Ηλεία Τουρισμός

Το Κατάκολο θα συνεχίσει να είναι σημείο αιχμής για την κρουαζιέρα – «Μονοπάτι» και για άλλα πλοία στο μέλλον

Ακούστε το άρθρο

Ο τουρισμός εδώ και χρόνια αποτελεί έναν εκ των βασικότερων οικονομικών πυλώνων που στηρίζεται η Ηλεία, αφού κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες βλέπει εκατοντάδες επιβατικά πλοία να «δένουν» στο λιμάνι του Κατακόλου και χιλιάδες τουρίστες να ξεχύνονται τόσο στην περιοχή του λιμανιού, όσο και σε άλλα μέρη του νομού με τεράστια ιστορική σημασία, που αποτελούν και πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες παγκοσμίως.

Εδώ και χρόνια πρόκειται για μια εκ των βασικότερων πηγών εσόδων για το νομό μας, που ωστόσο αντιμετωπίζει και αυτή αρκετές μεταβολές όσον αφορά την κίνηση όλα αυτά τα χρόνια. Κατά τη διάρκεια των χρόνων στα οποία η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση, οι μεταβολές όσον αφορά την προσέλευση είναι υπαρκτές, αλλά τα ποσοστά μεταβολής παραμένουν σε μικρά επίπεδα. Η μικρή πτωτική τάση που καταγράφεται σε αφίξεις τουριστών και κρουαζιεροπλοίων όμως, δεν είναι κάτι που συμβαίνει στο νόμο μας. Το κακό αυτό συμβαίνει πανελλαδικά.

Για το ζήτημα της μείωσης μίλησε χθες ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος, τονίζοντας πως πρόκειται για μια εικόνα που παρουσιάζεται σε όλα τα λιμάνια της χώρας και η βασική αιτία είναι γεωπολιτική. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι εταιρείες διοργανώνουν δεκαήμερα ταξίδια με τα πλοία τους και αντιλαμβάνεστε ότι δε θέλουν να πουλάνε μια χώρα. Από τη στιγμή που έχει βγει από τη μέση στη Ρωσία η Τουρκία, παραμένει μόνο η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Δαλματικές Ακτές. Αυτό τους δυσκολεύει και έχουν στρέψει πλέον τα πλοία στη Δυτική Μεσόγειο. Οι πληροφορίες μας είναι ότι σύντομα ανοίγει η Τυνησία και η Αίγυπτος, γεγονός παρήγορο για το Κατάκολο μιας και θα είναι στο «μονοπάτι» των πλοίων που θα πηγαίνουν εκεί, άρα θα υπάρχει εισπρακτικό όφελος για το λιμάνι. Δεν είναι τόσο ανησυχητική η κατάσταση. Παρατίθενται στατιστικά στοιχεία από την Ένωση Λιμένων Ελλάδας κάθε χρόνο, όπου φαίνεται πως το 2013 υπήρχε μεγάλη κίνηση σε αριθμό πλοίων, αλλά ο αριθμός επιβατών είναι καλύτερος τώρα συγκριτικά με εκείνη τη χρονιά, καθώς τα πλοία είναι μεγαλύτερα πλέον». Κατά το κλείσιμο, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και πάντα να υπάρχει φροντίδα ώστε το λιμάνι να είναι καλύτερο, φιλόξενο και επιθυμητό στους τουρίστες, ενώ στάθηκε και στο ότι το λιμάνι Κατακόλου παραμένει τρίτο στην επιθυμία επισκεψιμότητας.

Από την πλευρά του, ο ναυτικός πράκτορας Παναγιώτης Φάκλαρης υπολογίζει πως φέτος το λιμάνι συνολικά θα έχει περίπου 205 αφίξεις, όπου φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια μόνο όμως στα καράβια, καθώς πλέον το Κατάκολο επισκέπτονται μεγαλύτερα πλοία τα οποία φέρνουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία και το πρόγραμμα που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί για το 2020, υπολογίζεται πως το λιμάνι θα έχει 235 περίπου αφίξεις, δηλαδή θα υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξεως των 30 παραπάνω αφίξεων, ενώ ίσως να υπάρξουν και ορισμένες έκτακτες αφίξεις όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην περσινή χρονιά, όπου οι αφίξεις παρουσίασαν το ίδιο επίπεδο με αυτό που αναμένεται να παρουσιάσει το λιμάνι το 2020. Τέλος, στάθηκε και στη γενικότερη μείωση των προσελεύσεων στα λιμάνια όλης της Ελλάδας, που οφείλεται κυρίως στην επιθυμία των εταιρειών να βρουν  νέους προορισμούς, στην κατάσταση που βρίσκονται τα λιμάνια Τουρκίας και Αιγύπτου, καθώς και στην εξέλιξη των λιμανιών των δυτικών χωρών που δίνουν τη δυνατότητα υποδοχής πλοίων με μεγαλύτερο όγκο, κάτι που τα περισσότερα ελληνικά λιμάνια δεν υποστηρίζουν.

Όλη η επικαιρότητα