Αρθρογραφία

Το στίγμα της εβδομάδας

Το κινητό και το laptop είναι δύο πράγματα που σήμερα κανείς δε φαντάζεται τον εαυτό του χωρίς την παρουσία τους, κατά βάση γιατί τη θεωρεί αυτονόητη
Ακούστε το άρθρο

Η γενιά μας είναι εθισμένη στις οθόνες. Είτε είναι μικρές είτε μεγάλες, είναι λες και με κάποιον τρόπο «ελέγχουν» τη ζωή μας. Τις περισσότερες φορές γίνεται με τόσο έμμεσο και φυσικό τρόπο που μπορεί ακόμα και να μην το καταλαβαίνεις.

Το κινητό και το laptop είναι δύο πράγματα που σήμερα κανείς δε φαντάζεται τον εαυτό του χωρίς την παρουσία τους, κατά βάση γιατί τη θεωρεί αυτονόητη. Όταν, όμως, για κάποιον λόγο βρεθεί χωρίς αυτά, τότε αρχίζει η πραγματική αποκάλυψη της σοβαρότητας της κατάστασης…

Για έναν άνθρωπο που ξυπνάει και κοιμάται με το κινητό και τον υπολογιστή στο χέρι λόγω δουλειάς, το θέμα έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Η κίνηση του να πιάσω το κινητό είναι μέρος της φυσικής προέκτασης του σώματός μου. Φανταστείτε πως μπορεί να ένιωσα λίγες ημέρες πριν όταν ξέχασα να πάρω μαζί το κινητό μου… Είμαι με φίλους σε παραλιακό ταβερνάκι και μετά το δεύτερο ουζάκι αναρωτιέμαι πως και δεν έχει χτυπήσει τόση ώρα το τηλέφωνο. Ψάχνω την τσάντα μου, δεν βρίσκω το κινητό. Σοκ! Την ξαναψάχνω. Τίποτα. Διπλό σοκ!

Οι σκηνές περνούν σαν ταινία μπροστά από τα μάτια μου με τελευταία εκείνη που αφήνω το κινητό στο κομοδίνο και το «μπριζώνω» ενώ ετοιμάζω την τσάντα μου. Πολλαπλό σοκ!

Ώρες μετά βρίσκω στο κινητό δεκάδες κλήσεις, δεκάδες μηνύματα, e-mails και sms. Απαντώ βιαστικά στα πιο επείγοντα και ανοίγω την τηλεόραση. Παίζει το υπέροχο τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά «Ο καθρέφτης». Το μάτι μου πέφτει στην οθόνη. Είναι η διαφήμιση της μπύρας ΑΛΦΑ με τίτλο «Πραγματικά μαζί». Ένα σποτάκι που εστιάζει στις στιγμές που περνάμε με τους αγαπημένους μας και όταν βρισκόμαστε μαζί τους, να είμαστε όντως εκεί, χωρίς αποσυντονισμούς και πράγματα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή μας. Ένα σποτάκι που φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα για το ποια είναι η σχέση με το κινητό μας και πως αυτό επιδρά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Το ερώτημα αυτό προέκυψε παρατηρώντας το σύγχρονο φαινόμενο του phubbing.

Για όσους δεν έχουν ακούσει τον όρο «phubbing» είναι η λέξη που εξηγεί την πράξη, του να μην είναι αφοσιωμένος κάποιος στον εκάστοτε συνομιλητή, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό του, αντί να συναναστραφεί με το/τα άτομο/α στην παρέα. Το φαινόμενο του phubbing όλοι το δεχόμαστε αντιμετωπίζοντας το με επικριτική διάθεση, αλλά και όλοι μας το κάνουμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε σαν κάτι μεμπτό. Η ταινία παρουσιάζει μια πραγματικότητα την οποία λίγο ή πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει. Ίσως τελικά η απάντηση να κρύβεται πίσω από μία απλή κίνηση όπως μας δείχνει και η ταινία (της μπύρας), τη στιγμή που το κινητό γυρνάει με την οθόνη προς τα κάτω και το μόνο που υπάρχει στην προσοχή μας είναι ο άνθρωπος που θέλουμε να περάσουμε χρόνο μαζί του. Γιατί «όταν είμαστε μαζί, ας είμαστε πραγματικά μαζί».

Όλη η επικαιρότητα