WEB tv Ηλεία Τεχνολογία

Αρχαία Ολυμπία: Το πιλοτικό πρόγραμμα ΚΕΠ Plus παρουσίασε ο Υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρ. Ζαριφόπουλος (VIDEO)

Ψηφιακό άλμα στο επιχειρείν – Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας πρωτοπορεί μέσω του ΚΕΠ Plus

Στόχος της Κυβέρνησης  είναι το  Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) να γίνει το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών με το Δημόσιο , τόσο με τη φυσική παρουσία όσο και ψηφιακά.

Αυτό επισήμανε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αρχαία Ολυμπία για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος ΚΕΠ Plus, στο οποίο έχει ενταχθεί ο Δήμος Ολυμπίας, μαζί με άλλους 17 ακόμα Δήμους της χώρας μας.

«Σύντομα αυτό που έμοιαζε  ακατόρθωτο θα είναι πραγματικότητα. Όλοι οι πολίτες θα μπορούν να συναλλάσσονται με το Δημόσιο από την οθόνη του υπολογιστή τους ή από το κινητό τους τηλέφωνο ανέφερε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Γρηγόρης Ζαριφόπουλος επισημαίνοντας ακόμα ότι μέσα από  το “gov.gr” , την  νέα δικτυακή πύλη που  λειτουργεί σαν ένα «ηλεκτρονικό ΚΕΠ»  προσφέρεται  σε πρώτη φάση με μία μόνο κίνηση όλα όσα χρειάζεται να κάνουν σήμερα οι γονείς μετά τη γέννηση του παιδιού τους: ληξιαρχείο, οικογενειακή μερίδα, έκδοση ΑΜΚΑ, εγγραφή στα ασφαλιστικά ταμεία, είσπραξη επιδομάτων κτλ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, στόχος είναι σε βάθος χρόνου όλα τα στοιχεία που αφορούν τη σχέση του Δημοσίου με τους πολίτες ν’ αντλούνται αυτόματα, ενώ οι ίδιες δομές ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και συγκεκριμένα το προγραμμα ΚΕΠ plus  αφορούν και τις επιχειρήσεις, καθιστώντας το όλο περιβάλλον πιο φιλικό στις επενδύσεις.

Δημιουργία των κατάλληλων υποδομών  με ταχύτητες… 5G

Δεν μιλάμε μόνο για ψηφιοποίηση του κράτους αλλά και για βελτίωση των υποδομών και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών σημείωσε ο κ Ζαριφόπουλος.

« Ως προς τις υποδομές, αυτό που θα κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος, είναι οι τεχνολογίες 5G όπου θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση στο τέλος του 2020.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και ως το τέλος του ερχόμενου έτους θα έχουμε τεχνολογίες  5G στη χώρα. Αυτό θα βοηθήσει και τις εξ’ αποστάσεως συναλλαγές αλλά και τις άλλες εφαρμογές, όπως π.χ. εφαρμογές τηλεϊατρικής. Στόχος μας είναι να πάμε την τηλεϊατρική και στο πιο απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας, ώστε να μπορεί ο γιατρός εκεί να δώσει τη σωστή γνωμάτευση, έχοντας τη δυνατότητα να πάρει γνωμάτευση από έναν εξειδικευμένο γιατρό ενός μεγάλου νοσοκομείου. Αυτές οι λύσεις θα σώσουν ζωές και δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν πάμε σ’ ένα δίκτυο μεγάλων ταχυτήτων τεχνολογίας 5G. Πρόκειται για ασφαλή τεχνολογία και οι όποιες αντιδράσεις προέρχονται από άγνοια ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι  στον τομέα της ασφάλειας των εκπομπών, σαν χώρα  είμαστε στην κορυφή παγκοσμίως».

Οι στόχοι του Δήμου

«Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένα μεγάλο όνομα παγκόσμιας εμβέλειας.

