Κόσμος Περίεργα

Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου είναι ένα σπιτάκι με 20 θέσεις – Αγνά υλικά και βότανα

Ακούστε το άρθρο

Ένα μικρό παραλιακό εστιατόριο με μόλις 20 τραπέζια, σε ένα απομονωμένο ψαροχώρι στη Νότια Αφρική, χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο στον κόσμο χθες Δευτέρα, στην εναρκτήρια τελετή των Παγκόσμιων βραβείων Εστιατορίων στο Παρίσι.

Ο σεφ Κόμπους βαν ντερ Μερβ, που έμαθε να μαγειρεύει σε ηλικία 30 ετών, αναζητά κάθε μέρα τα συστατικά για τα πιάτα του στην άγρια ακτή του Δυτικού ακρωτηρίου κοντά στο εστιατόριό του, το Wolfgat. Τίποτα στο μενού του εστιατορίου δεν είναι έτοιμο, με τον 38χρονο Μερβ να φτιάχνει ακόμη και το ψωμί και το βούτυρο μόνος του.

Το ίδιο το εστιατόριο είναι πολύ μικρής ηλικίας καθώς άνοιξε μόλις πέρυσι σε ένα εξοχικό ηλικίας 130 ετών που από κάτω του κρύβει μία σπηλιά, στην παραλία Paternoster.

Ο σεφ του εστιατορίου Κόμπους βαν ντερ Μερβ έμαθε να μαγειρεύει σε ηλικία 30 ετώνΟ σεφ του εστιατορίου Κόμπους βαν ντερ Μερβ έμαθε να μαγειρεύει σε ηλικία 30 ετών

Το μενού γευσιγνωσίας των επτά πιάτων κοστίζει περίπου 53 ευρώ, ένα ποσό που δεν έχει καμία σχέση με τα πανάκριβα εστιατόρια του Παρισιού. Αλλά η ταπεινή του θέση και η πίστη του βαν ντερ Μερβ στην αειφόρο μαγειρική και στην επιστροφή στα βασικά, ήταν αυτή που κέρδισε τους κριτές των World Restaurant Awards στην γαλλική πρωτεύουσα.

Το μικροσκοπικό αυτό εστιατόριο μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 20 άτομα και η όλη εμπειρία του γευστικού αυτού ταξιδιού διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

Με πιάτα όπως τα διπλομαγειρεμένα φύκια, το αγγελόψαρο με bokkom sambal και masala άγριου σκόρδου, πεταλίδες, μύδια και λαχανικά της θάλασσας που μάζεψε ο ίδιος από τον «κήπο» του, την θάλασσα, κέρδισε επίσης το βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο «εκτός χάρτη».

Ο γενειοφόρος σεφ βαν ντερ Μερβ, ένας πρώην μπλόγκερ φαγητού, δήλωσε ότι εκτός από την επιρροή των εκλεπτυσμένων μπαχαρικών της τοπικής κουζίνας του Cape Malay, η φιλοσοφία του στηριζόταν στην «όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση στα προϊόντα, θέλοντας να τα διατηρήσει αγνά, ωμά και ακατέργαστα».

«Είναι μια πολύ μινιμαλιστική προσέγγιση – δεν έχει νόημα να μαζέψουμε εκπληκτικά βότανα και στην συνέχεια να τα μετατρέψουμε σε σάλτσα που δεν έχει καμία σχέση με αυτά» πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Όλη η επικαιρότητα