μερικούς μήνες, ένας από τους φίλους μας βρέθηκε νεκρός. Δεν είμαι καθόλου ασφαλής».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το Grindr δεν κάνουν αρκετά για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Προέτρεψε επίσης τις αρχές στην Αίγυπτο να σεβαστούν τις διεθνείς και υποχρεώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

«Οι διαδικτυακές καταχρήσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχουν συνέπειες εκτός Διαδικτύου που αντηχούν σε όλη τους τη ζωή και μπορεί να είναι επιζήμιες για τη διαβίωση, την ψυχική υγεία και την ασφάλειά τους», δήλωσε η Ράσα Γιουνές, ερευνήτρια για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Human Rights Watch.

Πρόσθεσε ότι ενώ οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν επιτρέψει στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να εκφραστούν και να ενισχύσουν τη φωνή τους, έχουν γίνει επίσης εργαλεία για την καταπίεση που προωθείται από το κράτος.

Όλη η επικαιρότητα