Ηλεία Υγεία

Το πρώτο κρούσμα γρίπης στην Ηλεία – Στη ΜΕΘ Πύργου 51χρονη γυναίκα από χωριό του Δήμου Ήλιδας

Ακούστε το άρθρο

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου νοσηλεύεται από την περασμένη Δευτέρα μιας 51 γυναίκα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης στην Ηλεία για τον φετινό χειμώνα. Για το 2019, έχουν καταγραφεί δυο ακόμα κρούσματα, σε γυναίκες ηλικίας 63 και 48 ετών στο Ηράκλειο της Κρήτης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η 51χρονη γυναίκα Βουλγαρικής καταγωγής, κάτοικος ορεινού χωριού του Δήμου Ήλιδας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ασθένησε επιστρέφοντας στην Ηλεία από τη Βουλγαρία, την οποία επισκέφθηκε το προηγούμενο διάστημα. Λόγω της μη εφημέρευσης – την περασμένη Δευτέρα – του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, η γυναίκα απευθύνθηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου, με τους γιατρούς, αξιολογώντας την κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της, να αποφασίζουν την άμεση εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και νοσηλεύεται μέχρι σήμερα.

Σε ανοδική πορεία η εποχική γρίπη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την τελευταία εβδομάδα του 2018, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν 34 ύποπτα δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα πέντε εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Είναι ενδεικτικό ότι την προτελευταία εβδομάδα του 2018, καταγράφηκαν 20 περιστατικά γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 ιατρικές επισκέψεις και την τελευταία 30 περιστατικά γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 ιατρικές επισκέψεις, ενώ όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, τα αντίστοιχα περιστατικά ήταν το πολύ 15. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δε, τα κρούσματα είναι κατά τι περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Έξι κρούσματα

Μέχρι το τέλος του 2018 έχουν αναφερθεί 6 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Πρόκειται για 5 άνδρες και μια γυναίκα, από 46 έως 79 ετών, οι οποίοι χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ένας 49χρονος έχει χάσει τη ζωή του από επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Αν και μέσα στο 2019, έχουν αναφερθεί τρία ακόμα (σ.σ στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Ηλεία) το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει βγάλει ακόμα νέα ανακοίνωση.

Η κορύφωση του εποχικού κύματος γρίπης πάντως – σύμφωνα με τους ειδικούς – αναμένεται στο διάστημα μεταξύ της 4ης και 11ης εβδομάδας του 2019, δηλαδή από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα, περίπου, του Μαρτίου.

Όλη η επικαιρότητα