Παραπολιτικά

Το στήριγμά τους στην απαιτητική καθημερινότητα!

Η εφ. «Πατρίς» στο σημερινό «VIRAL» μιλά με τους συζύγους των Ηλείων βουλευτών αλλά και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για τη ζωή τους, τον σύντροφό τους αλλά και την οικογένεια που έχουν δημιουργήσει μαζί.
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μία σπουδαία γυναίκα και πίσω από μία επιτυχημένη γυναίκα κρύβεται ένας σπουδαίος άνδρας.  Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή τη δήλωση!

Τα παραδείγματα πολλά: η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Αμερικής Franklin Roosevelt, Eleanor, εκπροσωπούσε συχνά εκείνον στα δημόσια καθήκοντα του καθώς ο ίδιος βρισκόταν καθηλωμένος σε αμαξίδιο λόγω της βαριάς μορφής πολιομυελίτιδα από την οποία είχε προσβληθεί, και παράλληλα έβρισκε την ευκαιρία να ενδυναμώνει τη θέση και τα δικαιώματα της γυναίκας στην κοινωνία. Ο Alfred Hitchcock πιθανώς να μην είχε αφήσει αυτή την τεράστια κινηματογραφική κληρονομιά αν δεν είχε μία σύζυγο, τη σεναριογράφο Alma Revill, η οποία παραμέλησε τη δική της καριέρα για να κρατά το χέρι και να δίνει κουράγιο στον Χίτσκοκ κάθε φορά που ένιωθε το φόβο της αποτυχίας και την έλλειψης εμπνεύσεως. Και άλλα πολλά…

Εν έτει 2022, με τόσους άνδρες αλλά και γυναίκες σε σημαντικές θέσεις (πολιτικές, κοινωνικές, επιχειρηματικές)  το μότο έχει αρχίσει να ακούγεται το ίδιο και από τις δυο πλευρές. Στην πραγματικότητα, στο αμφίδρομο της επικοινωνίας, του σεβασμού, και της κατανόησης κρύβεται η επιτυχία. Και η ευτυχία.

Μπορεί οι σύζυγοι των πολιτικών να είναι διακριτικοί και να στέκονται ένα βήμα πίσω από το ταίρι τους, ο ρόλος τους όμως είναι πολύ σημαντικός αφού συμβουλεύουν αλλά και επηρεάζουν τις αποφάσεις του συζύγου τους, προσπαθώντας ενίοτε να τους χαλαρώσουν από το μεγάλο φόρτο εργασίας και τα προβλήματα της δουλειάς τους. Αποκτώντας πολλές φορές δύναμη ανάλογη με τη δική του ίσως και μεγαλύτερη.

Η εφ. «Πατρίς» στο σημερινό VIRAL μιλά με τους συζύγους των Ηλείων βουλευτών αλλά και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για την ζωή τους, τον σύντροφό τους αλλά και την οικογένεια που έχουν δημιουργήσει μαζί.

Πέτρος Μακρής, σύζυγος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου

«Με έκανε να αγαπήσω την Ηλεία»

«Πριν γνωρίσω την Διονυσία δεν ήξερα πόση πολύ δουλειά μπορεί να έχει ένας πολιτικός. Είναι νυχθημερόν στο Γραφείο της ή στη Βουλή ή στην εκλογική της περιφέρεια την Ηλεία. Ενίοτε πρέπει να μεταβαίνει και στο εξωτερικό σε σημαντικές διεθνείς συναντήσεις. Ευτυχώς εργάζομαι και εγώ πολλές ώρες και επίσης χρειάζεται να κάνω αρκετά ταξίδια. Τις λίγες ώρες που καταφέρνουμε να περάσουμε από κοινού τις αφιερώνουμε πλέον στον γιο μας ο οποίος είναι ακόμα πολύ μικρός και χρειάζεται να μας έχει κοντά του.

