Categories: Διατροφή

To πρωινό που μας διευκολύνει τη ζωή, αλλά πρέπει να αποφεύγουμε μετά τα 40

Share

Η ζάχαρη υπάρχει παντού σε ό,τι τρώμε, είτε στη φυσική της μορφή, είτε σε άλλη -στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπου αναφέρεται με διαφορετική ονομασία, αλλά η χημική σύσταση και δράση είναι ίδιες.

Στην ερώτηση αν είναι εθιστική, η απάντηση που έδωσε στο OW ο Dr. Robert Lustig, επίτιμος καθηγητής Παιδιατρικής στο τμήμα Ενδοκρινολογίας του University of California, San Francisco (UCSF) είναι πως “οτιδήποτε αυξάνει την ντοπαμίνη στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου, ενώ μειώνει δραστικά την ευαισθησία των υποδοχέων ντοπαμίνης, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό”.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι δεν εθίζονται όλοι, όπως δεν εθίζονται όλοι στη νικοτίνη ή το αλκοόλ.

Το παν μέτρον άριστον προφανώς και έχει εφαρμογή και στην κατανάλωση της ζάχαρης, με υπερβολικές ποσότητες να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας και να δυσκολεύουν τη ζωή όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν έναν υγιή μεταβολισμό.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων και υπερεπεξεργασμένων τροφών έχουν συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και αυτού για πρόωρο θάνατο σε άνδρες και γυναίκες.

Μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο εύκολη τη ζωή μας, αν αποφύγουμε αυτού του είδους τις τροφές το πρωί, όταν δίνουμε στο σώμα μας τα ‘καύσιμα’ που χρειάζεται για το υπόλοιπο της ημέρας.

Όπως αναφέρει το Yahoo!, κυρίως μετά τα 40 -όταν όλα στον οργανισμό αρχίζουν να παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία- είναι χρήσιμο να μην τρώμε το πρωί τροφές που οδηγούν στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Γεγονός που μας οδηγεί να αναζητούμε ζάχαρη όλη την ημέρα και να τσιμπολογούμε -ώστε να διατηρήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πάση θυσία πρέπει να αποφεύγουμε τα δημητριακά.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο και συγγραφέα του βιβλίου “Recipe for survival”, Dana Hunnes και την Varsha Khatri, διατροφοθεραπεύτρια από το Illuminated Health τα δημητριακά το πρωί οδηγούν έως και σε επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Τόνισαν πως τα περισσότερα σκευάσματα εξ όσων κάνουν το πρωινό μας εύκολη υπόθεση, φτιάχνονται με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης και πολλά πρόσθετα σάκχαρα. “Τα δημητριακά είναι ένα από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη” δήλωσε η Khatri, προσθέτοντας ότι “ακόμη και τα δημητριακά που υποτίθεται ότι έχουν ‘χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη’, είναι στην πραγματικότητα πλούσια σε πρόσθετα γλυκαντικά”.

Πηγή: news247.gr