Categories: Ιστορικά

Το πρώτο δυστύχημα με Ηλείο πιλότο σε Phantom

Share

Σύμφωνα με το λεύκωμα πεσόντων του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, το δυστύχημα με αεροσκάφος Phantom F-4 που συνέβη στις 3 Οκτωβρίου 1977, στοίχισε την ζωή στον Ηλείο Παναγιώτη Πετρούτσο από την Μέλισσα.

Ο πιλότος σκοτώθηκε, όταν εκτελώντας εκπαιδευτική αποστολή, το αεροσκάφος F-4E της 339 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού με κυβερνήτη τον Σμηναγό, Σταύρο Γιαννικάκη, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου. Η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, μετρά από την περασμένη Δευτέρα δεκατρείς πιλότους που χάθηκαν στο βωμό του καθήκοντος.

Πρόκειται για τους Γεώργιο Κατσίφη και Λάμπρο Σαλβαρά (15 Δεκεμβρίου 1982), Πέτρο Πολυχρονάκη και Γεώργιο Παπαθανασίου (20 Αυγούστου 1998), Ευστράτιο Γκόλια και Νικόλαο Νέζη (17 Ιανουαρίου 2000), Κωνσταντίνο Αλεξανδράκη και Πολύκαρπο Μουχτούρη (18 Μαΐου 2000), Κωνσταντίνο Καραθάνο και Εμμανουήλ Σεβαστάκη (15 Ιουλίου 2004), Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα (30 Ιανουαρίου 2023).

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Πετρούτσος

Γεννήθηκε το 1953 στο χωριό Μέλισσα της Ηλείας. Εισήλθε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τη Σχολή Ικάρων, τον Οκτώβριο του 1972 και αποφοίτησε περίπου τέσσερα χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1976, με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Απεβίωσε στις 3 Οκτωβρίου του 1977 σε ηλικία μόλις 24 ετών, επί το καθήκον, εκτελώντας εκπαιδευτική αποστολή ως συγκυβερνήτης, όταν το αεροσκάφος F-4E Phantom II της 339 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού (ΜΔ/Β) της 117 Πτέρυγας Μάχης (117 Π.Μ.),[2] με κυβερνήτη το Σμηναγό Σταύρο Γιαννικάκη, κατέπεσε και συντρίβει στο Αιγαίο πέλαγος στη θαλάσσια περιοχή των Βορείων Σποράδων και συγκεκριμένα της νήσου της Σκύρου.

Το περιστατικό αυτό συγκλόνισε και συγκίνησε την τότε κοινή γνώμη. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Πολεμική Αεροπορία, τίμησαν τους δύο πεσόντες ήρωες στρατιωτικούς. Προς τιμήν τους μάλιστα συνέταξαν το εγχειρίδιο κανόνων εμπλοκής «Γιαννικάκης – Πετρούτσος», το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.