Άλλαξα συνήθειες! Αντί να πηγαίνω στην Κόρινθο, οι περισσότεροι φίλοι μου πια είναι από την Ηλεία. Από εκεί που τον Νομό Ηλείας τον ήξερα μόνο τουριστικά λόγω και του λιμανιού της Κυλλήνης, τώρα πλέον κάθε Σαββατοκύριακο η οικογένειά μου βρίσκεται στην Ηλεία. Η Διονυσία πηγαίνει σε κάθε χωριό, πεδινό, ορεινό, και σε κάθε όμορφο και σημαντικά πολιτιστικό σημείο του Νομού και μιλάει με τόσο πάθος για την Ηλεία που, θες δεν θες, τον αγαπάς τον τόπο και εσύ!

Είναι μια γυναίκα δυναμική με πάρα πολλές γνώσεις. Την βλέπω κάθε μέρα – και την θαυμάζω – που διεκδικεί με πάθος την ανάπτυξη του Νομού Ηλείας και της Ελλάδας μας. Και ταυτόχρονα είναι πολύ ευγενής και πάντα χαμογελαστή! Είναι πολύ καλή μαμά. Αγαπά πολύ την οικογένειά της, τους γονείς της, και την ιδιαίτερη πατρίδα τη Ζαχάρω και την Ηλεία – και την έχω αγαπήσει και εγώ μαζί της. Θα ήθελα να είναι λιγότερο ευαίσθητη. Στενοχωριέται όταν μαθαίνει πώς κάποιος συμπολίτης της είναι στο νοσοκομείο και τρέχει να τον δει, στενοχωριέται όταν κάποιος έχει μείνει χωρίς δουλειά και προσπαθεί να του βρει. Της λέω ότι δεν θα σώσει μόνη της τον κόσμο, αλλά μου απαντά πώς αξίζει να προσπαθήσουμε!»

Ειρήνη Φάσσου, σύζυγος Ανδρέα Νικολακόπουλου

«Η ζωή δίπλα σε ένα βουλευτή είναι γεμάτη εκπλήξεις και προκλήσεις»

«Το να είσαι ζευγάρι με έναν βουλευτή σε φέρνει αντιμέτωπο με αρκετές δυσκολίες και απαιτήσεις, συνάμα όμως η ζωή σου είναι γεμάτη εκπλήξεις και προκλήσεις.

Εκ των πραγμάτων όταν ο σύζυγός σου είναι βουλευτής, αρχίζεις και εσύ να βλέπεις και να αντιμετωπίζεις τα πράγματα με άλλη οπτική. Αισθάνομαι και εγώ ότι βρίσκομαι πιο κοντά στον κόσμο, ακούω τα προβλήματα και προσπαθώ να μεταφέρω στον Ανδρέα ό,τι αφουγκράζομαι από τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας, είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό.

Ο ίδιος, ως τελικός αποδέκτης των μηνυμάτων της κοινωνίας μας, καλείται να τα επεξεργαστεί και να βρίσκει συνεχώς λύσεις και πιστεύω ότι δίνει τον καλύτερό του εαυτό προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι ιδιαίτερα ικανός και μεθοδικός, με όραμα και συνέχεια στις σκέψεις και τις πράξεις του, αντιλαμβανόμενος πλήρως την ευθύνη του απέναντι στον κόσμο που του έκανε την μεγάλη τιμή να τον εκλέξει ως αντιπρόσωπό του στην Βουλή των Ελλήνων.

Τον θαυμάζω πολύ, γιατί ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες ανάμεσα στα καθήκοντά του και την οικογένειά μας. Μπορεί μεν να απουσιάζει από το σπίτι μας κάποιες μέρες την εβδομάδα, αλλά αναπληρώνει επιτυχώς το κενό αυτό. Πάντα βρίσκει τον χρόνο να ασχολείται δημιουργικά με τα παιδιά μας, τα οποία λατρεύει και τον λατρεύουν, να παίζει και να συζητάει μαζί τους.

