Ελλάδα

Το πόρισμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη φωτιά στην Κινέτα

Ακούστε το άρθρο

Από τη φωτιά της Κινέτας, που είχε αρχίσει στις 12 το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018 ξεκίνησε η αλυσίδα των λαθών και των παραλείψεων, που οδήγησε στην τραγωδία με τους 102 νεκρούς στο Μάτι.

Στο συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», καταλήγει το πόρισμα που συνέταξε ο εμπειρογνώμονας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για την πυρκαγιά στην Κινέτα.

Η πραγματογνωμοσύνη για το Μάτι υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το περασμένο φθινόπωρο και αποτέλεσε τη βάση για την άσκηση ποινικών διώξεων. Αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία και στη φωτιά της Κινέτας που, όπως φέρεται να επιβεβαιώνει το πόρισμα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.

Ο εμπειρογνώμονας διαψεύδει το σενάριο του εμπρησμού και κάνει λόγο για βραχυκύκλωμα σε κολόνα της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ο εμπειρογνώμονας επιρρίπτει ευθύνες για τους χειρισμούς στον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννα Καπάκη, εντοπίζει παραλείψεις στην αξιοποίηση των εναέριων μέσων από την ηγεσία της Πυροσβεστικής ενώ στελέχη της υπηρεσίας λένε πως πτήση επιτήρησης έγινε μόνο από ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο από ιδιωτική αερολέσχη.

Ικανοποιητική κρίνεται πάντως η κινητοποίηση των υδροφόρων της Πυροσβεστικής ενώ αποτελεσματικά εφαρμόστηκαν και οι διαδικασίες εκκένωσης, κάτι που δεν συνέβη στο Μάτι.

via

Όλη η επικαιρότητα