Αρθρογραφία

Το στίγμα της εβδομάδας

Μια χρονιά που σημάδεψε το παγκόσμιο γίγνεσθαι μόλις έφυγε. Ας ελπίσουμε ότι το 2022 να φέρει ότι μας στέρησε ο προηγούμενος χρόνος

Έρχεται μια μέρα που συνειδητοποιείς ότι το να γυρίσεις τη σελίδα είναι
το καλύτερο συναίσθημα του κόσμου, γιατί συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν
τόσο πολλά περισσότερα στο βιβλίο από τη σελίδα στην οποία είχες κολλήσει.

Άλλωστε είναι γνωστό πως υπάρχουν πολύ, πολύ καλύτερα πράγματα μπροστά, από όσα αφήνουμε πίσω.

Οι πρώτες μέρες του χρόνου με βρίσκουν (σε άδεια) να σιγοψιθυρίζω: «Πάει ο παλιός ο χρόνος (επιτέλους) ας γιορτάσουμε παιδιά»… Αν και η καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε προσπαθεί να με… προσγειώσει, συνεχίζω απτόητη την προσπάθεια.

Μια χρονιά που σημάδεψε το παγκόσμιο γίγνεσθαι μόλις έφυγε. Ας ελπίσουμε ότι το 2022 να φέρει ότι μας στέρησε ο προηγούμενος χρόνος. Δεν μιλώ γι’ αυτά που κατ’ επιλογήν αφήνουμε πίσω μας. Μιλώ για τις στιγμές χαράς και αισιοδοξίας που
μας έχουν λείψει.

Οι περισσότεροι τέτοιες μέρες φτιάχνουν λίστες με στόχους που θέλουν να εκπληρώσουν τη νέα χρονιά. Εγώ, όμως, φίλοι μου είμαι της παλιάς σχολής και θέλω πρώτα να ελέγξω τι έκανα την προηγούμενη χρονιά για να οργανώσω τα μελλοντικά μου σχέδια.

Πρώτα το …ξεκαθάρισμα λοιπόν!

Ημέρες ευχών… Σκέφτομαι ότι πλέον οι ευχές για υγεία απέκτησαν πραγματικό νόημα. Δεν είναι όπως … last year τυπικές, μηχανικές, άψυχες, κενές. Που λέγονται για να ειπωθούν, από συνήθεια και από «ευγένεια». Ευχές που λέγονται, φεύγουν και χάνονται στον ωκεανό της απαιτητικής καθημερινότητας και της ψυχρής τυπικότητας των ανθρώπινων σχέσεων, των δικών μας σχέσεων.

Τώρα, όλοι αναζητούμε την ουσία, την πραγματική αξία, την αλήθεια των
πραγμάτων εων. Τώρα, επιστρέφουμε για να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους δικούς μας ανθρώπους, την οικογένειά μας και τους λίγους, πραγματικούς μας φίλους.

Γιατί αυτό στ’ αλήθεια αξίζει. Γι’ αυτό σας εύχομαι να γεμίσει η νέα (σας) χρονιά με μαγεία και όνειρα και καλή τρέλα.

Σας εύχομαι να διαβάσετε μερικά σπουδαία βιβλία και να φιλήσετε κάποιον που πιστεύει ότι είστε σπουδαίοι. Σας εύχομαι να δημιουργήσετε τέχνη – να γράψετε ή να ζωγραφίσετε ή να χτίσετε ή να τραγουδήσετε ή να ζήσετε όπως μόνο εσείς ξέρετε.

Και ελπίζω κάποια στιγμή μέσα στη νέα χρονιά να εκπλήξετε τον εαυτό
σας…

Καλή χρονιά, λοιπόν!

Όχι έτσι απλά, τυπικά, σαν κάποια άλλη χρονιά, δύο μικρές λέξεις που
λέγονται και φεύγουν μαζί με το χρόνο. Καλή χρονιά γεμάτη αλήθεια, θετική σκέψη και θετική πράξη. Καλή χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχία, όνειρα, αισιοδοξία.
Καλή χρονιά γεμάτη από καλό, από καλύτερο, από ευχάριστη έκπληξη.

Καλή χρονιά με λιγότερη μοναξιά και περισσότερη αγκαλιά. Καλή χρονιά με λιγότερη στενοχώρια και περισσότερα χαμόγελα. Καλή χρονιά με λιγότερη πίεση και περισσότερη άνεση έξω και μέσα μας. Καλή χρονιά για εμένα, για την οικογένειά μου, για τους δικούς μου ανθρώπους και φίλους, για όλους εσάς
που μοιραζόμαστε μέσα στο χρόνο σκέψεις και ιδέες, για όλους τους Έλληνες, για όλο τον κόσμο.

Καλή χρονιά! Είναι μόνο δύο μικρές λέξεις που κρύβουν μέσα τους απέραντο καλό. Καλή χρονιά! Το λέω και το εννοώ.

Θα κλείσω με Ranier Maria Rilke: «Και τώρα καλωσορίζουμε το νέο χρόνο, γεμάτο με πράγματα που δεν έχουν υπάρξει ακόμα.»

Όλη η επικαιρότητα