Επίσης, σαν να υπάρχει μεταξύ μας μία άγραφη συμφωνία, ποτέ δεν μου ζήτησε να θυσιάσω κάτι από την δική μου ζωή για να τον βοηθήσω στην πολιτική του καριέρα, ποτέ δεν μου ζήτησε να αφήσω σε δεύτερη μοίρα την εργασία μου ως δικηγόρος ή τα παιδιά μας για να τον στηρίξω πολιτικά και αυτό είναι κάτι που το έχω εκτιμήσει ιδιαίτερα. Εννοείται όμως, ότι όποτε και όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, προσπαθώ με τον τρόπο μου να τον βοηθάω».

Έχουμε καταφέρει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία, τις βουλευτικές υποχρεώσεις και την οικογένεια και με σεβασμό και αλληλοκατανόηση ξεπερνιέται οποιαδήποτε δυσκολία».

Ελευθερία Γαλανάκη, σύζυγος Διονύση Καλαματιανού

«Μια ζωή ενδιαφέρουσα, όμορφη και απαιτητική»

«Η ζωή μας δίπλα στον Διονύση, ως πατέρα και σύζυγο, είναι τρυφερή και όμορφη και ως εργατολόγο και βουλευτή, απαιτητική και ενδιαφέρουσα. Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται τα παιδιά μας Σοφία και Χρήστος, με τα οποία επιδιώκουμε να συζητάμε, να μοιραζόμαστε συναισθήματα και βιώματα, χτίζοντας μια σχέση αγάπης, ειλικρινούς επικοινωνίας και εμπιστοσύνης. Στην καθημερινότητα  οι ισχυροί δεσμοί της στενής και ευρύτερης οικογένειάς μας διευκολύνουν τις καθημερινές απαιτήσεις και ανάγκες ενός προγράμματος, που έχει να συγκεράσει πολλές παραμέτρους, όπως τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών μας, την πολιτική δράση του Διονύση, τις αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, την κοινωνική μας ζωή.

Έχοντας μεγαλώσει σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον, βρήκα νωρίς την πολιτική μου κατεύθυνση και συμπορεύτηκα με τον δημοκρατικό- προοδευτικό χώρο. Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη των λόγων και των πράξεων τους και αγωνίζονται για ένα μέλλον πιο φωτεινό.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξα υπέρμαχος της απόφασης του Διονύση να ασχοληθεί με τα κοινά, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι άνθρωποι με ικανότητες, όρεξη για δουλειά, ήθος, καθαρή ματιά, δυναμισμό και αξιοπρέπεια οφείλουν να είναι ενεργοί στις συλλογικές διαδικασίες της κοινωνίας. Η έννοια της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και της συλλογικής μνήμης μόνο θετικά μπορούν να φέρουν σε ένα κόσμο που κυριαρχεί ο ατομισμός.

Έχοντας ζήσει και δουλέψει, μετά τις σπουδές μου ως Μοριακή Βιολόγος, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, επέστρεψα στην Ελλάδα και με τον Διονύση, πολύ πριν ασχοληθεί με την πολιτική, επιλέξαμε συνειδητά να είμαστε ενεργά παρόντες στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ηλείας. Να ενδυναμώσουμε, μαζί με τα παιδιά μας, τις σχέσεις μας με ανθρώπους, ενδιαφέροντες και δοτικούς, σε έναν τόπο εύφορο, με πολλές ομορφιές και δυνατότητες, στην ιδιαίτερη πατρίδα της καρδιάς μας».

Γιάννα Αδάμου, σύζυγος Μιχάλη Κατρίνη

«Πρώτη θέση στο τρένο της… ιστορίας»

Σύζυγος βουλευτή σημαίνει να έχεις πρώτη θέση στο τρένο της… ιστορίας. Και πολλές φορές δεν είσαι απλά θεατής, αλλά συνοδηγός. Όταν ο οδηγός του τρένου πρέπει να ξεκουραστεί, παίρνεις το τιμόνι στα χέρια σου. Όταν βρίσκεται σε σταυροδρόμι, είσαι εκεί, με τον χάρτη στα χέρια σου για να βρείτε μαζί το σωστό μονοπάτι. Όταν το όχημα χαλάσει, είσαι εκεί για να βρεις την αιτία του προβλήματος, αλλά και τη λύση του.

