Κινηματογράφος

«Το τρίγωνο της Θλίψης»: Το παρασκήνιο της διεθνούς παραγωγής που γυρίστηκε στο Κατάκολο

Την Πέμπτη (22/9) ξεκινά να προβάλλεται σε Πύργο και Αμαλιάδα η ταινία που γυρίστηκε (και) στην θρυλική θαλαμηγό «Χριστίνα» και κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.
Ακούστε το άρθρο

Πλησιάζει η στιγμή που οι κινηματογραφόφιλοι της περιοχής μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν… και ιδίοις όμμασοι την ταινία «Το τρίγωνο της Θλίψης», μεγάλο μέρος της οποίας γυρίστηκε πάνω στη θρυλική θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση «Χριστίνα», ανοιχτά του Κατακόλου, για την οποία έχουν ακούσει κι έχουν διαβάσει πάρα πολλά!

Η ταινία που κέρδισε το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο ξεκινά να προβάλλεται την Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, γεγονός που προκαλεί και το ανάλογο ενδιαφέρον για την θέαση της…

Θυμίζουμε ότι τα γυρίσματα στο Κατάκολο έγιναν -εν μέσω πανδημίας- τον Νοέμβριο του 2020, όταν στο λιμάνι του Πύργου βρέθηκε πολυμελής αποστολή με επικεφαλής τον χαρισματικό Σουηδό σκηνοθέτη Ρούμπεν Έστλουντ. Μαζί του ήταν και η πλειοψηφία των ηθοποιών που συμμετέχουν στην ταινία… πλην του Γούντι Χάρελσον (σ.σ. από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς του Χόλυγουντ) αφού οι σκηνές που πήρε μέρος ο Αμερικάνος σταρ πραγματοποιήθηκαν με προσομοίωση του σαλονιού του «Χριστίνα»… μια τακτική που συνηθίζεται πολλές φορές όταν μιλάμε για ταινίες με πάρα πολύ γνωστούς ηθοποιούς.

Η Μάνια Διαμαντοπούλου με τον πρωταγωνιστή της ταινίας -και ανερχόμενο σταρ- Χάρι Ντίκινσον που εντυπωσίασε τους πάντες με τον χαρακτήρα του κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Κατάκολο.

Η αλήθεια είναι πως ταινίες διεθνούς (και εμπορικού) ενδιαφέροντος που έχουν γυριστεί στην Ηλεία είναι ελάχιστες. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η ταινία της Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού-σκηνοθέτιδας Νία Βαρντάλος που το 2008 είχε επιλέξει τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας για να πραγματοποιήσει μέρος των γυρισμάτων της ταινίας «Έρωτας αλά Ελληνικά» (σ.σ. προβλήθηκε το 2009 με την Βαρντάλος να συμπρωταγωνιστεί με τον Αλέξη Γεωργούλη)…

Μια ταινία που -πάντως- δεν κατάφερε να έχει την αναγνώριση που πέτυχε το «Τρίγωνο της θλίψης» για το οποίο το μόνο που απομένει πλέον είναι να το δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες…

Η τελευταία ταινία της ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή στα 32 της…

Ένα από τα αξιοσημείωτα γεγονότα για το «Τρίγωνο της Θλιψης» πέρα από τα βραβεία και την (κινηματογραφική) αναγνώριση που έχει λάβει ως τώρα η ταινία (σ.σ. με τις κριτικές να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές), δεν ήταν άλλο από την συμμετοχή της ταλαντούχου Νοτιοαφρικανής ηθοποιού-μοντέλου Τσάρλμπι Ντιν που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή την Δευτέρα 29 Αυγούστου, σε ηλικία μόλις 32 ετών

Δουλεύοντας από τα 13 της χρόνια στις διεθνείς πασαρέλες του κόσμου, βρήκε τον πρώτο μεγάλο ρόλο της στο σινεμά με το «Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Εστλουντ, την ταινία που γνώρισε τον απόλυτο θρίαμβο στις Κάννες, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα, όμως δεν πρόλαβε να χαρεί την επιτυχία και να συνεχίσει μια ελπιδοφόρα πορεία στον κινηματογράφο που διαγραφόταν μπροστά της…

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Variety, η Τσάρλμπι Ντιν πέθανε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης μετά από ξαφνική ασθένεια (ιογενής λοίμωξη στους πνεύμονες της). Είχε καταγωγή από τη Νότιο Αφρική και ήταν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Hollywood. Εκτός από την ταινία Triangle of Sadness η ηθοποιός είχε παίξει και στη σειρά της DC Comics, Black Lightning, όπου υποδύθηκε τον χαρακτήρα της Syonide για 9 επεισόδια της δεύτερης σεζόν.

