Αγροτικά Ηλεία

Το νέο «μήνυμα» των αγροτών από τον κόμβο Πελοπίου – «Δώστε λύσεις να μείνουμε στα χωράφια μας»

«Κραυγή αγωνίας» από τους καλλιεργητές του Πελοπίου και της ευρύτερης περιοχής.
Ακούστε το άρθρο

Με κύρια αιτήματα, τις άμεσες αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και την πρόσφατη κακοκαιρία (παγετός) και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος που συρρικνώνεται συνεχώς, τόσο από την ακρίβεια στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα κ.α.), όσο φυσικά και από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα, οι παραγωγοί από την περιοχή του Πελοπίου και των γύρω κοινοτήτων, έκλεισαν χθες την εθνική Οδό Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας για περίπου μία ώρα.

Οι παρευρισκόμενοι σε αυτή την κινητοποίηση, ζήτησαν από την πολιτεία να δώσει  άμεσα λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα, προκειμένου οι παραγωγοί να παραμείνουν στα χωράφια τους για να καλλιεργήσουν.

Αν δεν συμβεί αυτό, τότε τα χωράφια θα παραμείνουν ακαλλιέργητα, με μεγάλο κόστος για την τοπική κοινωνία και φυσικά για ολόκληρο το νομό.
Επιπλέον ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης Βομπίρης κάλεσε όλους τους αγρότες, αλλά και όλους τους φορείς, όπως και τα πολιτικά κόμματα, να σταθούν δίπλα στους αγρότες και να τους στηρίξουν σε αυτό τον δύσκολο αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους.

Θανάσης Βομπίρης: «Σας καλούμε όλους σε Μαραθιά και πάρκο Ξυστρή»

Για την χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο Πελοπίου ο κ.  Θανάσης Βομπίρης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Την Κυριακή συνεδριάσαμε η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων στην Λάρισα, όπου προβάλλαμε όλα τα ζητήματα που έχουμε σαν κεντρικό πλαίσιο. Το κόστος παραγωγής πρώτα από όλα, όπου ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποζημιώσεις οπουδήποτε εκκρεμούν και κυρίως για τα πυρόπληκτα, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, για τον ΕΛΓΑ και όλα τα τοπικά θέματα. Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μία από τις δράσεις που κάνουμε στο νομό Ηλείας και πανελλαδικά για να αναδείξουμε τα κατά τόπους προβλήματα. Εμείς καλούμε τους συναδέλφους αγρότες το Σάββατο το απόγευμα στις 7:00, να είναι στον κόμβο της Μαραθιάς, όπου έχουμε καλέσει τους εμπορικούς συλλόγους, τα εργατικά κέντρα, τα σωματεία και το λαό της περιοχής, αφού τα προβλήματα είναι κοινά, το κόστος του ρεύματος, το κόστος ζωής, είναι κοινό για όλους και το Σάββατο θα είμαστε όλοι εκεί για να κάνουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο – συγκέντρωση. Καλούμε όμως και την Κυριακή στο πάρκο Ξυστρή, που θα γίνει σύσκεψη, που έχει σαν επίκεντρο το πρόβλημα με την περιουσία που διεκδικεί η Μονή των Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων. Εκεί πρέπει να δώσουμε δυναμικό παρών, σαν απαίτηση και απάντηση στην εκκλησία και στην κυβέρνηση, που θέλουν να πάρουν την περιουσία από τους αγρότες. Εμείς λέμε ότι η περιουσία ανήκει στους αγρότες. Αν η κυβέρνηση δεν ακούσει τα προβλήματά μας και δεν τα λύσει, δεν θα υπάρχουμε και εμείς πλέον στα χωράφια μας και θα περάσει η παραγωγή σε λίγα χέρια, όπως έχουν ως στόχο».

