Το Patrisnews προτείνει: 5+1 ταινίες για τον Ιησού που πρέπει να δεις!

Share

Τα θεία Πάθη πάντοτε ενέπνεαν και θα εμπνέουν την έβδομη τέχνη. Πάρα πολλές ταινίες έχουν προσπαθήσει να καταγράψουν τις σημαντικότερες στιγμές από την ζωή του Ιησού Χριστού.

Κάποιες από αυτές έγραψαν ιστορία, τόσο για την αισθητική και τη σκηνοθετική προσέγγιση του θείου δράματος, όσο και για τις ερμηνείες των ηθοποιών που κλήθηκαν να αναπαραστήσουν τα γεγονότα των Παθών.

Το Patrisnews, ξεχώρισε έξι από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές που εστιάζουν στο θείο δράμα, και θα σας βάλουν αδιαμφισβήτητα σε κλίμα κατάνυξης.

Μπεν Χουρ (1959)

Το Μπεν Χουρ (Ben-Hur) είναι ίσως η διασημότερη αμερικάνικη επική κινηματογραφική ταινία. Κυκλοφόρησε το 1959, σκηνοθετημένη από τον Γουίλιαμ Γουάιλερ, με σενάριο από τον Καρλ Τάνμπεργκ βασισμένο στο πασίγνωστο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λιου Ουάλλας. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες θρησκευτικές ταινίες, ενώ το επικό αυτό δράμα βραβεύτηκε με 11 Όσκαρ, τα περισσότερα που έχει πάρει ποτέ ταινία.

Υπόθεση: Ένας Ιουδαίος πρίγκιπας, ο Ιούδας Μπεν-Χουρ, κατηγορείται άδικα για απόπειρα δολοφονίας κατά του κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ, και οδηγείται στα κάτεργα. Όταν ελευθερωθεί, θα έρθει αντιμέτωπος με έναν παλιό του αδελφικό φίλο, τον ρωμαίο αξιωματούχο Μεσάλα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο υπεύθυνος για τις συμφορές που τον έχουν βρει.

Τρέιλερ:

Βαραββάς (1961)

Ο Βαραββάς (Barabbas) δεν είναι μια συνηθησιμένη θρησκευτική ταινία. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Παρ Λάγκερκβιστ, η Ιταλικής παραγωγής του 1961 σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Φλέτσερ και σενάριο των Κρίστοφερ Φράι, Ίβο Περίλι, Σαλβατόρε Κουαζίμοντο, Νάιτζελ Μπάλσχιν, Ντιέγκο Φάμπρι, εξερευνά τα όρια της πίστης και της εξαθλίωσης.

Υπόθεση: Ο Πόντιος Πιλάτος αποφασίζει να δώσει χάρη σ’ έναν από τους δύο κατάδικους που έχει, και η επιλογή του πλήθους είναι ο ληστής Βαραββάς. Ενώ όμως ο Ιησούς θα αναστηθεί, ο Βαραββάς θα ζήσει μια πολύ δύσκολη συνέχεια, μέχρι να βρει τη λύτρωση.

Τρέιλερ:

Μαρία Μαγδαληνή (2018)

Η Μαρία Μαγδαληνή (Mary Magdalene) είναι μια βιβλική δραματική ταινία του 2018, μια ιδιαίτερη βιογραφία, της πιστής ακολούθου του Ιησού, που για πολλούς παραμένει άγνωστη. Η ταινία του Γκαρθ Ντέιβις, ανατρέπει τα θρησκευτικά στερεότυπα, ωστόσο αφηγείται τα γεγονότα με μεγάλη πίστη στις Γραφές.

Υπόθεση: Η νεαρή Μαρία από τα Μάγδαλα επαναστατεί ενάντια στη θέληση της οικογένειάς της να την παντρέψει με έναν μεγαλύτερό της χήρο και την εγκαταλείπει, ακολουθώντας (μόνη αυτή ανάμεσα σε 12 άντρες) τον Ιησού τον Ναζωραίο και τον πύρινο όσο και πνευματικά λυτρωτικό λόγο του.

