Κόσμος

Το τραγικό τελευταίο μήνυμα του νεκρού Βρετανού στρατιώτη

syzygos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά το αποτρόπαιο έγκλημα που σόκαρε το Λονδίνο αλλά και όλο τον κόσμο με την αγριότητά του, με θύμα τον 25χρονο Λι Ρίγκμπι και δράστες δύο άνδρες, βγαίνουν στην επιφάνεια προσωπικά στοιχεία του στρατιώτη, αλλά και ενός από τους δύο δολοφόνους. Την ίδια ώρα με λυγμούς η οικογένεια του Ρίγκμπι, μίλησε στους δημοσιογράφους για τον άδικο χαμό του παιδιού τους, ενώ η  σύζυγός του, Ρεμπέκα, αποκάλυψε ότι το ζευγάρι επρόκειτο σύντομα να επανασυνδεθεί. Παράλληλα συγκλονιστικό είναι το τελευταίο μήνυμα που ο Ρίγκπι έστειλε στη μητέρα του, ενώ για έναν «κανονικό» άνθρωπο κάνουν λόγο η πρώην σύντροφος και οι φίλοι του ενός από τους δύο δράστες.

Η σύζυγος του Βρετανού στρατιώτη

Συντετριμμένη εμφανίστηκε η σύζυγος του Βρετανού στρατιώτη που σφαγιάστηκε άγρια από τον Μάικλ Αμπεντολάχο σε κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Η Ρεμπέκα Ρίγκμπι και οι γονείς του Λι Ρίγκμπι μίλησαν στον Τύπο περιγράφοντας τον αδικοχαμένο στρατιώτη ως έναν «ήρωα».

Η Ρεμπέκα, με την οποία ο Ρίγκμπι είχε χωρίσει, με σπασμένη τη φωνή και με δάκρυα να κυλούν ασταμάτητα στο πρόσωπό της, είπε: «Τον αγαπούσαμε τόσο πολύ. Δεν σου άξιζε αυτό».

Η νεαρή γυναίκα αποκάλυψε ότι αυτές τις ημέρες το ζευγάρι σκόπευε να συναντηθεί ώστε να είναι ξανά μαζί και να «συνεχίζουμε μαζί σαν οικογένεια τη ζωή μας, όμως χάθηκε τόσο απότομα».

Με λυγμούς συμπλήρωσε πως δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι ο άνδρας της και πατέρας του δίχρονου γιου τους θα σκοτωνόταν στη Βρετανία, λέγοντας: «Νομίζεις πως θα είναι ασφαλής».

Ο πατριός του Λι Ρίγκμπι, Ιαν, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο γιος του είναι ήρωας, πως όταν γεννήθηκε ήταν το καλύτερο δώρο, τον περιέγραψε ως χαρισματικό και πολύτιμο, ενώ εξέφρασε την περηφάνια του για εκείνον.

Το τελευταίο μήνυμα του στρατιώτη στη μητέρα του

Λίγες ώρες πριν τον τραγικό του θάνατο, ο 25χρονος στρατιώτης έστειλε μήνυμα στη μητέρα του για να την καληνυχτίσει, σαν να διαισθανόταν ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο.

«Καληνύχτα μαμά, ελπίζω να πέρασες μια φανταστική ημέρα σήμερα γιατί είσαι η πιο φανταστική και μία στο εκατομμύριο μαμά, που θα ήλπιζε ο καθένας να έχει. Σε ευχαριστώ που με ανέχεσαι τόσα χρόνια, δεν είσαι μόνο η μαμά μου, είσαι η καλύτερη μου φίλη. Για αυτό καληνύχτα. Σε αγαπώ πολύ», έγραφε το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Λι Ρίγκμπι.

Η πρώην του δολοφόνου

 
Για έναν «καλό, ευγενικό και φιλικό άνθρωπο», έκανε λόγο η πρώην σύντροφος του ενός από τους δύο δράστες του σοκαριστικού εγκλήματος, Μάικλ Αμπεντολάχο. Η Ζουστίν Ρίγκντεν, με την οποία ο δολοφόνος ήταν ζευγάρι όταν ήταν έφηβοι, δήλωσε σοκαρισμένη με την είδηση.

