Οικονομία

Το κρισιμότερο Eurogroup για την Ελλάδα

14302_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Να δώσουν το «πράσινο φως» οι δανειστές για την εκταμίευση της δόσης θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τους ευρωπαίους ομολόγους του στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ. Οι διεθνείς πιστωτές όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα πριν δουν πρώτα να εφαρμόζονται τα βασικά μέτρα που ψήφισε η Βουλή και τα οποία τρέχει να εφαρμόσει η Αθήνα.

Το μάξιμουμ που ευελπιστεί να αποσπάσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο κ. Στουρνάρας από τους συνομιλητές του είναι μια πολιτική δέσμευση πως αρχές Δεκεμβρίου θα εγκριθεί η δόση και η εκταμίευσή της θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου πιθανότατα. Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση πρέπει να έχει βάλει σε τροχιά εκτέλεσης όλα τα σκληρά μέτρα για τα οποία δυσπιστούν οι εταίροι και πιστωτές.

Το κλίμα για τον Γιάννη Στουρνάρα στο Γιούρογκρουπ μόνο φιλικό δεν θα είναι, παρότι θα δείξει το ψηφισμένο από τη Βουλή Μεσοπρόθεσμο, τον νέο κρατικό προϋπολογισμό και τις δύο πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα προαπαιτούμενα.

Στις Βρυξέλλες όμως δεν αρκούνται απλά σε νόμους και διατάξεις. Αυτό φάνηκε και με το θρίλερ που εξελίχτηκε το βράδυ της Δευτέρας σχετικά με το email των ελεγκτών της Τρόικα που έθετε θέμα «απολύσεων» αντί για «διαθεσιμότητα» 25.000 υπαλλήλων που ψήφισε η Βουλή ως το 2014. Φάνηκε έτσι η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει εκτός Ελλάδος (αλλά και εντός Ελλάδος ακόμη) για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί και πώς θα εφαρμοστεί. Χαμένοι στη μετάφραση και από κεκτημένη ταχύτητα, οι ελεγκτές του ΔΝΤ φέρονταν να αμφισβητούν τις δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση και να ζητούν επιτακτικά απολύσεις αντί για «διαθεσιμότητα», με αποτέλεσμα η Αθήνα να διαμηνύει πως «δεν συζητάμε απολύσεις» και το ΔΝΤ να αποσύρει τις ενστάσεις και απαιτήσεις του.

Περισσότερα εδώ: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=237674

Όλη η επικαιρότητα