Ταυτόχρονα όμως έχει όλα τα μειονεκτήματα ενός μικρού Δήμου, με βασικές ελλείψεις σε υποδομές, δομές, ανθρώπινο δυναμικό.

Παρόλα αυτά, έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής, έχοντας όραμα και σχέδιο και βρισκόμαστε σ’ ένα εξαιρετικό στάδιο προετοιμασίας για την κάλυψη των κενών ή ελλείψεων, στην πορεία για την ψηφιακή μετάβαση.

Αυτή τη μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό θέλουμε να την κάνουμε μαζί μ’ ένα Υπουργείο που βρίσκεται στην πρωτοπορία του κυβερνητικού έργου προς τη νέα εποχή, καθώς μέσα από την κρίση της πανδημίας, με την συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία υπό τον Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, απέδειξε ότι μπορεί να καλύψει τον χαμένο χρόνο, και να υλοποιήσει ένα εξαιρετικό σχέδιο για τη χώρα».

Αυτά επισήμανε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας  κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, προλογίζοντας τον κ. Ζαριφόπουλο, αναφέροντας παράλληλα  ότι η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα  ΚΕΠ Plus ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής προετοιμασίας του Δήμου και της καλής σχέσης που έχει αναπτύξει με την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δουλεύουμε εντατικά και πυρετωδώς στη βάση μιας στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού, η οποία θέλουμε να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του Δήμου επικεντρωμένη και προσαρμοσμένη σε τέσσερις κατεξοχήν τομείς, με βάση τα χαρακτηριστικά του Δήμου μας:

  1. Πολιτισμός – Τουρισμός, με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που θα εμπλουτίζουν την εμπειρία του επισκέπτη και θα μας μετατρέπουν σ’ έναν προορισμό που θα αξίζει να επιλέγει και να επισκέπτεται κανείς. Στον τομέα αυτό, πριν λίγο καιρό συναντηθήκαμε και με την Microsoft που βρίσκεται στην αιχμή αυτών των τεχνολογιών και ήδη είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους για περαιτέρω συνεργασία.
  2. Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Έχουμε αιτηθεί εδώ και καιρό να ενσωματώσουμε στον Δήμο μας το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2» προσβλέποντας στη βοήθεια του Υπουργείου σας και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για νέες εφαρμογές που θα βοηθήσουν τους υπαλλήλους, τις υπηρεσίες, τους δημότες μας και την επιχειρηματικότητα.
  3. Περιβάλλον – Ενέργεια. Έχουμε αναθέσει τη μελέτη για ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης οδικού φωτισμού και δημόσιων χώρων που θα εξοικονομεί ενέργεια και ταυτόχρονα προσβλέπουμε σε παρεμβάσεις με έντονο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  4. Πολιτική Προστασία – Υγεία – Πρόνοια. Καθώς η πανδημία έχει φέρει μπροστά τα ζητήματα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, προετοιμαζόμαστε εντατικά για τα χρηματοδοτικά προγράμματα π.χ. «Αντώνης Τρίτσης».

Παρουσίες

Μετά τις ομιλίες, έγινε εκτενής διάλογος μεταξύ του Υφυπουργού και των παριστάμενων επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση ανάγνωσε χαιρετισμό των   Βουλευτών  Ηλείας κ.κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου,  Κώστα Τζαβάρα,  Αντρέα Νικολακόπουλο, Διονύση  Καλαματιανού και Μιχάλη Κατρίνη, οι οποίοι λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να παρευρεθούν.

Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σωτήρης Παπαηλιού, οι πρώην Δήμαρχοι και επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης  κ.κ. Θύμιος Κοτζιάς και Γιώργος Αηδόνης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ρόη Αντωνοπούλου, Βασίλης Αρβανίτης και Παναγιώτης Φλέσσας, , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών

Συλλόγων Ηλείας κ. Νίκος Καρυώτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κ. Δημήτρης Κωσταριάς ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Ζαρόκωστας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλης Τυλιγάδας, ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών» κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής κ.α

Όλη η επικαιρότητα