Ελλάδα

Το όχι, είναι ΟΧΙ!.. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας στην «Π»
Ακούστε το άρθρο

Της Τασούλας Παπανικολάου
papanikolaou@patrisnews.com

Η Γεωργία, η  Άννα, η Μαρία. Τρεις νέες γυναίκες που στην αρχή της ενήλικης ζωής τους έπεσαν θύματα βιασμού και ξυλοδαρμού όπως οι ίδιες καταγγέλλουν. Που σταμάτησαν να χαμογελούν γιατί κακοποιήθηκαν.

Κάθε ιστορία έχει δυο κοινούς παρονομαστές. Έναν άντρα που ξεφεύγει από τα όρια και δεν σέβεται όχι μόνο τη γυναίκα που έχει απέναντί του αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Μία γυναίκα που βρίσκεται αντιμέτωπη  με έναν  άντρα -τέρας.

«ΕΓΩ ΜΙΛΗΣΑ…»

Η Γεωργία από την πρώτη στιγμή που κατάλαβε τι έγινε μίλησε. Πήγε και κατήγγειλε τον βιασμό της. Η υπόθεσή της έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Ένα κορίτσι 24 ετών βγαίνει να διασκεδάσει παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ξυπνά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που δεν είναι δικό της. Προσπαθείνα συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Καταλαβαίνει ότι πέφτει θύμα βιασμού. Ο κατηγορούμενος απολογείται και αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικό όρο. Η υπόθεση αποκαλύπτεται από ένα post στα social media. H oργή του κόσμου είναι μεγάλη.

Η Γεωργία δεν βρίσκει μόνο το θάρρος να καταγγείλει το βιασμό της, αποφασίζει να μιλήσει δείχνοντας το πρόσωπό της. Και αυτό θέλει δύναμη. Η ίδια εξηγεί στη συνέντευξη της…

«Ντρεπόμουν εκείνη τη στιγμή ντράπηκα γιατί συνειδητοποίησα το τι μπορεί να έχει συμβεί, ότι έπεσα και εγώ θύμα βιασμού, χωρίς τη συναίνεσή μου. Δεν πήγα στο πάρτι για να βιαστώ».

Η ανάκριση ακόμα στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει κλείσει. Οι τοξικολογικές εξετάσεις δείχνουν χαμηλό αλκοόλ και καμία ουσία.

Η Γεωργία σχολίασε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο… «Δεν σας κρύβω ότι απογοητεύομαι όταν κάποιος πρέπει να αποδείξει έναν βιασμό με κάποια εξέταση ,κάτι το οποίο δεν μπορεί να βρεθεί ή δεν ήταν μέσα στα πλαίσια που θα μπορούσε να αποδειχθεί και ένας βιασμός δεν γίνεται μόνο έτσι, γιατί μετά θα υπάρχουν πολλές κοπέλες που θα φοβούνται. Λένε γιατί δεν μιλάει καμία κοπέλα. Εγώ φοβάμαι. Εγώ μίλησα και μίλησα την ίδια στιγμή που συνειδητοποίησα τι έγινε».

Ο τεχνικός σύμβουλος και ο δικηγόρος της θα εξετάσουν εκ νέου τα αποτελέσματα. Θέλουν να κάνουν και τη δική τους έρευνα καθώς η περιγραφή της κοπέλας για το μοιραίο βράδυ δεν συνάδει με τα αποτελέσματα. Καταγγέλουν λάθη και παραλείψεις όπως ότι η κοπέλα αναγκάστηκε να αγοράσει μόνη της τους ουροσυλλέκτες ψάχνοντας φαρμακείο επί 40 λεπτά. Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια δηλώνουν.

Η υπόθεση της Γεωργίας στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει μία άλλη έρευνα. Για κυκλώματα μαστροπείας στην Θεσσαλονίκη. Μία έρευνα που είναι ακόμα σε εξέλιξη.

«ΜΕ ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΒΙΑΣΕ…»

Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου. Μία 28χρονη πείθεται από τον σύντροφό της να μιλήσουν στο αυτοκίνητό του. Η κοπέλα ανυποψίαστη δέχεται. Οι προθέσεις του όπως καταγγέλλει  φανερώνονται αμέσως.

Με το που μπαίνει στο αυτοκίνητο της λέει ότι θα σε κλάψουν οι γονείς σου και άρχισε να της επιτίθεται λεκτικά.

Η περιγραφή της κοπέλας, συγκλονίζει… «Άρχισα να ουρλιάζω και του ζητούσα να πάω σπίτι μου. Εκείνος συνέχιζε να οδηγεί. Προσπάθησα να τραβήξω το χειρόφρενο και να γυρίσω το τιμόνι για να ακινητοποιηθεί στο όχημα. Με άρπαξε από το χέρι με δύναμη άνοιξα το παράθυρο και καλούσα σε βοήθεια. Με οδήγησε σε ένα ερημικό πάρκινγκ. Δεν άκουγε. Στη συνέχεια με χαστούκισε αρκετές φορές. Έκλαιγα και εκείνη τη στιγμή μου έκανε ασελγείς προτάσεις για να με αφήσει να πάω σπίτι μου. Μετά μου τράβηξε με βία το παντελόνι και με βίασε».

