Αρθρογραφία

Το στίγμα της εβδομάδας

Γράφει η Γιούλη Ηλιοπούλου.
Ακούστε το άρθρο

Τις προάλλες γράφαμε στην εφ. «Πατρίς» για τα παιδιά «φαντάσματα» που ζουν ανάμεσά μας. Παιδιά Ρομά, που μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες ζωής, μέσα σε αυτοσχέδιες παράγκες, χωρίς νερό και ρεύμα και αποκομμένα από τη βασική εκπαίδευση. Ζουν στο σκοτάδι! «Κυριολεκτικά και μεταφορικά».Παιδιά χωρίς γονείς. Παιδιά χωρίς ταυτότητα. Παιδιά αόρατα.

Προχθές χτύπησε το τηλέφωνο, ήταν συντονίστρια του Προγράμματος «Υγείας για Όλους» η κ. Ελένη Σωτηροπούλου. «Το ρεπορτάζ προκάλεσε αίσθηση» μου λέει. «Έχω δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα κι ακόμα πιο πολλά email από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν και ρωτούν πως. Ανθρώπους από όλη την Ελλάδα».
«Υπάρχει και μια ομάδα εκπαιδευτικών από την Ηλεία που θέλουν εθελοντικά να ασχοληθούν με αυτά τα παιδιά. Αναρωτιούνται πως θα μπορούσε να δρομολογηθεί… Να δώσω το τηλέφωνό σας»;

Λίγο αργότερα ξαναχτυπάει το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής ένας από τους εκπαιδευτικούς:  «Δεν ισχύει η στερεότυπη κοινωνική αντίληψη ότι οι Τσιγγάνοι δεν θέλουν να μάθουν γράμματα. Γνωρίζω πολλές περιπτώσεις που τα παιδιά δεν έχουν βοήθεια και στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Το ερώτημα δεν είναι λοιπόν, αν οι Τσιγγάνοι θέλουν ή αν μπορούν να μάθουν γράμματα, αλλά το αντίστροφο: αν εμείς θέλουμε να διδάξουμε και να εντάξουμε αυτά τα παιδιά μέσα στα σχολεία μας».
Είμαστε στη διάθεση όποιου φορέα αποφασίσει να ασχοληθεί…

«Τουλάχιστον 40 παιδιά αγνοούνται από τα σχολεία Αττικής» διαβάζω. Παιδιά φαντάσματα κι αυτά. Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος.
Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από σχετικό έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’ Αθηνών που εστάλη τη Δευτέρα (14/2) σε σχολεία του κέντρου της Αθήνας και λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της αποτρόπαιης δολοφονίας του 7χρονου Ανδρέα στην Κυψέλη.

Τα 40 παιδιά τα οποία αγνοούνται δεν έχουν βρεθεί εδώ και πολύ καιρό στα σχολεία τους, απουσιάζουν συστηματικά και αδικαιολόγητα, ενώ έχει γίνει και έρευνα στα σπίτια τους από αστυνομικούς και κοινωνικές υπηρεσίες που δεν κατάφεραν να τα εντοπίσουν.

Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα «βγάλει» η έρευνα …

Κι ποιος θα είναι ο «αριθμός» αν επεκταθεί σε όλη τη χώρα…

Όλη η επικαιρότητα