Το κάλεσμα του Πρωθυπουργού

ret.png

Στο επιβλητικό Μέγαρο Μαξίμου με τις μπουαζερι παντού, τα ψηλοτάβανα δωμάτια καιτις βαριές κουρτίνες με τις μεγάλες βεράντες του να ακουμπούν τον καταπράσινο Εθνικό κήπο,με τα πανύψηλα δένδρα. Ολόφωτο το βράδυ εκείνο άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του για να καλωσορίσει τους βουλευτές της κυβέρνησης.

Οικοδεσπότης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως πάντα με το διάπλατα ανοιχτό του χαμόγελο. Ήθελε να τους δει σε μια ατμόσφαιρα χαλαρή, και να συζητήσει μαζί τους την επκαιρότητα. Λιτός, πολυ λιτός ο μπουρές με τα μικροεδέσματα, με κυρίαρχα τα λευκά και κόκκινα κρασιά. Αλλαγή στο χρώμα και της ατμόσφαιρας που έκανε την έκπληξη ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρης, ο πνευματώδης τώρα πια πολιτικός άλλαξε το κλίμα, δημιουργώντας την πιο κεφάτη εικονα με χαλαρότητα και κέφι για τραγούδια που ακούστηκαν στον δρόμο της Ηρώδου Αττικού. Είναι η πρώτη φορά που το «Μέγαρο Μαξίμου» άλλαξε την επίσημη παρουσία του και για λίγες ώρες, έγινε χώρος ενός διαφορετικού χρώματος. Χαλαρότητα και επικοινωνία αλλά και διασκέδαση διαφορετική.

Η δεύτερη έκπληξη ήταν η πανέμορφη υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά που άρχισε να τραγουδά το τραγούδι της Αλέκας Κανελλίδου, «Άσε με να φύγω», την χάρηκαν, την χειροκρότησαν, την θαύμασαν και όλοι μαζί σιγοτραγούδησαν κοντά της.

Ο Πρωθυπουργός το απόλαυσε γιατί αληθινά ένιωσε ότι είχε κοντά του, τα αγαπημένα του πρόσωπα που τον στηρίζουν και τον θαυμάζουν όλοι το έδειξαν με τον τρόπο που τον χαιρετούσαν και τον ήθελαν κοντά τους, για να του μιλήσουν και να μάθουν.

Οι δικοί μας βουλευτές, μιλούν με αναγνώριση και πιστεύω για το πρόσωπό του, έτσι μας είπαν στα λίγα λεπτά παρουσίας.

Η πρώτη σε ψήφους βουλευτίνα Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, με το γλυκό της χαμόγελο ρωτά όπως νιώθει τον Πρωθυπουργό, δικό μας άνθρωπο, σύντροφο των ιδεών της, μιλώντας με αναγνώριση.

Δεν ξεχνά τον τόπο της και το «Μουσείο Νίκο Μπελογιάννη». «Πρέπει να τελειώσει και θα θέλαμε εσείς να το εγκαινιάσετε». Η απάντησή του ήταν καταφατική. «Ναι θα γίνει αυτό».

Ο συμπαθέστατος σε όλους βουλευτής, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στο τετ-α-τετ μαζί με τον Πρωθυπουργό, του θύμισε ότι ο Νομός Ηλείας είναι ο πιο αδικημένος. Του είπε για το δρόμο Πατρών – Πύργου, που πρέπει να ολοκληρωθεί και η αξιοποίηση του μοναδικού σε φυσική ομορφιά Καϊάφα, που έχει προγραμματισθεί ενεργά στο ΕΤΑΔ.

Ευφάνταστη παρελούλα ευφυών οικονομολόγων, όπως ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, που προσφέρθηκε να κεράσει τον Πρωθυπουργό λευκό κρασί. «Πίνω μόνο κόκκινο, πάντα κόκκινο», του είπε και ο πρόεδρος της Επιτροπής για το χρέος, Μάκης Μπαλαούρας, συμφώνησε για την απάντησή του με χιούμορ, «Ναι, για πάντα κόκκινο».

Στη σοβαρή ερώτησή του, τι θα γίνει με το χρέος και την επίσκεψη Τσακαλώτου στη Ν. Υόρκη, απάντησε «Ακουσε Μάκη μου. Υπάρχει το γνωστό δίλημμα για το χρέος. Αντίφαση και σύγκρουση. Το ΔΝΤ θέλει απομείωση του χρέους. Οι Γερμανοί δεν το θέλουν. Αν δεν είναι βιώσιμο το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα έλθει πια στην Ελλάδα. Εκτιμώ και είμαι αισιόδοξος, είπε ο Πρωθυπουργός, ότι έχουν δεσμευτεί οι δανειστές, οι Γερμανοί και πρέπει να αποφασίσουν. Ενημερωμένος για τις εργασίες της Επιτροπής για το χρέος, είπε στον πρόεδρό της Μάκη Μπαλαούρα: «Κάνε γρήγορα τις εργασίες… Τελείωνε…». Ο ενικός που χρησιμοποιούν ο ένας για τον άλλον, όταν βλέπονται, μετράει η τόσων χρόνων γνωριμία.

Ο Πρωθυπουργός σκόρπιζε χαμόγελα, δημιουργώντας αυτό το κλίμα της αμεσότητας που τον διακρίνει. Πέτυχε για μία ακόμη φορά να κερδίσει τους γύρω του. Έχοντας αυτή τη χαρισματική αύρα τους έκανε όλους να νιώθουν οι δικοί του άνθρωποι, που τον αναγνωρίζουν για την τέλεια πολιτική προσωπικότητα.

Όλοι του ευχήθηκαν, σφίγγοντάς του το χέρι, νά’ναι γερός και να κάνει τα καλύτερα για το λαό.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΟΥΞΗ
sofia.epiloges@gmail.com
Δημοσιογράφος της εφ.Πατρίς , Υπευθ. στήλης Ηλειούπολη (Επιλογές)