Ηλεία

«Το περιβάλλον εκπέμπει SOS» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου (σ.σ. βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, με είσοδο από την οδό Πετραλιά), θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, στις 5 μμ, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής των Ιωάννη και Διονυσίου Τσολάκου με θέμα «Το περιβάλλον εκπέμπει SOS».

Η έκθεση που διοργανώνει ο δήμος Πύργου (σ.σ. στον οποίο έχει παραχωρηθεί ο χώρος από τον περασμένο Ιανουάριο) και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους φίλους της Τέχνης και δη της ζωγραφικής…

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής με τους συνεργάτες του Νίκο Λαινόπουλο, Αδαμαντία Τσακανίκα, με τον καταξιωμένο Πύργιο ζωγράφο Γιάννη Τσολάκο.

Χθες στο Λάτσειο δημοτικό Μέγαρο ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και οι συνεργάτες του Νίκος Λαινόπουλος, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αδαμαντία Τσακανίκα, υπεύθυνη λειτουργίας του εργαστηρίου ζωγραφικής του δήμου Πύργου, μαζί με τον καταξιωμένο Πύργιο ζωγράφο Γιάννη Τσολάκο, συναντήθηκαν επ` ευκαιρίας των επερχόμενων εγκαινίων προβαίνοντας σε δηλώσεις…

Ο κ. Λιατσής είπε ότι «Από την ημέρα της δημιουργίας του μέχρι σήμερα, το νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, λειτουργεί υποδειγματικά και κάνει όλες τις προσπάθειες για να ανθίσει ο Πολιτισμός στο δήμο μας και ιδιαίτερα στη πόλη του Πύργου. Υποδεχόμαστε μια υψηλότατου επιπέδου έκθεση ζωγραφικής, είναι μια κίνηση μεγάλη για τον πολιτισμό της πόλης μας. Η καινούργια δύναμη που η πόλη θέλει να στηριχθεί είναι ο Πολιτισμός. Η αναμόρφωση της έχει σχέση με τον Πολιτισμό… η τέχνη είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προς την πρόοδο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και φιλοδοξία δική μου είναι να κάνω όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε η πόλη να γίνει παράδειγμα. Πιστεύω πως η επικοινωνία με ποιοτικές εκθέσεις, είτε ζωγράφων είτε άλλων καλλιτεχνών, μας πάει πολύ μπροστά και μας διαπαιδαγωγεί σωστά».

Παίρνοντας το λόγο ο καταξιωμένος ζωγράφος Γιάννης Τσολάκος δήλωσε πως «Όταν μου έγινε η πρόταση για την έκθεση ένιωσα μεγάλη ευθύνη να ξεκινήσω εγώ σε μια αίθουσα τόσο σπουδαία σε ένα χώρο μουσειακό. Ήταν πολύ δύσκολη η επιλογή των έργων και κάποια ακόμα που έγιναν για αυτή την έκθεση που είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και το ΣΟΣ που εκπέμπει καθημερινά, ήταν μια πολύ δύσκολη θεματική. Όπως δύσκολος είναι και ο χώρος αυτός που έχουμε ετοιμάσει και κάνω ευχή αυτός ο χώρος να φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα από διάφορες πινακοθήκες της Αθήνας και του εξωτερικού. Πιστεύω ότι ο Πολιτισμός  σε κάθε πόλη είναι αυτός που αναδεικνύει και τον τρόπο ζωής του. Ένας χώρος πολιτισμού μπορεί να έχει επισκεψιμότητα από επισκέπτες και άλλων πόλεων. Πληροφορήθηκα ότι μαθητής που έχει αποφοιτήσει το Εργαστήρι του δήμου έχει τελειώσει την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, διδάσκει και δε ξέρω που μπορεί να φτάσει, ίσως κάποια μέρα να γίνει μεγάλος εικαστικός και θα το οφείλει στο Εργαστήρι του Δήμου και το δήμαρχο που είχε την ιδέα πριν ακόμα ασχοληθεί με την πολιτική, να κάνει εργαστήρι ζωγραφικής. Ηλείοι ζωγράφοι έχουν διαπρέψει παγκόσμια όπως ο Εξαρχόπουλος, ο μεγάλος Δανιήλ Παναγόπουλος, ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Πέτρος Θεοδωράτος, και ο μεγάλος γλύπτης και αρχιτέκτονας Κώστας Βαρώτσος αλλά και ο Χρήστος Τράκας. Περιμένω τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση».

Ο κ. Λαινόπουλος τόνισε ότι «Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου, παράλληλα με τη διοργάνωση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, επεκτείνει τη δράση του και στην προβολή των εικαστικών τεχνών. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει την πρώτη έκθεση ζωγραφικής με έργα του Γιάννη Τσολάκου, ενός ενεργού και εκλεκτού μέλους του καλλιτεχνικού κόσμου του τόπου και της χώρας μας. Αποτελεί ιδιαίτερα χαρά και τιμή για εμάς η φιλοξενία των έργων του Γιάννη Τσολάκου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου που εγκαινιάζεται με τον πιο πρόσφορο και κατάλληλο τρόπο. Στην έκθεση φιλοξενούνται και έργα του γιου του Διονύση, στον οποίο ευχόμαστε να έχει την ίδια λαμπρή σταδιοδρομία με αυτή του πατέρα του».

Η Αδαμαντία Τσακανίκα ανέφερε πως «Μια επιθυμία του Εργαστηρίου Ζωγραφικής γίνεται πραγματικότητα αφού ανοίγει η πόρτα ενός καινούργιου πολιτιστικού χώρου και είμαστε πανευτυχείς για αυτό. Πρόταση μας ήταν η πρώτη έκθεση που θα γίνει στο χώρο αυτό να είναι του Γιάννη Τσολάκου, ενός Ηλείου καλλιτέχνη που η φήμη του έχει ξεπεράσει το νομό και την Ελλάδα και έργα του εκτίθενται εντός και εκτός Ελλάδος. Ο Γιάννης Τσολάκος είναι ένας Ηλείος καλλιτέχνης και για αυτό θελήσαμε να είναι ο πρώτος που θα εγκαινιάσει την αίθουσα εκθέσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο μαζί με το γιό του Διονύση, τα έργα τους είναι εξαιρετικά, θεωρούμε ότι ο κόσμος που θα έρθει στην αίθουσα να δει την έκθεση θα αποζημιωθεί και με το παραπάνω.

Σημειώνεται πως η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι 10 πμ – 1 μμ και 6 – 9 μμ.

Μέρος της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται στο ισόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου και θα φιλοξενήσει την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Το περιβάλλον εκπέμπει SOS»

Όλη η επικαιρότητα