Τεχνολογία

Το Pegasus θα πωλείται στο εξής μόνο σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ

Ο διευθύνων σύμβουλος και εκ των ιδρυτών της NSO Group (δημιουργού του spyware με το όνομα Pegasus), Shalev Hulio υπέβαλε την παραίτηση του "στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας" που πια θα πουλάει "μόνο σε χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ"
Ακούστε το άρθρο

Το Νοέμβριο του 2021 έγινε γνωστή η ύπαρξη του spyware με το όνομα Pegasus και ότι χρησιμοποιείται από κρατικούς φορείς πολλών χωρών (μεταξύ τους και η Ελλάδα)

Έκτοτε το προϊόν της ισραηλινής εταιρίας NSO Group μπήκε στη ‘μαύρη λίστα’ των ΗΠΑ “για δράση που έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της χώρας”, παραιτήθηκε η επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών της Ισπανίας και έγιναν συλλήψεις στο Μεξικό.

Σημείωση: μολονότι η NSO Group είναι μια ιδιωτική εταιρεία, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πρέπει να εγκρίνει τις όποιες εξαγωγές, καθώς το λογισμικό κατασκοπείας ταξινομείται ως ‘όπλο’. Οι πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μεξικό, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Ουγγαρία και την Ινδία.

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις είχαν να κάνουν με έρευνα που διενεργεί ειδική επιτροπή που συγκρότησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “για να διαπιστωθεί αν η χρήση του Pegasus παραβίασε το δίκαιο της ΕΕ και θεμελιώδη δικαιώματα”.

Λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστή η έρευνα αυτή, υπέβαλε την παραίτηση του ο εκ των ιδρυτών της NSO Group και επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος, Shalev Hulio “στο πλαίσιο εσωτερικής αναδιοργάνωσης” όπως υποστηρίζει η εταιρία.

Πρόσθεσε ότι θα επικεντρώσει τις πωλήσεις του Pegasus, σε χώρες που ανήκουν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Έως ότου το διοικητικό συμβούλιο διορίσει έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο, θα καλύψει το κενό ο Yaron Shobat, ο οποίος θα έχει το γενικό πρόσταγμα της αναδιοργάνωσης “που θα εξετάσει όλες τις πτυχές της επιχείρησης, για να διασφαλίσει ότι η NSA Group παραμένει μια εκ των κορυφαίων εταιριών πληροφοριών υψηλής τεχνολογίας, στον κυβερνοχώρο”, ενώ θα απολυθούν 100 από τους 700 υπαλλήλους.

Η εταιρεία επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το spyware προορίζεται “μόνο για την καταδίωξη τρομοκρατών και εγκληματιών” και αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η ανακοίνωση ολοκληρώθηκε με το “η NSO Group θα διασφαλίσει ότι οι πρωτοποριακές τεχνολογίες της εταιρείας χρησιμοποιούνται για νόμιμους και άξιους σκοπούς”.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα