Ηλεία Πολιτισμός

Παραστάσεις αξιώσεων στο 29ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας – Δείτε το πρόγραμμα

Ακούστε το άρθρο

Το θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας θα βρεθεί στο επίκεντρο του φετινού 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, καθώς εκεί θα παρουσιαστούν 14 συνολικά θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή 26 Ιουλίου και θα ρίξει αυλαία την Κυριακή 25 Αυγούστου και χθες έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ ‘Ο Ηλείος’ Αλέξης Μανωλόπουλος και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ξένια Σαφαρή.

Σημείο πολιτιστικής αναφοράς

Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας εξακολουθεί να αποτελεί σημείο πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και πολλοί είναι αυτοί που μεγάλωσαν με το συγκεκριμένο Φεστιβάλ και τόνισε μεταξύ άλλων: «Την τελευταία πενταετία αναβαθμίσαμε πλήρως το θεσμό κάνοντάς τον εξωστρεφή και για το λόγο αυτό φέρει πλέον επάξια τον τίτλο ‘Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας’, ενώ αξιοποιήσαμε όλες τις πολιτιστικές υποδομές που είχαμε στη διάθεσή μας για να φιλοξενούνται εκδηλώσεις από όλο το φάσμα της τέχνης. Πεποίθησή μας ήταν, είναι και θα είναι ότι, ο Πολιτισμός πρέπει να παραμένει σε πρώτη προτεραιότητα, αφού δίνει την πνευματική τροφή σε όλους και αποτελεί μία διέξοδο για αλλαγή ψυχολογίας στην δύσκολη καθημερινότητα» και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του.

Από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι και φέτος θα υπάρξουν εκδηλώσεις με χαμηλό εισιτήριο ή και δωρεάν για το κοινό και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν και φέτος το θεσμό.

Η κα Σαφαρά υπογράμμισε ότι φέτος η διάρκεια του Φεστιβάλ είναι μικρότερη, εξαιτίας των εθνικών εκλογών που επέφεραν σειρά αλλαγών και ματαιώσεις παραγωγών, ωστόσο και το φετινό πρόγραμμα θα περιέχει θεατρικές παραστάσεις από όλα τα είδη και θα φιλοξενήσει και εξαιρετικούς μουσικούς.

«Φέτος θα υπάρξουν παραστάσεις και αφιερώματα που φτάνουν από το Δωρικό Θέατρο – τον αρχαίο Ελληνικό μίμο, αλλά και την αρχαία ελληνική τραγωδία, έως τη σύγχρονη ελληνική κωμωδία, ενώ θα περιλαμβάνει και έργα την παγκόσμιας σκηνής, από τον Σαίξπηρ έως τους σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς. Επίσης, όπως κάθε χρόνο και οι μικροί μας θεατές θα έχουν το δικό τους χώρο στο φεστιβάλ, προκειμένου να αποκομίσουν τη δική τους θεατρική εμπειρία» είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε το πρόγραμμα του 29ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Ντάλτον Τράμπο: «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του»

Ο Τάσος Ιορδανίδης σε έναν αντιπολεμικό μονόλογο. Θεατρική απόδοση από το ομώνυμο βιβλίο του Ντάλτον Τράμπο.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Μουσικό Κονσέρτο: Ανδρέα Πολυζωγόπουλου – Χρήστου Τσατσαμπά

Δύο κορυφαίοι μουσικοί καλλιτέχνες από την Ηλεία, ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και ο πιανίστας Χρήστος Τσατσαμπάς σε ένα μοναδικό πρόγραμμα.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Κάρμεν Ρουγγέρη: «Το βαλς με τα παραμύθια»

Σκοπός της παράστασης είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον πατέρα του βαλς, τον Γιόχαν Στράους και την υπέροχη μουσική του. Έχουν επιλεγεί έξι παραμύθια ‘ντυμένα’ με τις μελωδίες και τα τραγούδια του Γιόχαν Στράους!

