Κόσμος

Το Ισραήλ αποχαιρετά τον Σιμόν Πέρες

0867a214d1dbe39231ba9450a9cc1aaf.jpg
Ακούστε το άρθρο

To τελευταίο «αντίο» λένε οι πολίτες του Ισραήλ στον Σιμόν Πέρες, ενώ στη κηδεία του πρώην προέδρου δίνουν το «παρών» δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο. Ήταν ο τελευταίος της γενιάς των ιδρυτών του Κράτους του Ισραήλ και πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ηλικία 93 ετών.

Η κηδεία του Πέρες έδωσε την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στην Ιερουσαλήμ πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ της Γαλλίας, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄της Ισπανίας και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Ο Μπιλ Κλίντον δεν περίμενε την κηδεία για να πάει στο προαύλιο της Κνεσέτ για να τιμήσει τον φίλο του. 

Ο Κλίντον είχε φιλοξενήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ την τελετή υπογραφής της πρώτης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το 1993, και με μεγάλη δυσκολία έκρυβε τη συγκίνησή του μπροστά στο φέρετρο εκείνου που τον αποκαλούσε «πραγματικό φίλο».

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στην Ιερουσαλήμ και το όρος Χερτσλ, όπου θα ενταφιαστεί ο Πέρες, δίπλα στον Γιτζάκ Ράμπιν, θα αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο για έναν επιπρόσθετο λόγο: στην πόλη θα βρίσκονται 90 αντιπροσωπείες από 70 χώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν διέταξε τις Αρχές να παρακολουθούν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προλάβουν τυχόν επεισόδια ή επιθέσεις από μεμονωμένα πρόσωπα.

 
 
 
tovima.gr

Όλη η επικαιρότητα