Ηλεία Μουσική

Το Κάστρο Χλεμούτσι γέμισε μελωδίες το Σαββατοκύριακο!

Δύο εκδηλώσεις, η μία για τον Μάνο Λοΐζο και η δεύτερη με τον Βασίλη Λέκκα με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Λεχαινών, άφησαν στο φιλόμουσο κοινό, που παραβρέθηκε το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα, στο μαγευτικό Κάστρο Χλεμούτσι, εξαιρετικές εντυπώσεις ενώ οι καλλιτέχνες χειροκροτήθηκαν θερμά από όλους.
Ακούστε το άρθρο

Με μουσικές συναυλίες που θα μείνουν αξέχαστες για ακόμα μια χρονιά το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τέχνης του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, έδειξε την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή.

Δύο εκδηλώσεις, η μία για τον Μάνο Λοΐζο και η δεύτερη με τον Βασίλη Λέκκα με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Λεχαινών, άφησαν στο φιλόμουσο κοινό, που παραβρέθηκε το Σάββατο και την Κυριακή αντίστοιχα, στο μαγευτικό Κάστρο Χλεμούτσι, εξαιρετικές εντυπώσεις ενώ οι καλλιτέχνες χειροκροτήθηκαν θερμά από όλους. Τα καθίσματα που στήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κάστρου γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο που έφτασε στο Κάστρο Χλεμούτσι το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη κοινότητα, από κάθε άκρη της Ηλείας, για να ακούσουν αγαπημένα και αξέχαστα τραγούδια.

Επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, φέτος κάνει την δεύτερη συνεργασία του με τοπικούς καλλιτέχνες με σκοπό την ανάδειξη του τόπου. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις (πλην της μεγάλης συναυλίας του Γιάννη Χαρούλη την 1η Αυγούστου) είναι δωρεάν και σε απευθείας μετάδοση, μέσω live streaming, στην Ιταλία και στους συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg. Από την άλλη όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας και για τον λόγο αυτό το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τέχνης του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, φέτος έχει περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Το περασμένο Σάββατο στις 9 το βράδυ στο Κάστρο Χλεμούτσι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με την Λουκία Βαλάση και τον Γιώργο Σαρρή. Η Λουκία Βαλάση, ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και μουσικός (σολίστ στο σαντούρι) η ίδια και πολύ καλή γνώστρια της γλώσσας της μουσικής, πατώντας πάνω στα βήματα των μεγάλων ελληνίδων ερμηνευτριών και τραγουδώντας απλά, λιτά και υπέροχα ταξίδεψε το κοινό με την μαγευτική φωνή της. Ο Γιώργος Σαρρής από την άλλη δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς εδώ και χρόνια μιλούν για αυτόν τα τόσα αγαπημένα τραγούδια των «Ζιγκ Ζαγκ». Και οι δυο τους πάνω στη σκηνή, απέδωσαν τα τραγούδια τους με τέτοιο τρόπο, όπως ακριβώς «επιβάλλει» ο εμβληματικός χώρος του Κάστρου Χλεμουτσίου το οποίο για ακόμα μια χρονιά μετατρέπεται σε «πυρήνα» πολιτισμού.

Μια ημέρα μετά, την περασμένη Κυριακή, στις 9 το βράδυ, ο Βασίλης Λέκκας και η Φιλαρμονική Λεχαινών «Ορφεύς», παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα γεμάτο αξέχαστα τραγούδια. Η Φιλαρμονική Λεχαινών, εδώ και χρόνια έχει αποδείξει την ικανότητά της να ταξιδεύει μουσικά το όποιο κοινό βρίσκεται να την απολαύσει και έτσι η βραδιά την Κυριακή, απέκτησε μια διαφορετική αίγλη. Το συγκέρασμα που έγινε στο χώρο της συναυλίας ήταν μοναδικό.

Στις 2 Απριλίου του 1980 ο Βασίλης Λέκκας τραγουδάει υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, σε απευθείας μετάδοση από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και το ταξίδι από νότα σε νότα αρχίζει… Με αυτό το ταξίδι στη μουσική συνάντησε και συναντήθηκε με όλο τον κόσμο. Η ελληνική του μουσική δεν χρειάστηκε μετάφραση σε κανένα μέρος του πλανήτη.

«…Ήσουν μια χώρα που την έκανα πατρίδα μου…» Τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, με λυρικό και επαναστατικό τρόπο μέσα από την εκρηκτική του ερμηνεία.

«Νεότερο Ζορμπά» τον αποκάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Πάντα όρθιος με στόχο την μετάδοση για τον οικουμενικό ρόλο του λόγου και της ελληνικής μουσικής, όπως τον διδάχτηκε μέσα από τις κορυφαίες συνεργασίες του με συνθέτες και ποιητές που πλάθουν την νεότερη μυθολογία του τόπου μας.

Όλα αυτά καθορίζουν τις επιλογές του, και από πολύ νωρίς στο ξεκίνημα της πορείας του ο Βασίλης Λέκκας σηματοδοτεί με την παρουσία του ένα καλλιτεχνικό κάδρο άλλου ήθους και ύφους.

Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και αρκετό φιλόμουσο κοινό που παρακολούθησε και τις δύο ημέρες τις μουσικές βραδιές στο Κάστρο Χλεμούτσι.

Όλη η επικαιρότητα