Categories: Παιδί

Το μωρό σας βγάζει δόντια; Ετσι θα το ανακουφίσετε

Share

Τα σάλια, η ραθυμία και τα δάκρυα μπορούν να κάνουν την οδοντοφυΐα μια δοκιμασία τόσο για τα μωρά όσο και για τους γονείς. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να απαλύνετε τον πόνο του μικρού σας.

Πώς αναπτύσσονται τα δόντια των μωρών;

Αν και το κάθε μωρό είναι διαφορετικό, τα μωρά συχνά αρχίζουν να βγάζουν δόντια περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Τα δύο κάτω μπροστινά δόντια (κάτω κεντρικοί κοπτήρες) είναι συνήθως τα πρώτα που εμφανίζονται και ακολουθούν τα δύο επάνω μπροστινά δόντια (άνω κεντρικοί κοπτήρες).

Τα κλασικά συμπτώματα της οδοντοφυΐας περιλαμβάνουν:

Υπερβολικό σάλιο
Μάσημα αντικειμένων
Ευερεθιστότητα ή εκνευρισμός
Πληγωμένα ή ευαίσθητα ούλα
Μικρή αύξηση της θερμοκρασίας — αλλά όχι πυρετός

Πολλοί γονείς υποψιάζονται ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί πυρετό και διάρροια, αλλά οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ενδείξεις οδοντοφυΐας. Εάν το μωρό σας έχει πυρετό ή διάρροια, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό.

Πώ θα ανακουφίσετε το μωρό

Εάν το μωρό σας βγάζει δόντια και δείχνει ανήσυχο ή αναστατωμένο, λάβετε υπόψη αυτές τις απλές συμβουλές:

*Τρίψτε τα ούλα του

Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό δάχτυλο ή βρεγμένη αποστειρωμένη γάζα για να τρίψετε απαλά τα ούλα του μωρού σας. Η πίεση μπορεί να μειώσει τη δυσφορία του.

*Δροσίστε την περιοχή

Ένα κρύο κουτάλι ή ένας παγωμένος —όχι κατεψυγμένος— δακτύλιος οδοντοφυΐας μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά για τα ούλα του μωρού. Για να αποφύγετε την τερηδόνα, μη βυθίζετε αυτά τα αντικείμενα σε ζαχαρούχες ουσίες.

*Απευθυνθείτε στον παιδίατρο

Σε καμία περίπτωση μη δώσετε στο μωρό φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένων ομοιοπαθητικών δισκίων οδοντοφυΐας. Επικοινωνήστε με το γιατρό εάν το μωρό σας φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχο ή εάν η οδοντοφυΐα φαίνεται να παρεμποδίζει την πρόσληψη τροφής του.

Πηγή: imommy.gr