Βιβλίο

Το νέο βιβλίο της Λένας Μαντά παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο «Κορκολής» στον Πύργο

«Το δικό μου μωρό της σοφίτας έζησε»
Ακούστε το άρθρο

«Μια ιστορία θέλω να σου πω, χωρίς ήρωες αλλά με πολλά θύματα. Χωρίς όπλα αλλά με καθημερινές μάχες. Χωρίς νίκες αλλά με δυνατούς νικητές. Μια ιστορία θέλω να σου πω για την ελπίδα…»

Η παραπάνω περιγραφή, βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του ολοκαίνουργιου βιβλίου της συγγραφέως Λένας Μαντά, «Το μωρό της σοφίτας», το οποίο παρουσίασε η ίδια νωρίς το βράδυ της Τρίτης, στο βιβλιοπωλείο «Κορκολής», στον Πύργο.

Σε μια πολύ θερμή ατμόσφαιρα, με τους πιστούς της αναγνώστες να έχουν γεμίσει ασφυκτικά το βιβλιοπωλείο, η επιτυχημένη συγγραφέας μίλησε για το μυθιστόρημά της, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και έχει μια πολύ ιδιαίτερη θεματική.

«Έχετε ακούσει ποτέ για τα μωρά της σοφίτας;», ρώτησε το κοινό, κι αμέσως άρχισε να αφηγείται τις ιστορίες εκείνων των βρεφών που δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου, και τα οποία βρέθηκαν σε σοφίτες παλιών κατοικιών, όταν αυτές γκρεμίζονταν για να ανεγερθούν νέες οικοδομές. Όπως είπε, τα μωρά αυτά, τα πετούσαν στις σοφίτες διότι είτε είχαν γεννηθεί τελειόμηνα, δηλαδή πρόωρα, είτε είχαν γεννηθεί με διαμαρτίες, όπως είναι ο επίσημος ιατρικός όρος των ανωμαλιών που παρουσιάζουν τα βρέφη κατά τη διάπλαση των οργάνων τους. Η συχνότερη διαμαρτία ήταν η ανεγκεφαλία. Γιατί στη σοφίτα; Οι οικογένειες επέλεγαν αυτό το σημείο του σπιτιού γιατί εκεί δεν θα επερχόταν σήψη, λόγω υγρασίας και εξαερσιμού. Ακόμη, στις περισσότερες περιπτώσεις ο κύριος λόγος της αποτρόπαιης αυτής πράξης, ήταν η κλεψιγαμία, δηλαδή η παράνομη σχέση. Αυτά τα παιδιά προέρχονταν συχνά από νεαρές κοπέλες, στην εφηβεία, που έμεναν έγκυες από κάποια παράνομη σχέση, ακόμη κι από τον ιδιοκτήτη της οικίας, στην οποία πιθανόν να εργάζονταν ως υπηρέτριες.

Στο βιβλίο της κας Μαντά όμως, δεν βρίσκουμε την θλίψη που κουβαλά αυτή η νοσηρή πραγματικότητα, αντίθετα, συναντάμε ελπίδα. «Το δικό μου μωρό της σοφίτας έζησε, μεγάλωσε και μας αφηγείται την ιστορία του», ανέφερε χαρακτηριστικά η συγγραφέας.

Στο τέλος της παρουσίασης, απάντησε στις ερωτήσεις των αναγνωστών της, ενώ με την ευγένεια και το γλυκό χαμόγελο που την χαρακτηρίζει, φωτογραφήθηκε μαζί τους και υπέγραψε δεκάδες αντίτυπα του βιβλίου της.

Όλη η επικαιρότητα