«Ηταν πολύ φιλικός και πραγματικά πολύ ευγενικός. Δεν υπήρχε τίποτα που να σε κάνει να νομίζεις ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. Επίσης, οι φίλοι του ήταν καλοί. Έπαιζαν ραπ μουσική μαζί. Κανείς δεν το πιστεύει ότι έκανε κάτι τέτοιο. Ηταν ένα κανονικό παιδί», είπε η Ρίγκντεν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι παλιοί συμμαθητές του Αμπεντολάχο, είπαν ότι ήταν έξυπνος και πως προερχόταν από βαθιά θρησκευόμενη χριστιανική οικογένεια. Έκαναν λόγο για ένα παιδί που χαμογελούσε πάντα, διάβαζε πολύ, έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του.

Η αδελφή του δράστη

 
Σοκάρει η αδελφή του δράστη, Μπλέσινγκ (Ευλογία) Αμπεντολάχο με την στάση της μπροστά στους φωτογράφους. Η 32χρονη αδελφή του Μάικλ Αμπεντολάχο πριν επιβιβαστεί σε όχημα της βρετανικής αστυνομίας απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου με ένα λαμπερό χαμόγελο σαν να αδιαφορούσε για ό,τι έχει συμβεί.

Η γυναίκα δεν συνελήφθη, ωστόσο η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο διαμέρισμά της και την ανέκρινε σχετικά με τον αδελφό της, ο οποίος βρισκόταν συχνά στο σπίτι της.
 

Μια μητέρα με την κόρη της διακινδύνευσαν την ίδια τους τη ζωή, όταν παρακάλεσαν τον δολοφόνο να σταθούν δίπλα στον νεκρό στρατιώτη και να προσευχηθούν για εκείνον. Η 20χρονη Τζέμινι Ντόνελι Μάρτιν και η μητέρα της, Αμάντα, επέμειναν και τελικά ξάπλωσαν δίπλα στο πτώμα του Λι Ρίγκμπι κι έμειναν εκεί μέχρι να φτάσουν οι αρχές. Η Αμάντα Μάρτιν, μάλιστα, τον αγκάλιασε χωρίς να τρομάζει στη θέα του σφαγιασμένου κορμιού του.

Οι δύο γυναίκες που ο βρετανικός Τύπος χαρακτηρίζει «αγγέλους του Γούλιτς» δήλωσαν πως δεν έκαναν τίποτα ηρωικό και πως έπραξαν όπως θα έπρατταν όλοι.

Ο «γκουρού» του Αμπεντολάχο εξαίρει το θάρρος του

Ένας συριακής καταγωγής ιερωμένος του Ισλάμ, ο οποίος είχε διδάξει τον έναν εκ των δύο δραστών, εξαίρει το «θάρρος» του, σημειώνοντας ότι οι μουσουλμάνοι θα δουν την επίθεση αυτή ως ένα πλήγμα σε έναν στρατιωτικό στόχο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την Τρίπολη, όπου ζει από το 2005 που εξορίστηκε από τη Βρετανία, ο Όμαρ Μπάκρι, ιδρυτής της απαγορευμένης βρετανικής ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Μουχατζιρούν δήλωσε: «Όταν είδα το βίντεο τον αναγνώρισα αμέσως. Τον γνώριζα. Ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος, πολύ ντροπαλός, που έκανε πολλές ερωτήσεις για το Ισλάμ».

Οι δύο τους γνωρίζονταν τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ όπως είπε ο Μπάρκι τον εξέπληξε το γεγονός ότι ο δράστης «έστεκε ακλόνητος, θαρραλέος, γενναίος. Δεν έτρεξε να το σκάσει. Αντ’ αυτού, δήλωσε γιατί το έκανε και ήθελε να το ακούσει όλος ο κόσμος».

Συμπλήρωσε δε, ότι ο «Μάικλ, ή Μουτζάχιντ, θα αντιμετωπίσει την μοίρα που του όρισε ο Θεός. Ο Θεός τον προόριζε να πραγματοποιήσει την επίθεση και ο Θεός προόριζε τον Βρετανό στρατιώτη να πεθάνει για τον σκοπό στον οποίο πίστευε».

Ολοκληρώνοντας, μάλιστα, τόνισε ότι ίσως πολλοί άνθρωποι στην Βρετανία, μουσουλμάνοι και μη, να μην μπορούν να συγχωρήσουν τον Μάικλ γι’ αυτό που έκανε. «Αυτοί το καταδικάζουν. Αλλά οι μουσουλμάνοι στον κόσμο δεν τον βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Οι μουσουλμάνοι σε αυτήν την χώρα είναι πολύ χαρούμενοι, υπερήφανοι γι’ αυτόν. Τον βλέπουν όπως έναν μαχητή για την ελευθερία που επιτίθεται σε μια στρατιωτική βάση».

πηγή:protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα