«Το ταξίδι είναι η καλύτερη επένδυση» – Πως βλέπουν Ηλείοι ταξιδιωτικοί πράκτορες τη φετινή σεζόν

Share

Απέραντο μπλε, κρυσταλλένια νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές, κατάλευκα βότσαλα, μαγευτικά καταπράσινα δάση. Φτάνουν οι παραπάνω λέξεις για να περιγράψει κανείς την Ελλάδα, φτάνουν για να περιγράψει κανείς την Ηλεία.

Ας είμαστε ειλικρινείς, ζούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου, σε έναν από τους πιο ειδυλλιακούς νομούς της χώρας. Κι αν αξίζει να κάνουμε μια μεγάλη επένδυση στη ζωή μας είναι να ταξιδέψουμε πολύ. Να ταξιδέψουμε τόσο ώστε να καταφέρουμε να γνωρίσουμε κάθε γωνιά αυτού του επίγειου παραδείσου που λέγεται Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι μόνο χειμερινός ή μόνο καλοκαιρινός προορισμός. Ενδείκνυται για «εξερεύνηση» οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο. Το καλοκαίρι όμως την αγαπάμε λίγο περισσότερο. Κάτι το μεσογειακό ταπεραμέντο του Έλληνα που μας κάνει να λαχταρούμε θάλασσες, κάτι οι καλοκαιρινές άδειες που όλοι παίρνουμε από τις δουλειές μας, οι θερινοί μήνες γίνονται σημείο αναφοράς των διακοπών μας. Μπορεί ήδη να έχετε κάνει τις δικές σας, ή μπορεί ακόμη να τις προγραμματίζετε. Εμείς στην εφ. «Πατρίς» μιλήσαμε με τρεις Ηλείους ταξιδιωτικούς πράκτορες, για την φετινή κίνηση, για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, για την κρουαζιέρα, καθώς και για όλα όσα πρέπει να προσέχει ένας ταξιδιώτης στον προγραμματισμό των διακοπών του.

Η φετινή
ταξιδιωτική κίνηση

«Η φετινή τουριστική χρόνια παρουσιάζει αξιόλογη αύξηση σε σχέση με το 2019», αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο συγκλίνουν και οι τρεις ταξιδιωτικοί πράκτορες με τους οποίους συνομιλήσαμε. Ο κ. Δημήτρης Κολόκας (Pyrgos Travel), η κ. Αγγελική Στάμου (Liatsis Travel) και ο κ. Θοδωρής Ζαφειρόπουλος (Zafeiropoulos Tours), δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι για τα μέχρι τώρα επίπεδα της ταξιδιωτικής κίνησης.

Ακόμη, ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως οι Ηλείοι ταξιδιώτες, είτε ατομικά είτε σε γκρουπ φέτος, πολύ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, επέλεξαν να εκδράμουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι διακοπές δεν αποτελούν μονάχα καλοκαιρινή αναγκαιότητα αλλά ετήσια επιλογή.

Δημοφιλείς προορισμοί
εντός και εκτός Ελλάδας

Τα νησιά του Αιγαίου και η Ιταλία πρωταγωνιστούν στις επιλογές των Ηλείων ταξιδιωτών, μας λέει η κ. Στάμου με τον κ. Κολόκα να συμπληρώνει πως και φέτος οι θρησκευτικοί προορισμοί, όπως η Πάτμος, η Τήνος κ.α., είναι πόλος έλξης. Τα ταξίδια ζωής είναι επίσης κάτι που τολμούν οι Ηλείοι ταξιδιώτες, αφού σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, μοναδικοί προορισμοί όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Κούβα κ.α, κεντρίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρων των εκδρομέων.

Ελλάδα
ή εξωτερικό;

Οι Ηλείοι προτιμούν Ελλάδα ή εξωτερικό, ήταν μια από τις ερωτήσεις που έθεσα στους ταξιδιωτικούς πράκτορες, και προς έκπληξη μου έλαβα και από τους τρεις μια ομόφωνη απάντηση: «Και τα δύο»! Όπως τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος μεγάλο ρόλο παίζει ο χρόνος και το κεφάλαιο που μπορούν να διαθέσουν, όμως όπως τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος, οι Ηλείοι επιλέγουν τόσο ταξίδια εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Η κ. Στάμου μας διευκρίνησε πως με την εμπειρία της έχει παρατηρήσει πως η επιλογή του εξωτερικού είναι ναι μεν τόσο συχνή όσο του εσωτερικού, όμως όσοι επιλέγουν το πρώτο ταξιδεύουν με ομάδες και όχι ατομικά. Το παραπάνω μας το επιβεβαίωσε και ο κ. Κολόκας, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα όπως μας είπε από ένα πολύ επιτυχημένο ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο είχε μεγάλη προσέλευση κόσμου.