Η Τσάρλμπι Ντιν με την συμπρωταγωνίστρια της στο «Τρίγωνο της θλίψης» Βίκι Μπερλίν και την Μάνια Διαμαντοπούλου που γνώρισε την ανθρώπινη πλευρά των ηθοποιών της ταινίας κατά την 15νθήμερη παραμονή τους στο Κατάκολο τον Νοέμβριο του 2020… «είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, να φάμε παρέα, να γελάσουμε», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ για την απώλεια της 32χρονης ηθοποιού μοντέλου ανέφερε πως «δεν πρόλαβε να χαρεί τη δημοσιότητά της μετά τη βράβευση της ταινίας… Κοπέλα συνεσταλμένη, χαμηλών τόνων, ευγενέστατη».

Η Τσάρλμπι Ντιν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Cape Town, ενώ από την ηλικία των 12 ετών υπέγραψε συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων και ξεκίνησε την καριέρα της στη μόδα. Ως μοντέλο είχε πρωταγωνιστήσει στα εξώφυλλα περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων των GQ και Elle στη Νότιο Αφρική.

Η ζωή της Charlbi Dean είχε κινδυνεύσει σοβαρά το 2008, 2 χρόνια πριν το ντεμπούτο της στην υποκριτική, όταν είχε ένα τροχαίο ατύχημα που την άφησε με σπασμένο καρπό, 4 πλευρά και έναν αγκώνα. Παράλληλα ο ένας της πνεύμονας κατέρρευσε.

Πρωταγωνίστριά στο «Τρίγωνό της θλίψης» η Τσάρλμπι Ντιν δεν πρόλαβε να χαρεί την επιτυχία αφού έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή την Δευτέρα 29 Αυγούστου, σε ηλικία μόλις 32 ετών…

Η 32χρονη ηθοποιός και μοντέλο ήταν αρραβωνιασμένη με τον συνάδελφό της στο modeling, Luke Volker, το τελευταίο post του οποίου στο Instagram είναι αφιερωμένο στην επιτυχία της ταινίας στην οποία συμμετείχε στο φεστιβάλ των Καννών. «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για σένα αγάπη μου», είχε γράψει στις 22 Μαΐου 2022…

Κοπέλα χαμηλών τόνων…

Η Μάνια Διαμαντοπούλου (ξενοδοχείο «Αρέθουσα» στο Κατάκολο), είχε καθημερινή επαφή με την άτυχη 32χρονη ηθοποιό κατά την διάρκεια της παραμονής της -μαζί με το υπόλοιπο καστ των ηθοποιών- στο Κατάκολο για τα γυρίσματα… η ίδια σε ανάρτηση της έγραψε τα εξής «32 χρονών η Charlbi, πρωταγωνίστρια του Triangle of sadness που γυρίστηκε στη Χιλιαδού της Εύβοιας και στο Κατάκολο Ηλείας και που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Η Μάνια Διμαντοπούλου με την Niki, το συμπαθέστατο γκριφόν Βρυξελλών της Τσάρλμπι Ντιν που το λάτρευε και βρέθηκε στο Κατάκολο… μέσω Ρωσίας με τις διαδικασίες να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Μάλιστα όταν η άτυχη ηθοποιός – μοντέλο είχε γυρίσματα για την ταινία την Niki πρόσεχε γυναίκα που ερχόταν από τον Πύργο ειδικά για αυτό το σκοπό!

