Ηλεία

Το Μουσικό Σχολείο Ηλείας στην Κύπρο: Μουσική – θάλασσα και νέα παιδιά

Το Μουσικό Σχολείο Ηλείας, με έδρα το Βαρθολομιό, είναι ο συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο «Η Μουσική και η Θάλασσα στην Διαπολιτισμική, Δια Βίου Εκπαίδευση» που θα πραγματοποιείται  στο χρονικό διάστημα 2018-2020.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επιπλέον τέσσερα Μουσικά σχολεία από Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Οι μαθητές και οι καθηγητές του προγράμματος θα εργαστούν μαζί, ενδυναμώνοντας έτσι την ικανότητά τους να λειτουργούν σε διακρατικό επίπεδο, γεφυρώνοντας και υπερνικώντας τα οποιαδήποτε διαφορετικά πολιτισμικά, γλωσσικά, ακόμα και θρησκευτικά στοιχεία που κουβαλούν.

Το project βασίζεται σε δύο σημαντικούς πυλώνες. Ο πρώτος από αυτούς είναι η Θάλασσα και ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματός είναι η Μουσική, καθώς αυτή και τα Μαθηματικά αποτελούν τις δύο Παγκόσμιες Γλώσσες.

Την πρώτη αποστολή με προορισμό την Κύπρο, αποτελούσαν πέντε μαθητές και δύο καθηγήτριες: η κ. Παναγιώτα Φραντζή που είναι και η συντονίστρια του προγράμματος για όλα τα σχολεία, και η διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Μπίρμπα. Ο προορισμός μας ήταν η πανέμορφη πόλη της Πάφου στην Κύπρο.

Οι Κυπριακές «οικογένειές» περίμεναν την αποστολή με ανοιχτές αγκάλες και προσέφεραν για μία εβδομάδα μία υπέροχη φιλοξενία που  όλους τους έκανε να μην νοιώθουν  ξένοι και μακριά από τα σπίτια τους.

Χριστίνα Ζαφειροπούλου:

«Η υπέροχη Κύπρος μας προσέφερε μοναδικές αναμνήσεις. Είμαι πολύ περήφανη που το πρόγραμμα ERASMUS έφτασε στο σχολείο μας και μας έδωσε την δυνατότητα να εξοικειωθούμε με μια ξένη γλώσσα, με νέες κουλτούρες και νέους πολιτισμούς. Θα ήθελα να ξαναζήσουμε αυτήν την μοναδική εμπειρία, να γνωρίσουμε κι άλλους πολιτισμούς και να κάνουμε νέους φίλους».

Λεωνίδας Μπακογιάννης:

«Το ταξίδι στην Κύπρο ήταν συναρπαστικό. Επισκεφτήκαμε αρκετά αρχαιολογικά και βυζαντινά ιστορικά μνημεία. Επιπλέον γνωρίσαμε τόσο τη μοντέρνα όσο και την παλαιά πόλη της Πάφου. Εύχομαι στο μέλλον να μού δοθεί ευκαιρία να ξαναπάω στην Κύπρο και να ξανασυναντήσω τους νέους φίλους μου».

Νικόλας Χαραλαμπόπουλος:

«Το ταξίδι στην Κύπρο ήταν πραγματικά ανεπανάληπτο!! Εκτός του ότι γνωρίσαμε τους πολιτιστικούς θησαυρούς του νησιού, ήρθαμε σε επαφή με την κουλτούρα, την ευγένεια και την καλοσύνη των ανθρώπων. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που εύχομαι στο μέλλον να έχω τη δυνατότητα να ξαναζήσω».

Μαρίτα Στρίκου:

«Στην Κύπρο ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία. Το νησί είναι πανέμορφο. Το σχολείο που συνεργαζόμαστε είναι μεγάλο, με διαφορετικούς κανόνες από τα ελληνικά σχολεία, και όλα τα παιδιά ήταν φιλόξενα, ευγενικά και καλοσυνάτα. Μού άρεσαν πάρα πολύ τα αξιοθέατα του νησιού. Η ομορφιά του τόπου ήταν εκθαμβωτική. Κατά τη γνώμη μου, το πιο ωραίο μέρος που επισκεφτήκαμε ήταν η Πέτρα του Ρωμιού, εκεί που σύμφωνα με τον μύθο αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη».

Σταυρίνα Νικολουτσοπούλου:

«Σε μια πρώτη και ευτυχισμένη εμπειρία μου στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS, γνώρισα και βίωσα πρωτόγνωρες στιγμές: τον πλούσιο λαογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου, την ζεστασιά του φιλόξενου πολιτισμού της, και την έντονη καλή διάθεση των Κύπριων συμμαθητών μας που διαρκώς προσπαθύσαν να μας διευκολύνουν για να απολαύσουμε ό,τι καλύτερο προέκυπτε από τις δραστηριότητες του προγράμματος».

Όλη η επικαιρότητα