«Το σύμπαν είναι γραμμένο σε γλώσσα μαθηματική» – Καθήλωσε η ομιλία του Δ. Νανόπουλου στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας

«Λάμψη» επιστημονική, αλλά και καλλιτεχνική, είχε χθες η πρώτη μέρα της Προσυνεδριακής Διημερίδας του 14ου Παμπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου, που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, σε συνεργασία με την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου (Ι.Ε.Δ.Ε.Π.) και τους Ιατρικούς Συλλόγους Πελοποννήσου.

Πέρα από τον επίσημο προσκεκλημένο, τον κορυφαίο Έλληνα θεωρητικό φυσικό κ. Δημήτρη Νανόπουλο, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και ο μεγάλος ηθοποιός μας κ. Κώστας Καζάκος, όπως και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης κ. Ηλίας Ανδριόπουλος.

Επίσης στο συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, οι αντιδήμαρχοι Πύργου κ.κ. Γιάννης Αργυρόπουλος και Ανδρέας Βγενόπουλος, η αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κα. Ρόη Αντωνοπούλου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων κ. Τάκης Δημητρουλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου κ. Περικλής  Δουζδαμπάνης, η  Α΄Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κα. Άννα Μαστοράκου και φυσικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας κ. Νίκος Κατσαρός, ο οικοδεσπότης αυτής της μεγάλης εκδήλωσης.

Φυσικά παρόντες ήταν και πολλοί ιατροί και υγειονομικοί από την Ηλεία και όλη την Ελλάδα που παρακολούθησαν με μεγάλο ζήλο την ομιλία του κ. Νανόπουλου.

Οι ομιλίες

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας κ. Νίκος Κατσαρός που στάθηκε στην σημασία της εκδήλωσης και φυσικά στην παρουσία του κ. Νανόπουλου.

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μας που έχουμε κοντά μας τον κ. Νανόπουλο, αλλά και τους κ.κ. Καζάκο και Ανδριόπουλο, όπως και όλους τους συναδέλφους σε αυτή την ημερίδα που σκοπό έχει να διερευνήσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής».

Στην συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της Ιατρικής εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου κ. Περικλής  Δουζδαμπάνης που στάθηκε και αυτός στην σημασία της διημερίδας.

«Είναι ένα συνέδριο πολύ μεγάλης σημασίας που έχει συγκεντρώσει πολλούς συναδέλφους ιατρούς και φυσικά είναι μεγάλη χαρά μας η παρουσία εδώ του κ. Νανόπουλου, αλλά και των κ.κ. Καζάκου και Ανδριόπουλου».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός μίλησε για την αξία των ιατρών που καλούνται να θεραπεύσουν το ανθρώπινο σώμα, ενώ ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος στην σύντομη ομιλία του τόνισε.

«Είναι μεγάλη χαρά μας να φιλοξενούμε στον Πύργο και την Ηλεία αυτή την σπουδαία εκδήλωση και φυσικά να έχουμε κοντά μας τόσο σπουδαίους ανθρώπους όπως οι κ.κ. Νανόπουλος, Καζάκος και Ανδριόπουλος. Είμαι και εγώ ιατρός και μέσα από αυτή την εκδήλωση μπορούμε να διερευνήσουμε τις νέες εξελίξεις στην ιατρική».

Ακολούθως μίλησαν η αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κα. Ρόη Αντωνοπούλου, και η  Α΄ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κα. Άννα Μαστοράκου που στάθηκαν και αυτές στην μεγάλη σημασία της διημερίδας, με την κα Αντωνοπούλου να στέκεται και στην σημασία της διοργάνωσης παρόμοιων ιατρικών εκδηλώσεων στην Αρχαία Ολυμπία.

Δημήτρης Νανόπουλος : «Μόνο η φυσική μπορεί να ερμηνεύσει την δημιουργία του κόσμου»

Και μετά από αυτές τις ομιλίες τον λόγο πήρε ο κ. Νανόπουλος που μίλησε για τα μυστικά του σύμπαντος και όχι μόνο.

«Η επιστήμη και η τέχνη δεν μπορούν να μην την αλήθεια όπως την βλέπουν. Η ομιλία μου είναι ένα σύμπαν παράλογο και αδιάφορο; Δεν θα απαντήσω τώρα, εύχομαι όμως και ελπίζω ότι στο τέλος της ομιλίας αυτής δεν θα φύγει κανείς με την απορία περί τίνος πρόκειται. Δεν θα χρειάζεται καν να το συζητήσουμε αυτό. Εδώ θέλω να πω για την σχέση της φυσικής, με την φιλοσοφία όπως ρωτούν κάποιοι. Εδώ πρέπει να πω ότι αν μπορεί ένα πράγμα να ερμηνεύσει τον κόσμο είναι η φυσική. Και δεν είναι μόνο οι εξισώσεις, αλλά τι μας λένε αυτές. Οι εξισώσεις μιλάνε. Το σύμπαν είναι γραμμένο σε γλώσσα μαθηματική. Τώρα πολύς κόσμος δεν τα καταλαβαίνει τα μαθηματικά. Σίγουρα τα μαθηματικά έχουν μια δυσκολία και γι’ αυτό πρέπει να τα κάνουμε ποιο κατανοητά. Η μουσική και τα μαθηματικά μέσα στον εγκέφαλο είναι πάρα πολύ κοντά, όπως λένε και οι ειδικοί. Λοιπόν το θέμα της ομιλίας μου θα είναι η αρχή του σύμπαντος».

Και φυσικά στην εξέλιξη της ομιλίας του μίλησε για την αρχή του κόσμου, το bing bang και όλες τις θεωρίες που υπάρχουν γι’ αυτό, εξηγώντας με τον καλύτερο τρόπο τα μυστικά της φυσικής και της ίδιας της ζωής.

Η διημερίδα θα ολοκληρωθεί σήμερα Σάββατο 8 Νοεμβρίου στην Αρχαία Ολυμπία (στο Amalia Hotel) όπου κορυφαίοι ιατροί θα αναλύσουν σημαντικά θέματα της σύγχρονης ιατρικής.