Νίκος Βασιλόπουλος: «Δεν έχει έρθει κανείς να δει την καταστροφή που πάθαμε»

Ο κ. Νίκος Βασιλόπουλος μέλος της ΟΑΣΗ και αγρότης από την Καυκανιά, πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε:

«Είμαστε ένα από τα χωριά που καήκαμε στις τελευταίες φωτιές. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να έρθουν να δουν τις ελιές, για να μπορέσουμε μετά να κάνουμε τις απαιτούμενες εργασίες, να κόψουμε δηλαδή τις ελιές, προκειμένου αυτές να ξαναπετάξουν. Μας είχαν πει ότι θα έρθουν κάποια στιγμή, όμως ο καιρός έχει περάσει, θα έπρεπε ήδη να έχουν ελέγξει τα χωράφια και να πάρουμε μία αποζημίωση για να προχωρήσουμε σε αυτές τις εργασίες. Εμείς θα ξεκινήσουμε τώρα να ρίξουμε τα λιπάσματα, με αυτό το κόστος που έχουν, ώστε να μπορέσουν να ξαναπετάξουν οι ελιές. Τα πράγματα είναι δύσκολα, κατεβήκαμε στο μπλόκο για να διαμαρτυρηθούμε, ενώ έχουμε πρόβλημα και με τους αγροτικούς δρόμους, αφού δεν μπορούμε να πάμε εύκολα τα χωράφια. Αυτό έγινε μετά τις πυρκαγιές, τα βουνά κατέβασαν πολλά νερά και όλοι οι δρόμοι έχουν χαλάσει. Έπρεπε όμως να είχαν μεριμνήσει γι’ αυτό από το καλοκαίρι που καήκαμε».

Βασίλειος Κατσαριώτης: «Τι ζητάμε …»

Ο κ. Βασίλειος Κατσαριώτης από την Ηράκλεια δήλωσε ακολούθως.
«Θέλουμε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, απόσβεση των χρεών στα ΤΟΕΒ και χαμηλό κόστος στα εφόδια, καθώς και αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Κωνσταντίνος Τσιρώνης: «Κραυγή αγωνίας και από τους μαθητές για την αδιαφορία που υπάρχει»

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του μαθητή Κωνσταντίνου Τσιρώνη προέδρου του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του Λυκείου Πελόπιου:

«Ήρθαμε και εμείς εδώ για να διαμαρτυρηθούμε, γιατί είναι αδιανόητο σε μία περιοχή που είναι επί το πλείστον αγροτική, να μην έχει δοθεί βοήθεια, ανθρωπιστική, οικονομική, κοινωνική, σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν κυρίως από την αγροτική παραγωγή. Σε όλο το δήμο η οικονομία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ελιές, από τα αμπέλια και από τη σταφίδα.

Πώς γίνεται ένας άνθρωπος να ζήσει χωρίς να αποζημιωθεί και όλοι οι παραγωγοί έχουν καταστραφεί ουσιαστικά σε βάθος πενταετίας. Εμείς ως μαθητές πως θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τα παιδιά της υπόλοιπης Ελλάδας, όταν οι γονείς μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται στο σύστημα Παιδείας; Είναι ένα ζήτημα το οποίο εμπλέκεται άμεσα με την καταστροφή που υποστήκαμε τον περασμένο Αύγουστο. Πρέπει άμεσα αυτό το ζήτημα να διευθετηθεί και η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημά μας».

Δημήτριος Ζαφειρόπουλος: «Είναι ανεπιθύμητοι …»

Στην συνέχεια ο κ. Δημήτριος Ζαφειρόπουλος πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Πελοπίου ανέφερε:

«Είμαστε και εμείς εδώ, ένας καινούργιος σύλλογος, που αποτελείται από έξι κοινότητες, πού είναι πυρόπληκτες και που ακόμη δεν έχουμε αποζημιωθεί. Είμαστε εδώ και αγναντεύουμε τα απέναντι βουνά της Ζαχάρως, όπου κάηκαν 49 άτομα το 2007. Και το λέω αυτό, διότι δύο πρώην υπουργοί της τότε και της σημερινής Κυβέρνησης, πριν από λίγες ημέρες, γελούσαν και έδειχναν πως πήραν τότε τις εκλογές. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν τους θέλουμε στον τόπο μας. Χαιρετίζουμε και εμείς λοιπόν αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας και είμαστε στο πλευρό όλων των φορέων που έχουν έρθει, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αρχίζοντας η νέα καλλιεργητική περίοδος με τα προβλήματα στα ΤΟΕΒ, με τα αγροτικά εφόδια να έχουν φτάσει στα ύψη, με το πετρέλαιο να είναι πανάκριβο. Θέλουμε στήριξη από όλους».

