Αγροτικά Ηλεία

Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής συζητήθηκε στην γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου

Ακούστε το άρθρο

«Πολλά τα προβλήματα, θέλουμε την στήριξη της πολιτείας»

*Τόνισαν οι παραγωγοί που συμμετείχαν χθες στην συζήτηση

Όλα τα “καυτά” θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς της περιοχής του Πύργου, τέθηκαν στη χθεσινή γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου η οποία έγινε στα γραφεία του.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (όπως η αυτονομία και οι προοπτικές εξέλιξης του Αγροτικού συνεταιρισμού Πύργου, η ενημέρωση για τα πεπραγμένα Δ.Σ, Ε.Σ και ΟΕΦ, ο εκσυγχρονισμός του ελαιοτριβείου, και η ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του συνεταιρισμού από 01/01/2019 έως 31/12/19, δηλαδή ο οικονομικός απολογισμός).

Επίσης ειπώθηκαν αρκετές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς, έτσι ώστε και καλύτερα προϊόντα να παράγουν και σε καλύτερες τιμές να τα διαθέτουν.

«Υλοποιούμε ένα από τα καλύτερα προγράμματα στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου κ. Μιχαήλ Πλαστουργός τόνισε καταρχήν για την χθεσινή Γ.Σ.

«Στην γενική συνέλευση συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα οποία αφορούν τους παραγωγούς της περιοχής του Πύργου και των περιχώρων. Τα θέματα ήταν η εξυγίανση του συνεταιρισμού στον οικονομικό τομέα, δηλαδή μιλήσαμε για τη λειτουργία του ελαιοτριβείου, για το ΟΣΔΕ και το πρόγραμμα του ΟΕΦ, δηλαδή τα υλικά μέσα των αγροτών – παραγωγών ελαιολάδου. Φέτος είμαστε στο δεύτερο χρόνο που υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα, και την προηγούμενη Πέμπτη, μετά τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρχε λόγω της μεγάλης ασθένειας που υπάρχει παγκοσμίως, και μας ανάγκασε να καθυστερήσουμε μερικούς μήνες, φέραμε την δεύτερη δόση από τα υλικά των Ελαιοπαραγωγών, τα οποία είναι βενζινοπρίονα, ραβδιστικά, πανιά και πολλά ακόμη, τα οποία χρειάζεται ο ελαιοπαραγωγός για να αναπτύξει την καλλιέργεια του. Να σας υπενθυμίσω ότι το πρόγραμμα του συνεταιρισμού μας είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, φτάνει βέβαια να μπορούμε να το υλοποιήσουμε».

Επίσης ο κ. Πλαστουργός στάθηκε και στο θέμα της δακοκτονίας που σύμφωνα με τον ίδιο έχει διασπάσει τους αγρότες.

«Επειδή είχε γραφτεί ότι οι Έλληνες αγρότες είναι τεμπέληδες, αυτό δεν ισχύει καθόλου, ενώ θα πρέπει όλοι οι αγρότες να είναι ενωμένοι και όχι διασπασμένοι. Αυτή τη στιγμή στην Ηλεία γίνεται ένα μεγάλο έργο η δακοκτονία το οποίο δυστυχώς έχει διασπάσει τους αγρότες. Αυτό δεν έγινε πουθενά αλλού, παρά μόνο εδώ στην Ηλεία. Εγώ έχω ζητήσει δημόσιο διάλογο με τον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Γιαννόπουλο και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Θα περιμένουμε από τις εξελίξεις και ανάλογα θα τοποθετηθούμε σαν συνεταιρισμός με μία συνέντευξη και αν χρειαστεί θα κάνουμε και διαμαρτυρία».

«Να αγωνιστούμε για το μέλλον μας»

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Κούτρας παραγωγός στάθηκε στις πολύ χαμηλές τιμές του λαδιού.

«Για το λάδι από το συγκεκριμένο κράτος δεν περιμένουμε απολύτως τίποτα. Και από την πληροφόρηση που έχουμε για τα ΠΣΕΑ, μετά από πολλά χρόνια θα πάρουμε κάποια χρήματα.  Είναι η τρίτη σερί χρονιά που έχει πέσει τόσο χαμηλά η τιμή του λαδιού, είχαμε το γλοιοσπόριο, είχαμε και τον καύσωνα του Μαΐου φέτος, έχουνε χαθεί εκατομμύρια ευρώ στην Ηλεία και λείπουν από την αγορά. Και φυσικά λείπουν και από μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το λάδι στην παγκόσμια αγορά δεν καλύπτει ούτε το 5%, αφού κυριαρχούν τα σπορέλαια και κάποια μονοπωλιακά συμφέροντα. Αν μάλιστα κάποιος πληρώνει μεροκάματα όχι μόνο δεν θα βγάλει κέρδος αλλά θα πάει και φυλακή. Πρέπει λοιπόν και οι αγρότες να πάψουν να είναι στα καφενεία και στον καναπέ και να αγωνιστούν, να υπερασπίσουν το συμφέρον τους. Καλό είναι λοιπόν οι αγρότες να παλέψουν σε άλλο επίπεδο, να προβάλλεται το ελαιόλαδο, μήπως και αλλάξει κάτι».

Ακόμη στην χθεσινή Γ.Σ. έγινε λόγος και για την λογική της προσφοράς και της ζήτησης, με κύριο παράδειγμα την περίπτωση των λεμονιών, αλλά και της σταφίδας, όπου και υπήρχαν μεγάλες καταστροφές, αλλά και οι τιμές ήταν πάρα πολύ χαμηλές. Αυτή η λογική δεν βγαίνει πουθενά και σίγουρα δεν συμφέρει καθόλου τους αγρότες, που τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός, κοστολόγηση και οι τιμές να καλύπτουν την παραγωγή.

Όλη η επικαιρότητα