Αρθρογραφία

Το νόημα της ζωής

Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία κρίσιμη στιγμή του προσωπικού μας βίου, όπως είναι ο θάνατος ενός δικού μας ανθρώπου, ο πόνος, ο χωρισμός από το αγαπημένο μας πρόσωπο, κάποια αποτυχία στη σταδιοδρομία μας, μία καταστροφή… τότε θέτουμε το ερώτημα:”τι είναι η ζωή;”

Η αλήθεια είναι πως τέτοιου είδους ερωτήματα δεν απασχολούν τόσο το μέσο άνθρωπο όσο τα παιδιά και τους σοφούς. Τα παιδιά, γιατί γνωρίζουν ελάχιστα για το μυστήριο της ζωής και τους σοφούς, γιατί γνωρίζουν πάρα πολλά.
Αν και το ερώτημα αυτό εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να ταλανίζει τη σκέψη των σοφών, δίχως να έχουν κατασταλάξει με μαθηματική ακρίβεια σε μία εναργή, σαφή απάντηση, εντούτοις θα μας επισήμαιναν πως η απάντηση λανθάνει στην αξία της αγάπης.
Το φαινόμενο της ζωής λοιπόν τεκμαίρεται, τεκμηριώνεται και αποδεικνύεται στην ένωση της σχέσης με την ενέργεια.  Ένα όν δηλαδή, ενεργεί και σχετίζεται. Ανταλλάσει ενέργεια με το περιβάλλον του, επικοινωνεί με τον περίγυρό του, βρίσκεται σε σχέση με κάθετι το διαφορετικό από αυτό και συμμετέχει, μετέχει και συνευρίσκεται με κάθε άλλο όν. Άρα η ζωή υπάρχει μόνο όταν ενεργούμε και σχετιζόμαστε. Μάλιστα ζούμε τόσο χρόνο όσο ακριβώς βρισκόμαστε σε σχέση και ενέργεια. Γι’ αυτό και έχουμε την υποχρέωση, ως καλοί οικονόμοι, να διαφυλάξουμε, να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε την αγάπη και να πράττουμε πάντα σύμφωνα με αυτήν στα πλαίσια του σκοπού της ζωής που μας έχει θέσει ο δημιουργός, με απώτερο σκοπό να εγγίζουμε με τη δράση μας το “κάθ’ ομοίωσιν.”
Η αληθινή ζωή λοιπόν ταυτίζεται όχι με την απλή επιβίωση, αλλά με την αγάπη. Βέβαια, ενώ όλοι ζούμε τη ζωή και ζητούμε την αγάπη, εντούτοις δυσκολευόμαστε να ορίσουμε αυτές τις δύο έννοιες, αυτά τα δύο ζωτικά μεγέθη της ύπαρξής μας.
Ωστόσο, δεν έχει τόση σημασία να ορίσουμε τη ζωή και την αγάπη, όσο το να ζούμε τη ζωή και την αγάπη. Γιατί ζω σημαίνει αγαπώ! Η θεμελιώδης εξίσωση της ζωής είναι αυτή: “αγαπώ, άρα υπάρχω!”
“Το μυστικό της ανθρώπινης ύπαρξης είναι τούτο: Δε θέλει μονάχα να ζει, μα και να ξέρει γιατί ζει.Η αγάπη είναι ανώτερη από τη ζωή, η αγάπη είναι το στεφάνι της ζωής και πώς είναι δυνατό να μην το προσκυνήσει η ζωή;” Ντοστογιέφσκι.
Το μυστικό και το ταξίδι λοιπόν της ζωής είναι η αγάπη!!!

Όλη η επικαιρότητα