Ελλάδα

Το Oruc Reis εξήλθε του ελληνικού FIR

Ακούστε το άρθρο

Αποχώρησε από το ελληνικό FIR το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis όπως ενημέρωσε σχετικά το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ το τουρκικό ερευνητικό αποχώρησε το πρωί του Σαββάτου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και επιστρέφει ανοιχτά της Κύπρου, σε περιοχή στην οποία η Άγκυρα έχει εκδώσει παράνομη NAVTEX. Η κίνησή του παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Η αποχώρηση του Oruc Reis είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί το απόγευμα της Παρασκευής στην ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τον υπουργό Άμυνας και τον Αργηγό ΓΕΕΘΑ.

Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το τουρκικό ερευνητικό συνοδευόταν από δύο βοηθητικά πλοία ενώ βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Πέτσας για Oruc Reis: Η Ελλάδα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή

Μιλώντας, το πρωί του Σαββάτου, στον ΣΚΑϊ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι πιθανότατα το Oruc Reis εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επιδεικνύοντας ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. «Δεν χρειάζεται κανείς να μας τεστάρει, είμαστε έτοιμοι».

Βίντεο: Ο διάλογος όπως παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1

Σύμφωνα, πάντως, με βίντεο που παρουσίασε στο κεντρικό του δελτίο την Παρασκευή, ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας καλούσε επανειλημμένα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, γνωρίζοντας στον κυβερνήτη ότι πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ» ήταν η προκλητική απάντηση που έλαβε από το Oruc Reis.

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;

Oruc Reis: ….

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Orus Reis: Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ.

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

via

Όλη η επικαιρότητα