Ηλεία Πολιτισμός

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από την Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος»

Γράφει η Νάντια Μανιάτη
Ακούστε το άρθρο

Στο σπίτι όπου η Μπερνάρντα Άλμπα και οι πέντε θυγατέρες της πενθούν την ίδια τη ζωή και τις χαρές της, θα βρεθούν όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», στο θέατρο Απόλλων το Σάββατο 4 Μαρτίου.

Ένα σπίτι γεμάτο κανόνες και όρια που επιβάλλει η ηγετική και συνάμα τυραννική Μπερνάρντα στην παράσταση που ετοιμάζει φέτος η Ομάδα Τέχνης Δούρειος Ίππος, με την ίδια να έχει αποφασίσει τον οκταετή εγκλεισμό τους, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της.

Εννέα μαυροφορεμένες γυναίκες δίνουν ραντεβού επί σκηνής και με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Παρασκευά Παπαπετρόπουλου θα μας μεταφέρουν στη συντηρητική κοινωνίας της Ανδαλουσίας του Μεσοπολέμου. 

Σε ένα λιτό σκηνικό με έντονες ερμηνείες μέσα από το κλασικό αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ο θεατής θα ζήσει σε όλο του το μεγαλείο το συντηρητισμό της εποχής από τις 4 έως τις 19 Μαρτίου στις 21:15, εκτός Δευτέρας και Τρίτης. 

Το έργο:

Η Μπερνάρντα  Άλμπα επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στις θυγατέρες της, στερώντας τους ακόμη και την ελευθερία τους. Η πρωτότοκη Ανγκούστιας κληρονομώντας τον πατέρα της γίνεται η εκλεκτή του νεαρού Πέπε Ρομάνο, με τον οποίο όλες οι αδερφές είναι κατά κάποιον τρόπο ερωτευμένες. Η Αδέλα όμως η μικρότερη κόρη, είναι εκείνη που σπάει τα δεσμά του συντηρητισμού και θα καταφέρει να βρεθεί μυστικά στην αγκαλιά του Πέπε Ρομάνο. Οι κανόνες και τα πρέπει καταρρέουν με την ίδια όμως, να πληρώνει το τίμημα πολύ ακριβά…

Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος:                                                                                                      Ο σκηνοθέτης της παράστασης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, μιλώντας για το έργο αναφέρει μεταξύ άλλων «Το σπίτι των μυστικών και των παθών! Φυλακισμένες γυναίκες θυσία στον βωμό της ηθικής. Καταπίεση και τυραννία ενάντια στην ανθρώπινη φύση με μια προσπάθεια ολοκληρωτικής επιβολής από την μάνα στις κόρες της και όχι μόνο, που είναι απόρροια μιας χρόνιας συστημικής παθογένειας. Εδώ ο Λόρκα βαθειά πολιτικοποιημένος ερμηνεύοντας τις συνθήκες της εποχής βλέπει το κακό που έρχεται, δηλαδή τον φασισμό του Φράνκο. Αυτές οι ανθρώπινες ψυχές στο σκοτεινό ετούτο σπίτι, θα βρουν το κλειδί να δραπετεύσουν ή θα υποταχθούν στη μοίρα;».

Οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης:

Υπηρέτρια: Χαρούλα Κόλλια

Πόνθια: Ανδριανή Αργυρακούλου

Ζητιάνα: Αθανασία Συντέτου

Κοριτσάκι: Μάρω Καραλή

Μπερνάρντα: Παναγιώτα Ιωάννου

Αουγκουστίας: Αιμιλία Ζαφειροπούλου

Μαγδαλένα: Ιουλία Κόλλια

Αμέλια: Αθανασία Συντέτου

Μαρτίριο: Ελευθερία Μυλωνά

Αδέλα: Πένυ Ζουμπάκη

Πρώτη γυναίκα: Κατερίνα Τσουραμάνη

Κορίτσι: Λυδία Μίνιτς

Μαρία Χοσέφα: Αφροδίτη Κουτρούτσου

Πέπε Ρομάνο: Βασίλης Τσάκαλης

Προυδένθια: Κατερίνα Τσουραμάνη

Συντελεστές

Σκηνοθέτης: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Μετάφραση : Πάνος Κυπαρίσσης

Επιμέλεια Κουστουμιών-σκηνικών: Αργυρώ Πολίτη

Μακιγιάζ: Αμάντα Χάρμπαλη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αποστόλης Στεργιώτης

Φωτισμός: Αλέκος Αμπελογιάννης

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Κακολύρης

Φωτογραφίες: Λάμπρος Τσακριλής

Όλη η επικαιρότητα