Τρέιλερ:

Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου (1965)

Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου (The Greatest Story Ever Told), είναι θρησκευτική αμερικανική ταινία, που κυκλοφόρησε το 1965, και αφηγείται την ιστορία του Ιησού, από την γέννηση του, μέχρι και την Ανάληψή του στους ουρανούς.  Η αρχική διάρκεια της ταινίας ήταν τέσσερις ώρες και 20 λεπτά. Έγιναν περικοπές τρεις φορές: αρχικά στις τρεις ώρες και 58 λεπτά, στις τρεις ώρες και 17 λεπτά για προβολή στη Μεγάλη Βρετανία και τέλος στις δύο ώρες και 27 λεπτά για ευρύτερη προβολή στις ΗΠΑ. Ένα σπουδαίο θρησκευτικό δράμα, με εκπληκτική καλλιτεχνική διεύθυνση και έξοχες ερμηνείες.

Υπόθεση: Η Γέννηση του Ιησού στη φάτνη της Βηθλεέμ, η φυγή στην Αίγυπτο, τα παιδικά και νεανικά χρόνια, η Βάφτιση στον Ιορδάνη ποταμό, η συνάντηση με τους μαθητές, η διδασκαλία, τα θαύματα, η είσοδος στην Ιερουσαλήμ, ο Μυστικός Δείπνος, η σύλληψη, η Σταύρωση, η Ανάσταση και η Ανάληψη.

Τρέιλερ:

Τα Πάθη του Χριστού (2004)

Τα Πάθη του Χριστού (The Passion of the Christ), είναι αμερικανική κινηματογραφική ταινία του 2004 σε σκηνοθεσία του Μελ Γκίμπσον. Η ταινία αναφέρεται στις 12 τελευταίες ώρες ζωής του Χριστού. Αρχίζει από την προσευχή στον κήπο στη Γεσθημανή και ολοκληρώνεται με την Ανάσταση. Οι σκηνές των βασανιστηρίων και της σταύρωσης προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων, κυρίως για την βαναυσότητα με την οποία παρουσιάζονται. Ωστόσο, απέσπασε και πολύ καλές κριτικές. Το δεδομένο όμως είναι πως μέχρι και σήμερα, παραμένει η μοναδική ακατάλληλη για ανηλίκους ταινία, με τα περισσότερα έσοδα στην ιστορία του κινηματογράφου στις ΗΠΑ.

Υπόθεση: Οι τελευταίες 12 ώρες του Χριστού, από τη στιγμή της σύλληψής του μετά τον Κήπο της Γεθσημανής, η ανάκρισή Του, τα βασανιστήρια, η πορεία στο Γολγοθά, η Σταύρωση. Εμμονή στο φυσικό, σωματικό μαρτύριο του Ιησού, βαρύγδουπη σκηνοθεσία, πολύ φασαρία για το τίποτα.

Τρέιλερ:

Ο τελευταίος πειρασμός (1988)

Ο Τελευταίος Πειρασμός του Χριστού (The Last Temptation of Christ) είναι μια επική θρησκευτική δραματική ταινία του 1988 σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε. Είναι μια μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη.  Το βιβλίο είχε διχάσει το αναγνωστικό κοινό, και το ίδιο συνέβη, μετά και την προβολή της ταινίας, με απίστευτες σκηνές να εκτυλίσσονται έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Έκτροπα που έφτασαν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Ωστόσο η ταινία, χάρισε στον Σκορτσέζε μια υποψηφιότητα για όσκαρ, ενώ έλαβε και πολλές καλές κριτικές, οι οποίες αντιτάχθηκαν στην επίσημη θέση της εκκλησίας και των φανατικών της πίστεως που μιλούσαν για έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο του Ιησού.

Υπόθεση: Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, ένας μαραγκός που φτιάχνει σταυρούς, βασανίζεται από οράματα που τον καλούν να απαρνηθεί τη σάρκα και να προετοιμαστεί για μια ανώτερη πνευματική αποστολή. Με την προτροπή του Ισούδα, εγκαταλείπει το επάγγλεμά του και αναχωρεί για την έρημο ως ασκητής. Όταν επιστρέφει, έτοιμος πια πνευματικά, κηρύσσει το Λόγο του Θεού.

Τρέιλερ: