Ηλεία

Το πρώτο πλοίο στην πρίζα – Ιστορική μέρα για το λιμάνι της Κυλλήνης

Το λιμάνι της Κυλλήνης πρωτοπορεί θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης πλοίων από ξηρά στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτο πλοίο που διασυνδέθηκε ήταν το  επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο FIOR DI LEVANTE της LEVANTE FERRIES.

Το πρωτοποριακό αυτό έργο, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος elemed, συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και στον εκσυγχρονισμό του λιμένα, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω νέες καινοτόμες εφαρμογές και σε άλλα ελληνικά λιμάνια, μετατρέποντάς αυτά σε περιβαλλοντικά φιλικούς θαλάσσιους κόμβους.

Το πρωί χθες, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας κ. Σαντορινιού Νεκταρίου, της ηγεσίας του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, του Λιμενικού Ταμείου,   υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργίας Ναυτιλίας και της εταιρείας, τελέστηκαν τα εγκαίνια και στη συνέχεια ηλεκτροδοτήθηκε το πρώτο ελλιμενισμένο πλοίο.

“Ανοίγει τα φτερά του”

Ο οικοδεσπότης  πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ , που πήρε πρώτος το λόγο, δήλωσε συγκινημένος: “Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την, Ελλάδα, για όλη την ναυτική Ευρώπη. Το μικρό λιμάνι της Κυλλήνης ανοίγει τα φτερά του και γράφεται στην ιστορία της ναυτιλίας.

Το πρόγραμμα Elemed γίνεται πραγματικότητα. Ένα πρόγραμμα που για να φθάσει εδώ πέρασε πολλές δυσκολίες, είχε πολύ δουλειά και πολύ κόπο. Από σήμερα ξεκινάμε μια επανάσταση με τα πράσινα καύσιμα. Με όφελος μεγάλο ιδιαίτερα για το περιβάλλον.” Ο κ. Ναμπίλ ευχαρίστησε τον αρμόδιο επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, τον πρ. υπουργό Ανάπτυξης κ. Χαρίτση, τον αν. υπουργό κ. Σαντορινιό Νεκτάριο και τον πρ. γενικό γραμματέα του υπουργείου κ .Διονύση Καλαματιανό καθώς επίσης και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου τον κ. Γ. Τσουραπά και τους συνεργάτες του.

«Ιστορική μέρα»

Ως μια ιστορική ημέρα για τις λιμενικές υποδομές στη χώρα μας, στην ανατολική Μεσόγειο, αν όχι σε όλη τη Μεσόγειο», χαρακτήρισε τη χθεσινή ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε δηλώσεις που έκανε στο λιμάνι της Κυλλήνης, μετά τα εγκαίνια της πρώτης εγκατάστασης ηλεκτροδότησης πλοίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Elemed».

Όπως προσέθεσε, «για πρώτη φορά μία εγκατάσταση, η οποία δίνει ρεύμα σε πλοίο, ξεκινά από την Κυλλήνη και για αυτό το λόγο το λιμάνι εκτός από πολυσύχναστο γίνεται και ιστορικό».

«Αυτό το σημερινό μικρό βήμα», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός, «θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό προπομπό για την ηλεκτροκίνηση στην ναυτιλία και ιδιαίτερα στην ακτοπλοΐα στη χώρα μας». Αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση πλοίων, είπε ότι «η απόσταση Κυλλήνη – Ζάκυνθος είναι περίπου 20 μίλια και αυτή τη στιγμή υπάρχει τεχνολογία, ώστε να υπάρχουν απολύτως ηλεκτρικά πλοία, τα οποία καλύπτουν τέτοιες αποστάσεις, ούτως ώστε να μειώσουμε τους ρύπους στο περιβάλλον, αλλά να έχουμε και μία πιο φθηνή ενέργεια κίνησης των πλοίων».

Όπως είπε στη συνέχεια, «για αυτό το λόγο το υπουργείο Ναυτιλίας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την πρωτοβουλία, η οποία ουσιαστικά δίνει τη δυναμική, για να προχωρήσουμε σε νέο θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτροδότηση πλοίων, για λιμενικές υποδομές με ηλεκτροδότηση, αλλά και για την ηλεκτροφόρτηση νέων πλοίων που θα είναι υβριδικά και ηλεκτρικά».

Ακόμη, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, καθώς έχει υιοθετήσει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και έχει εντάξει αυτούς τους στόχους στην εθνική στρατηγική».

«Εξοικονόμηση πόρων»

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, είπε ότι «σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα, αφού αλλάζει τα δεδομένα στην ναυτιλία, ιδιαίτερα στην ακτοπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη η χαρά μας γιατί αυτό συμβαίνει σε ένα λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου, όπως είναι η Κυλλήνη και ακόμα μεγαλύτερη γιατί αυτή η πρώτη εγκατάσταση ηλεκτροδότησης πλοίων συνδέει την Κυλλήνη με την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά».

Ο περιφερειάρχης είπε ακόμη ότι «πρέπει να συγχαρούμε τους συντελεστές του προγράμματος, γιατί όντως είναι ένα πρόγραμμα που η ωφέλειά του στο περιβάλλον, μέσω της μείωσης των ρύπων, αλλά και της εξοικονόμησης πόρων είναι εξαιρετικά σημαντική».

Όσον αφορά την Περιφέρεια, είπε ότι «έχει ήδη κάνει προετοιμασία και είναι σε συνεννόηση, τόσο με το υπουργείο Ναυτιλίας, όσο και με τους ακτοπλόους της περιοχής που συνδέουν τα λιμάνια των Ιονίων με την απέναντι ακτή και είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα, δηλαδή να έχουμε αυτού του είδους εγκαταστάσεις και στα λιμάνια της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας και της Λευκάδας, δημιουργώντας έτσι ένα συνολικό πλαίσιο για την ηλεκτροδότηση, αλλά και την ηλεκτροκίνηση των πλοίων».

Όλη η επικαιρότητα