Αρθρογραφία

Το στίγμα της εβδομάδας

Παραφράζοντας τον Νίκο Καζαντζάκη: «Μεγάλη ευθύνη να είσαι ψηφοφόρος». Γι’ αυτό το νου σας…
τετράδιο και στυλό
Ακούστε το άρθρο

Παρέα 17χρονων μπροστά σε οθόνη υπολογιστή. Απορροφημένοι δεν με αντιλαμβάνονται όταν ρίχνω… κλεφτή ματιά. Έχουν ανοίξει την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης chatGPT και ρωτούν τι να ψηφίσουν! Είμαι υπερβολική που σκέφτομαι πως είναι ορατή μια πολύ μεγάλη απειλή: η υποκατάσταση των ανθρώπων από την τεχνητή νοημοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες; Όχι φυσικά μέσω της ψήφου, αλλά μέσω της άσκησης πίεσης…

Αυτά τα νέα παιδιά δεν έχουν πειστεί από κανέναν πολιτικό σχηματισμό ότι θα καλυτερεύσει τις ζωές τους εάν γίνει κυβέρνηση (αμφιβάλλω βέβαια ότι το έχουν ψάξει το πράγμα) και κάπως έτσι παίρνουν τη βοήθεια της τεχνολογίας για να βρουν τη λύση προτού πάνε στο εκλογικό κέντρο. Σα να μπαίνουν σε ζαχαροπλαστείο και μην ξέρουν τι να διαλέξουν… Προφανώς και δεν πέφτω από τα σύννεφα. Αναποφάσιστοι – κάθε ηλικίας – πάντα υπήρχαν και πάντα συμμετείχαν με τον δικό τους ρόλο σε κάθε εκλογική διαδικασία. Αυτή η δεξαμενή δεν είναι εύκολο να αδειάσει.

Αλήθεια ξέρετε πως πέρα από τις ερωτήσεις στο chatGPT, τις σχετικές αναζητήσεις στην Google υπάρχουν και «τεστ πολιτικής ιδεολογίας» ή του τύπου «Ποιο κόμμα μου ταιριάζει 2023;» ή «Εκλογές 2023: Κάνε το τεστ και δες τι σου ταιριάζει να ψηφίσεις» Τι να ψηφίσω; Το πιο συνηθισμένο ερώτημα αυτών των εκλογών Ένα ερώτημα που ενσωματώνει μια αμφισβήτηση και μαζί ένα αδιέξοδο.

Τελευταίο στίγμα πριν την κάλπη Ως ψηφοφόροι, πολύ πριν περάσουμε την πόρτα του… σχολείου και εννοείται, πριν μπούμε στο παραβάν, οφείλουμε να έχουμε χαράξει τον οδικό μας χάρτη, σκεπτόμενοι σοβαρά. Είναι σημαντικό η ψήφος του καθενός, να είναι προϊόν της ελεύθερης βούλησής μας. Οπότε μετρήσετε τα, ζυγίστε τα και ψηφίστε κατά συνείδηση. Αγνοείστε μεθοδεύσεις, ίντριγκες, πλαγιοκοπήσεις, κρυφές απειλές, ταξίματα. Στο παραβάν είστε μόνοι. Εσείς, κρατώντας ένα στυλό περασμένο σε σπάγκο, έτοιμοι να «σταυρώσετε» το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξετε. Μόνοι, χωρίς κάποια βοήθεια, ούτε από το κοινό στην αίθουσα… Εσείς, το μυαλό και η συνείδησή σας.

Παραφράζοντας τον Νίκο Καζαντζάκη: «Μεγάλη ευθύνη να είσαι ψηφοφόρος». Γι’ αυτό το νου σας…

Όλη η επικαιρότητα