Νίκος Μπακοβασίλης: «Τα αντλιοστάσια δεν λειτουργούν, τα έξοδα για τους αγρότες είναι τεράστια»

Τέλος ο κ. Νίκος Μπακοβασίλης πρόεδρος ΤΟΕΒ Πελοπίου ανέφερε:

«Τα προβλήματα είναι τεράστια. Την προηγούμενη τετραετία που ανέλαβα, το ΤΟΕΒ Πελοπίου ήταν σε κακή κατάσταση, όπως είναι και όλη η αγροτική περιοχή εδώ. Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες για να μπορέσουν οι παραγωγοί να ποτίζουν, άλλωστε είμαι και εγώ καλλιεργητής, αλλά βρίσκουμε μπροστά μας αδιαφορία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, είχε τεράστιες ζημιές όλο το καλοκαίρι. Από τα αντλιοστάσια δεν λειτουργεί τίποτα, λεφτά δεν υπάρχουν και υπάρχει και ένα σοβαρό θέμα με τη ΔΕΗ. Μας έχει έρθει χαρτί από την προϊστάμενη αρχή, ότι το ρεύμα θα προσαρμοστεί πλέον με τα στρέμματα που καλλιεργούμε. Δηλαδή στο δικό μας ΤΟΕΒ που καλλιεργεί 6.000 στρέμματα και έκαψε φέτος 400.000 ευρώ ρεύμα, πρέπει να πάει 60 ευρώ το στρέμμα. Αν είναι ποτέ δυνατόν να καλλιεργήσει κάποιος άνθρωπος με αυτά τα δεδομένα. Επίσης το λίπασμα από τα 15 ευρώ το 2016-20, πήγε τώρα στα 30 ευρώ. Η θειική αμμωνία από 10 ευρώ πήγε στα 22. Δεν ενδιαφέρεται κανένας.

Έχουμε πάθει ζημιά στο αντλιοστάσιο στο Στρέφι και δεν έχει ανταποκριθεί κανείς. Μόνο κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες προσπαθούν να μας βοηθήσουν για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά στο αντλιοστάσιο και να είναι έτοιμο τον Μάρτη. Υπάρχουν παντού σοβαρά προβλήματα. Με τα πυρόπληκτα ο κόσμος δεν έχει πάρει τα χρήματα που πρέπει. Το ίδιο ισχύει και για τις ζημιές από το ΕΛΓΑ.

Έτσι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να πληρώσει τα χρέη του στο ΤΟΕΒ και να καλλιεργήσει τη νέα σεζόν. Πώς μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά όταν τα αντλιοστάσια είναι σε κάκιστη κατάσταση, οι υποδομές των ΤΟΕΒ είναι από την εποχή της χούντας; Οι ζημιές είναι καθημερινές, τα έξοδα είναι τεράστια και το κόστος συντήρησης είναι 200% πάνω».

Ο κ. Θανάσης Βομπίρης ανέφερε ακόμη πως έχει ζητηθεί συνάντηση των αγροτών με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς για να βρεθούν λύσεις για όλα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

«Σαν πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, αποφασίσαμε και ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και με τα συναρμόδια υπουργεία, για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα. Ταυτόχρονα ζητάμε από τα κόμματα να έρθουν στις συγκεντρώσεις και στα μπλόκα που έχουμε, να πάρουν θέση δηλαδή, αν στηρίζουν ή δεν στηρίζουν και με ποιο τρόπο στηρίζουν τα αιτήματά μας. Σήμερα (σ.σ. χθες) ευχαριστώ και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πελοπίου που παρευρέθηκε στην συγκέντρωση, αφού είναι ο μόνος που έχει παρευρεθεί σε παρόμοιες συγκεντρώσεις και έχει βάλει τα πράγματα στη θέση τους».

 

Όλη η επικαιρότητα