Γιατί το επάγγελμα του βουλευτή είναι λειτούργημα. Δεν είναι μια ακόμη δουλειά, είναι μια απασχόληση με την οποία μπορείς να αγγίξεις την κοινωνία και τις ζωές των ανθρώπων. Η καθημερινότητα δεν είναι ποτέ εύκολη, είναι όμως όμορφη. Γιατί ξέρεις πως παλεύεις για τις ζωές των άλλων, αλλά και για να φτιάξεις έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά σου. Και τότε αποκτάς πολλές ιδιότητες. Του συντρόφου, του μηχανοδηγού, του αρχιμάγειρα, του καπετάνιου, του δασκάλου.

Όταν βέβαια ο βουλευτής είναι… ο Μιχάλης Κατρίνης, ένας από τους πιο δραστήριους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, πρέπει να αναπτύσσεις μεγάλες..ταχύτητες, αλλά πρέπει και την κατάλληλη στιγμή να ξέρεις που θα πατήσεις… φρένο! Η οικογένεια για εμάς ήταν ανέκαθεν ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η καθημερινότητά μας. Είναι δύσκολο να συνδυάσεις την πολιτική ζωή με την οικογενειακή, ο Μιχάλης όμως πάντα βρίσκει ποιοτικό χρόνο για να περάσει μαζί με τα αγόρια, καθώς πολύ συχνά θα τους βρω σε ένα γήπεδο να ιδρώνουν για τη φανέλα, στο σαλόνι να συζητούν και να γελούν, στον καναπέ να ιδρώνουν για την πρώτη θέση ενός εικονικού αγώνα στο playstation! Επειδή όμως η ζωή του βουλευτή δεν είναι.. εικονική, αλλά πραγματική φροντίζουμε πάντα και εγώ και ο Μιχάλης να την γεμίζουμε με όμορφες εικόνες και γενναιόδωρες πράξεις.

Εύη Παππά, σύζυγος Νεκτάριου Φαρμάκη

«Σημασία έχει πάντοτε η αμοιβαιότητα»

Από την ώρα που ο Νεκτάριος αποφάσισε να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης προετοιμαστήκαμε για το ενδεχόμενο αυτής της μεγάλης αλλαγής. Και αυτό ήταν σημαντικό, γιατί «δεν πέσαμε κατευθείαν στα βαθιά».

Βέβαια, άλλο να το λες και άλλο να το ζεις… Επειδή όμως είμαστε και οι δύο άνθρωποι που δεν αιθεροβατούμε και μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές, νομίζω πως τα έχουμε καταφέρει.

Στο κάτω – κάτω, όπως έχω πει και παλαιότερα, ο Νεκτάριος δεν… έφυγε μετανάστης στην άλλη άκρη της Γης. Δίπλα μας, στην Πάτρα είναι…

Πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μία σπουδαία γυναίκα και πίσω από μία επιτυχημένη γυναίκα κρύβεται ένας σπουδαίος άνδρας. Σημασία έχει πάντοτε η αμοιβαιότητα…

Γι’ αυτό, στήριξα και εξακολουθώ να στηρίζω με όλη μου τη δύναμη την προσπάθεια του Νεκτάριου, γνωρίζοντας την τρομερή θέληση που έχει να δουλέψει για την προκοπή του τόπου μας.

Ειλικρινά, δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω το μέγεθος και τη σημασία της συνδρομής μου, όμως πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός είναι ο πρωταγωνιστής και κάθε επιτυχία του ανήκει πρωτίστως στον ίδιο.

Η προεκλογική περίοδος ήταν μία περίοδος άγχους από τη μία πλευρά, ελπίδας από την άλλη. Εκείνο όμως που δεν θα ξεχάσω ποτέ, ήταν η μεγάλη αγκαλιά που μας άνοιγαν οι πολίτες, όπου και να βρισκόμασταν. Εισπράξαμε τόση αγάπη…

Πηγή: VIRAL / ΕΦ. ΠΑΤΡΙΣ

Όλη η επικαιρότητα