Διατροφή

Το τέλειο smoothie με κακάο που μπορεί να αντικαταστήσει τον πρωινό καφέ

Το κακάο περιέχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με τον καφέ και τονώνει τον οργανισμό με πιο ήπιο τρόπο. Πρόσθεσέ το σε ένα smoothie γεμάτο θρεπτικά συστατικά και θα έχεις ένα πλήρες πρωινό.
Ακούστε το άρθρο

Σκέφτεσαι να αντικαταστήσεις τον πρωινό καφέ με κάτι πιο υγιεινό και παράλληλα θρεπτικό; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό, όπως με κάποια είδη τσαγιού που μπαίνουν και σε smoothie (έχουμε κάνει φανταστικό παγωμένο smoothie με τσάι matcha και ακτινίδιο, αλλά και κρύο τσάι matcha σε vegan latte εκδοχή). Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε υποκατάστατα καφέ, π.χ. από δημητριακά. Ιδανικό για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας είναι και το κακάο, ακόμα καλύτερα μάλιστα το ωμό κακάο καλής ποιότητας.

Το κακάο περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης (πολύ μικρότερη από αυτή του καφέ), ενώ έχει πιο ουδέτερο pH σε σύγκριση με τον καφέ, που είναι πιο όξινος.

Παράλληλα, όταν το κακάο είναι ανεπεξέργαστο και χωρίς προσθήκες, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μια κατηγορία αλκαλοειδών μορίων που περιέχουν καφεΐνη, τις μεθυλοξανθίνες, στις οποίες συγκαταλέγεται η θεοβρωμίνη.

Το κακάο μπορεί να σε ξυπνήσει όπως ο καφές, απλά πιο τρυφερά στο νευρικό σου σύστημα – κι αυτό λόγω της θεοβρωμίνης, που έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την καφεΐνη του καφέ. αλλά δρα με διαφορετικό τρόπο, πιο ήπιο για τον οργανισμό και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Πώς διαλέγουμε σωστό κακάο:
Προτιμούμε κακάο βιολογικής καλλιέργειας και ανεπεξέργαστο, χωρίς πρόσθετα.
Το αγοράζουμε σε σκόνη για να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους.
Κατά προτίμηση, ελέγχουμε το πακέτο να γράφει ότι είναι ωμό (δηλαδή να μην έχει υποστεί θερμική διαδικασία).

Στη συνταγή αυτή, προσθέτουμε ωμό κακάο σε ένα πολύ θρεπτικό smoothie, που είναι κι ένα πλήρες πρωινό! Η μπανάνα και οι χουρμάδες, πέρα από τα πολύτιμα συστατικά τους, δίνουν υφή και γλυκιά γεύση, αφού το κακάο σκέτο είναι πικρό.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΖΕΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ
Μια κουταλιά αμυγδαλοβούτυρο και λιναρόσπορος δίνουν επιπλέον θρεπτικά στοιχεία, φυτικές ίνες και σωστή ενέργεια με διάρκεια. Η κανέλα δεν δίνει μόνο υπέροχο άρωμα, που δένει τέλεια με το κακάο, είναι επίσης διεγερτική. Σημειωτέων, το κακάο και η κανέλα θεωρούνται διεγερτικά του μεταβολισμού.

Αν θέλουμε, γαρνίρουμε στο τέλος με cacao nibs, δηλαδή κομματάκια από καρπό κακάο, ωμό ή καβουρδισμένο. Τα cacao nibs μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε αντί για κομματάκια σοκολάτας σε διάφορα γλυκά, όπως τα vegan μπισκότα χωρίς βούτυρο, ο vegan κορμός σοκολάτας με superfoods και τα επίσης vegan carrot cake muffins.

Συνταγή για smoothie με κακάο

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Vegan | Gluten-free

Υλικά για 1-2 μερίδες

1 μπανάνα, καθαρισμένη και κομμένη
10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, λεπτοκομμένο ή τριμμένο
4 χουρμάδες (βασιλικοί), χωρίς κουκούτσι
3 κ.σ. κακάο σκόνη
1 κ.γ. αμυγδαλοβούτυρο
1 κ.γ. λιναρόσπορος, τριμμένος
½ κ.γ. κανέλα σκόνη
250 ml γάλα καρύδας
πάγος ή νερό (προαιρετικά)
cacao nibs για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός από τον πάγο/νερό και χτυπάμε καλά, να γίνει το μείγμα λείο.

Αν θέλουμε να γίνει παγωμένο, προσθέτουμε λίγο πάγο και το χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί.

Αν θέλουμε να είναι πιο αραιό, προσθέτουμε λίγο νεράκι και το χτυπάμε μέχρι να έρθει στην πυκνότητα που μας αρέσει (προσοχή να μην γίνει νερουλό, γιατί θα χάσει τη γεύση του).

Πηγή: ow.gr

Όλη η επικαιρότητα