Ο δράστης συνελήφθη στα Γιαννιτσά. Είχε προκαλέσει και πάλι επεισόδιο τον περασμένο Νοέμβριο στη Λάρισα αυτή τη φορά όπου έφθασε στο σημείο να την απειλήσει με μαχαίρι και να σπάσει πόρτα.

«ΘΑ ΣΦΑΞΩ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ…»

Άλλη μία ιστορία βίας και κακοποίησης καταγγέλθηκε στις αρχές στην Θεσσαλονίκη. Η 19χρονη και ο 22χρονος είχαν τους τελευταίους μήνες σχέση και συγκατοικούσαν στο ίδιο σπίτι στο κέντρο της πόλης.

Στις 20 Ιανουαρίου το μεσημέρι ξέσπασε μεταξύ τους ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ τους εξαιτίας του γεγονότος ότι ο 22χρονος ήθελε να ελέγξει το κινητό της κοπέλας. Αυτό που ήθελε να δει όπως της είπε ήταν να δει με ποιον επικοινωνούσε.

Η κοπέλα στην αρχή αρνήθηκε όμως η πίεση ήταν αφόρητη όπως λέει και του το έδωσε καθώς δεν είχε κάτι να κρύψει.

Ο 22χρονος εντόπισε μία συνομιλία με ένα φίλο της που γνώριζε και ο ίδιος και τότε άρχισε να βγαίνει εκτός εαυτού .Η κοπέλα περιγράφει στην κατάθεσή της… «Άρχισε να με βρίζει και να φωνάζει θα σε σκοτώσω, θα σε μαχαιρώσω. Να πεθάνει η μητέρα σου  και όλη η οικογένειά σου. Προσπάθησα να τον ηρεμήσω. Όμως με έσπρωξε με δύναμη και έπεσα στο πάτωμα. Πήγε στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι μεσαίου μεγέθους και γύρισε πίσω.Έλεγε θα με σφάξει θα με σκοτώσει. Σηκώθηκα με έπιασε από το λαιμό με το ένα του χέρι και στο άλλο κρατούσε το μαχαίρι και με απειλούσε .Είχα φοβηθεί και τσίριζα».

ΟΙ φωνές ξεσήκωσαν τη γειτονιά.Ένας γείτονας έφθασε μέχρι την πόρτα του σπιτιού τους. Όταν ο 22χρονος άνοιξε την πόρτα κρατούσε στο χέρι του το μαχαίρι και απείλησε και τον έντρομο άντρα. Η κοπέλα κατάφερε να τον κλείσει έξω από το σπίτι όμως τη συνέχεια δεν την φανταζόταν ούτε η ίδια.

«Όταν τον έκλεισα απ έξω άρχισε να ουρλιάζει και τότε έσπασε την πόρτα και μπήκε στο σπίτι. Με έβριζε και με απειλούσε. Έκλαιγα και κατάφερα να βγω στο μπαλκόνι  και κάλεσα την αστυνομία «

Όταν έφθασαν οι αστυνομικοί στο σπίτι βρήκαν την πόρτα σπασμένη και την κοπέλα σε κατάσταση σοκ.

Στους αστυνομικούς αποκάλυψε ότι είχε παθολογική ζήλια απέναντί της ενώ την απειλούσε ότι αν χώριζαν θα δημοσιοποιούσε βίντεο με το  οποίο η ίδια καυγάδιζε με τον πατέρα της.

Ο δράστης συνελήφθη και πέρασε αυτόφωρο όπου αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος αφέθηκε ελεύθερος. Κατηγορείται για απειλή εξύβριση φθορά ξένης περιουσίας  παράβαση του νόμου περί όπλων σωματική βλάβη.

Όπως αποκαλύφθηκε στο παρελθόν είχε μαχαιρώσει τον πατέρα του.

Τρεις ιστορίες που καταγγέλθηκαν. Τρεις ιστορίες που δείχνουν ότι ορισμένοι δεν ξέρουν τι σημαίνει όχι. Τρεις ιστορίες  για τρεις γυναίκες που  βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν ανοιχτά τους άντρες που τις κακοποίησαν.

«Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ…» 

Οι ειδικοί τονίζουν όσο πιο γρήγορα καταγγείλει μία γυναίκα τόσο  περισσότερα έχουμε  στοιχεία για τα όσα καταγγέλλονται.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων δηλώνει στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»…  «Είναι σημαντικό στις περιπτώσεις κακοποίησης να πραγματοποιείται άμεσα η εξέταση από τον ιατροδικαστή ο οποίος είναι ο ειδικός γιατρός για να πιστοποιήσει είτε τις σωματικές βλάβες είτε τη σεξουαλική κακοποίηση του θύματος. Μόνο με την άμεση πρόσβαση στον ιατροδικαστή το ΄θύμα θα δικαιωθεί και δεν θα θυματοποιηθεί για δεύτερη φορά στην αίθουσα του δικαστηρίου λόγω έλλειψης στοιχείων. Η αλήθεια είναι το τελευταίο διάστημα έχουμε αύξηση στις καταγγελίες χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει αύξηση στα πραγματικά περιστατικά. Πιθανά ήταν ένα κρυφό φαινόμενο το οποίο πλέον τα θύματα βρίσκουν το θάρρος να το καταγγείλουν».

Όλη η επικαιρότητα