Την φιλοξενήσαμε για 15 μέρες στο ξενοδοχείο μαζί με τους υπόλοιπους ηθοποιούς της ταινίας, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, να φάμε παρέα, να γελάσουμε. Δεν πρόλαβε να χαρεί τη δημοσιότητά της μετά τη βράβευση της ταινίας, πέθανε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία…Πόσο κρίμα, ορφάνεψε και το σκυλάκι της, η Niki, που ήταν κουτάβι όταν ήρθαν και που δεν το αποχωριζόταν ποτέ.

Κοπέλα συνεσταλμένη, χαμηλών τόνων, ευγενέστατη αλλά και λίγο “φευγάτη”, ποιος ξέρει τι κάρμα της έμελλε. Καλό σου ταξίδι στο φως μικρή μου».

Αξιοσημείωτα…

-Η ταινία έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα της σε μία ξεχωριστή open air προβολή στην παραλία Χιλιαδού της Εύβοιας (όπου γυρίστηκε μεγάλο μέρος της) την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022. Στην προβολή έδωσε το παρόν και ο σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ.

– Ο Έστλουντ με το «Τρίγωνο της Θλίψης» κέρδισε το δεύτερο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας του (ο πρώτος κερδήθηκε το 2017 για την ταινία του «Τετράγωνο»).

-Ο συμπρωταγωνιστής της ταινίας -και ανερχόμενος σταρ- Χάρι Ντίκινσον κέρδισε τους πάντες με τον… γλυκό του χαρακτήρα. Μάλιστα πόζαρε στον φακό της Σίνα Έστλουντ, συζύγου του σκηνοθέτη, για μια ανατρεπτική φωτογράφιση στη Χιλιαδού και στο Κατάκολο που δημοσιεύθηκε σε Κυριακάτικη εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας.

-Όλοι όσοι συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας στο Κατάκολο (σκηνοθέτης, ηθοποιοί, τεχνικοί κ.α.) έμειναν σε δυο ξενοδοχεία στις δυο -περίπου- εβδομάδες που διάρκεσαν.

-Η Βίκι Μπερλίν που επίσης πρωταγωνιστεί στην ταινία (επικεφαλής των καμαρώτων του «Χριστίνα») είναι βίγκαν…

-Το λοκντάουν που ίσχυε στο διάστημα των γυρισμάτων περιόρισαν -όπως ήταν φυσικό- τις εξόδους των ηθοποιών στο Κατάκολο. Αλλά κι όταν αυτό συνέβαινε δεν υπήρχε και κόσμος για να τους αντικρίσει…

-Ορισμένοι από τους ηθοποιούς του κάστ ήταν υπερβολικοί όσον αφορά τον Covid-19…

-Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο Κατάκολο ο Ζλάτκο Μπούριτς που είναι Σεξπηρικός ηθοποιός και ζει μόνιμα στη Δανία…

Στο καστ ήταν και μια βαρώνη πολύ ψηλομύτα…

Υπόθεση

Τα διάσημα μοντέλα Carl (Χάρι Ντίκινσον) και Yaya (τον ρόλο ερμηνεύει η Τσάρλμπι Ντιν) είναι καλεσμένα σε μια πολυτελή κρουαζιέρα με μία παρέα από ασύλληπτα πλούσιους επιβάτες, έναν ολιγάρχη από τη Ρωσία, Βρετανούς εμπόρους όπλων και έναν αλκοολικό καπετάνιο, που επικαλείται τον Μαρξ.

Στην αρχή, τα πάντα είναι υλικό για αξιοζήλευτες αναρτήσεις στο Instagram. Αλλά, όταν ξεσπά μία θύελλα και όλοι παθαίνουν ναυτία κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με τον καπετάνιο, η ειδυλλιακή κρουαζιέρα καταλήγει σε φιάσκο.

Ο Carl και η Yaya βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα έρημο νησί με ένα τσούρμο δισεκατομμυριούχων και μία από τις καθαρίστριες του γιοτ. Η ιεραρχία ανατρέπεται στο νησί, καθώς η καθαρίστρια είναι η μόνη που ξέρει να ψαρεύει.

Παίζουν: Χάρι Ντίκινσον, Τσάρλμπι Ντιν, Ντόλι ντε Λεόν, Βίκι Μπερλίν, Γούντι Χάρελσον, Ζλάτκο Μπούριτς κ.α.

Όλη η επικαιρότητα