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Νίκου Μουτσινά: «Βερβερίτσα»

Το έργο του Νίκου Μουτσινά αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματα των σύγχρονων ζευγαριών και τα μετατρέπει σε ξεκαρδιστικές σκηνές πάνω στο θεατρικό σανίδι.
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Μουτσινάς, Μαρία Σολωμού, Ματίνα Νικολάου, Φανή Γεωργακοπούλου, Στέλλα Ρουσάκη

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Μποστ: «Μαρία Πενταγιώτισσα»

Η εμβληματική κωμωδία του Μποστ «ΜΑΡΙΑ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΙΣΣΑ», τα έχει όλα: χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό, αγάπη για τους ανθρώπους, μα κυρίως δυο στοιχεία συχνά αντικρουόμενα στη νεοελληνική συνείδηση: τη λαϊκότητα και τη λογιοσύνη.
Παίζουν: Στο ρόλο της «Μαρίας», ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Μελέτης Ηλίας, Αργύρης Αγγέλου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Δανάη Μπάρκα, Γιώργος Δεπάστας, Αχιλλέας Σκεύης, Απόστολος Καμιτσάκης.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Ντάριο Φο: «Μίστερο Μπούφο»

Την αριστουργηματική κωμωδία «Μιστέρο Μπούφο», του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Ντάριο Φο, παρουσιάζει κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Παίζουν οι: Χάρης Φλέουρας, ο Γιώργος Τσαπόγας και ο Δημήτρης Φραγκιόγλου.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» σε διασκευή Κώστα Γάκη

Μια παράσταση-σταθμός για το αρχαίο δράμα που αντικατοπτρίζει την αλήθεια δέκα συγκλονιστικών γυναικών.
Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου. Live Τραγούδι: Ίρις Κανδρή. Live Μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

William Shakespeare: «Όνειρο θερινής νύκτας»

Ένα από τα πιο ερωτικά και ποιητικά έργα του William Shakespeare σκηνοθετούν εφέτος ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Αθηνά Μαξίμου, Μιχάλης Σαράντης, Αλέξανδρος Βάρθης, Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Κρις Ραντάνοφ, Παναγιώτης Κλίνης, Τίτος Λίτινας, Μιχάλης Πανάδης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Αρκάς: «Η ζωή σε χαμηλές πτήσεις»

Οι ήρωες του ΑΡΚΑ ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των κόμικς και ζωντανεύουν μ’ ένα μεγάλο θίασο σύγχρονων πρωταγωνιστών. Παίζουν: Θανάσης Βισκαδουράκης, Σοφία Βογιατζάκη, Γιώργος Γαλίτης, Μάρα Δαρμουσλή, Κατερίνα Θεοχάρη, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Χρήστος Τριπόδης, Γιώργος Χατζής, μαζί με τους: Δημήτρη Αγορά και Αλέξη Βιδαλάκη.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Αdam Long-Daniel Singer-Jess Winfield: «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ απόψε!»

Και τα 37 έργα του Σαίξπηρ σε μία παράσταση. Παίζουν: Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Σταύρος Σβήγκος.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Θεόκριτου: «Φαρμακεύτρια»

Η «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΡΙΑ» του Θεόκριτου είναι μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία, μια σκηνική ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό με μαγγανείες, μαγικά βοτάνια, εκλεκτούς βακχικούς -και όχι μόνο- ήχους, που κινείται σε psysical theater προσεγγίσεις. Σιμαίθα η Βάσια Βασιλείου και Δέλφης ο Γρηγόρης Βαλτινός (ακούγεται ηχογραφημένη φωνή).

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Αύγουστου Κορτώ: «Κατερίνα»

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Ερμηνεύει η Λένα Παπαληγούρα.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου: «Χρήστος Καπράλος – Τα πρώτα βήματα»

Θεατρική διασκευή από το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του μεγάλου εικαστικού μας, Χρήστου Καπράλου. Στον ρόλο του Χρήστου Καπράλου ο Κώστας Γάκης και στον ρόλο της μάνας η Κάτια Ζαρκαδά.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 (Θέατρο Ήλιδας)

Αισχύλου: «Προμηθέας Δεσμώτης»

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας κάνει την φετινή του καλοκαιρινή περιοδεία με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.

Παίζουν: Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι.

Όλη η επικαιρότητα