Κεφάλαιο: Κρουαζιέρα

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μας ανοίξαμε το κεφάλαιο της κρουαζιέρας, ένας τρόπος διακοπών αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, και οικείος πλέον στους Ηλείους, αφού σχεδόν κάθε εβδομάδα βλέπουμε εντυπωσιακά κρουαζιερόπλοια να δένουν στο λιμάνι του Κατακόλου. Η κ. Στάμου μας ανέφερε πως «Οι Ηλείοι και γενικότερα οι Έλληνες, δυστυχώς, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για την κρουαζιέρα ως μια επιλογή διακοπών», ενώ όπως τόνισε ο κ. Κολόκας είναι δεδομένο πως αν υπάρξει μια πιο ευρεία διάδοση της κουλτούρας της κρουαζιέρας και ο Έλληνας, και ο Ηλείος, θα αρχίσει να την προτιμά. Με τα ίδια λόγια μας μίλησε πάνω κάτω και ο κ. Ζαφειρόπουλος, τονίζοντας μας όμως πως μπορεί οι Έλληνες να μην την επιλέγουν ακόμη με τόση συχνότητα, από τους ξένους όμως υπάρχει μεγάλη τάση προτίμησης.

Προγραμματισμός διακοπών:
Τι πρέπει να προσέχουμε;

Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση να προγραμματίζουμε τις διακοπές μας και να μην ξέρουμε για τι να πρωτο – μεριμνήσουμε και σε τι να δώσουμε μεγαλύτερη βάση. Γι αυτό όμως υπάρχουν οι «ειδικοί»… Την προσοχή την ταξιδιωτών ζητά ο κ. Ζαφειρόπουλος, αφού όπως αναφέρει, στο ίντερνετ κυκλοφορούν πολλές ταξιδιωτικές – παγίδες και ψεύτικες προσφορές που μπορεί να καταλήξουν σε υπερ-χρεώσεις. Γι αυτό, όπως τονίζει, όταν οργανώνουμε την εκδρομή μας καλό είναι να συμβουλευόμαστε ένα τουριστικό γραφείο, το οποίο θα μας κατατοπίσει καλύτερα και θα μας προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που μας εγγυούνται ένα όμορφο και ασφαλές ταξίδι! Η κ. Στάμου εφιστά την προσοχή μας, όσο αφορά την διαμονή μας, αλλά και την επιλογή των χώρων εστίασης, που θα φάμε ή θα πιούμε τον καφέ ή το ποτό μας. «Υπάρχουν πολύ αξιόπιστες ταξιδιωτικές εφαρμογές (βλ. Trip Advison), τις οποίες μπορούμε να συμβουλευτούμε πριν ταξιδέψουμε, ώστε να ξέρουμε περίπου τι θα συναντήσουμε, από άποψη ποιότητας αλλά και τιμών». Τέλος ο κ. Κολόκας, επισήμανε την αναγκαιότητα του να έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, να έχουμε κλείσει σωστά τα εισιτήρια μας και φυσικά να έχουμε μεριμνήσει για την διαμονή μας, κάνοντας πρώτα μια καλή έρευνα «αγοράς».

Εσωτερικό ή εξωτερικό, θάλασσα ή βουνό, μακρινές ή κοντινές αποδράσεις… σημασία έχει να ταξιδεύουμε, γιατί όπως είχε πει και ο Ελβετός συγγραφέας, Alain de Botton, το ταξίδι, όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα. Γι’ αυτό μη χάνετε χρόνο.

«Τα νησιά του Αιγαίου και η Ιταλία πρωταγωνιστούν στις επιλογές των Ηλείων ταξιδιωτών», αναφέρει η κ. Αγγελική Στάμου, υπεύθυνη του Liatsis Travel.more
«Αν αξίζει να κάνουμε μια μεγάλη επένδυση στη ζωή μας είναι να ταξιδέψουμε πολύ»
«Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, οι θρησκευτικοί προορισμοί, όπως η Πάτμος και η Τήνος, αποτελούν πόλο έλξης για τους Ηλείους εκδρομείς» τονίζει ο υπεύθυνος του Pyrgos Travel, Δημήτρης Κολόκας. more
«Εσωτερικό ή εξωτερικό, θάλασσα ή βουνό, μακρινές ή κοντινές αποδράσεις… σημασία έχει να ταξιδεύουμε»
Τα ταξίδια ζωής είναι ψηλά στις προτιμήσεις των Ηλείων ταξιδιωτών, αφού σύμφωνα με τον κ. Θοδωρή Ζαφειρόπουλο, υπεύθυνο του Zafeiropoulos Tours, μοναδικοί προορισμοί όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Κούβα κ.α, κεντρίζουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρων τους. more