Αθλητισμός Ηλεία

Το «τρίποντο» των δικηγόρων της Ηλείας!

Ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη το 11ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας-Κύπρου, την ευθύνη διοργάνωσης του οποίου έχουν αναλάβει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ηλείας (ΔΣΗ) και Αμαλιάδας (ΔΣΑ). Πρόκειται για ένα θεσμό με πανελλήνια εμβέλεια και προβολή, με πρωταρχικό σκοπό την προαγωγή του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης στους δικηγόρους – μέλη των Συλλόγων Ελλάδας και Κύπρου αλλά και την ανάδειξη του αθλητικού ιδεώδους ευρύτερα στην κοινωνία.

Παράλληλα μέσω της διοργάνωσης επιτυγχάνεται η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων και των μελών τους , αλλά κυρίως η επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες κάθε χρόνο διοργανώνεται το πρωτάθλημα και οι οποίες ωφελούνται πολλαπλά στον οικονομικό, τον κοινωνικό , τον τουριστικό και τον πολιτιστικό τομέα.

Το πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία και Γαστούνη από τις 17 έως και τις 22 Ιουλίου 2018 με την συμμετοχή 24 ομάδων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Κύπρου, που προκρίθηκαν στην τελική φάση, ενώ υπεύθυνοι της οργανωτικής επιτροπής είναι ο Βασίλης Γιαννόπουλος από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλέιας και ο Ανδρέας Γκινάλας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιαδας.

Η ιστορία του θεσμού

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μπάσκετ Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Κύπρου διοργανώνεται για 11η συνεχή χρονιά. Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ηράκλειο, Κύπρος, Ρόδος, Βέροια, Πειραιάς, Χαλκιδική, Πάτρα και Χανιά ήσαν μέχρι σήμερα οι πόλεις και οι περιοχές που διοργάνωσαν το συγκεκριμένο πρωτάθλημα και τώρα είναι η σειρά της Ηλείας να φιλοξενήσει αυτό τον τόσο σημαντικό θεσμό εργασιακού μαζικού Αθλητισμού. Η ανάληψη της διοργάνωσης από τους δικηγορικούς συλλόγους του νομού έγινε τον Ιούλιο του 2017 στα Χανιά, στο πλαίσιο της περσινής διοργάνωσης. Με σκοπό την προβολή της ηλειακής υποψηφιότητας είχαν μεταβεί για το λόγο αυτό στην κρητική μεγαλούπολη ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος με αντιπροσωπεία μελών του Συλλόγου του Πύργου και αντιπροσωπεία των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας. Εκεί έγινε επίσημη παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητας με αναλυτικά στοιχεία όσον αφορά την αθλητική και ξενοδοχειακή υποδομή του νομού μας καθώς και με αναφορά στα πλεονεκτήματα της ανάθεσης της διοργάνωσης στην Ηλεία και τελικά η πρόταση υπερίσχυσε των άλλων υποψηφιοτήτων (Λευκωσίας, Ρόδου, Λάρισας, Ιωαννίνων κα) και έγινε δεκτή από τις αντιπροσωπείες των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας και Κύπρου που ανέθεσαν στους δικηγορικούς συλλόγους του νομού την τιμή αλλά και την ευθύνη αυτής της διοργάνωσης.

  

Τουριστικό γεγονός

Έτσι δικηγόροι από ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο φορούν τα αθλητικά τους και παίζουν μπάσκετ στο νομό μας. Συνολικά μετέχουν στην τελική φάση 24 ομάδες από την Ελλάδα και την Κύπρο (Λάρνακα-Αμμόχωστος, Λευκωσία, Λεμεσός, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Χανιά, Κόρινθος, Ηράκλειο, Σέρρες, Βέροια, Ρόδος, Κως, Χαλκιδική, Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα, Γιαννιτσά, Πύργος, Αμαλιάδα και άλλες). Οι αθλητές που θα συμμετάσχουν πλησιάζουν τους 400 και μαζί με προπονητές, τεχνικούς, υπευθύνους των ομάδων και αντιπροσωπείες των δικηγορικών συλλόγων ο συνολικός αριθμός των μελών των αποστολών αναμένεται να ξεπεράσει τους 500 (πολλοί από αυτούς συνοδευόμενοι από μέλη των οικογενειών τους). Πρόκειται ασφαλώς για το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός επιστημονικού συλλόγου της Χώρας με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, όπου οι άνθρωποι αυτοί θα διαμένουν και θα κυκλοφορούν για μία περίπου εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος θα αναπτυχθούν και πολλές άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες, καθώς οι δύο δικηγορικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει ξεναγήσεις σε χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στο νομό μας συνδυαζόμενες με καθημερινές σχεδόν εκδηλώσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν οι δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα που διοργανώνονται και με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εθελοντικές αιμοδοσίες και καμπάνια προβολής της σημασίας δωρεάς μυελού των οστών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι αγώνες, που είναι ανοικτοί στο κοινό, είναι άνευ εισιτηρίου και οι διοργανωτές παρακαλούν τους προσερχόμενους να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη μακράς διάρκειας που θα διατεθούν σε ιδρύματα και κοινωνικές δομές του νομού μας.  Αρωγοί στην προσπάθεια των Δικηγορικών Συλλόγων είναι εκτός από την Περιφέρεια οι Δήμοι Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας και Πηνειού, καθώς και αρκετοί τοπικοί φορείς και ιδιώτες.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των αγώνων που θα διεξάγονται καθημερινά, αυτοί θα πραγματοποιηθούν σε 4 γήπεδα και συγκεκριμένα στα εξής: Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου «Γεώργιος Βασιλακόπουλος», Κλειστό Γυμναστήριο Αμαλιάδας,  Κλειστό γήπεδο Αρχαίας Ολυμπίας και Κλειστό Γυμναστήριο Γαστούνης. Το πρόγραμμα της  προκριματικής φάσης των αγώνων είναι το ακόλουθο:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Με τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι»

«Ο θεσμός του δικηγορικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης έχει πλέον εδραιωθεί στη συνείδηση του δικηγορικού σώματος και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο αυξάνει ο αριθμός των ομάδων και των συλλόγων που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτό. Είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη διοργάνωση στο χώρο του εργασιακού αθλητισμού στην πατρίδα μας και έχει αποκτήσει δυναμική που επιδρά θετικά και στις τοπικές κοινωνίες όπου κατά καιρούς φιλοξενείται, ενώ βρίσκεται σε απόλυτη εναρμόνιση με τη διαρκή προσπάθεια των δικηγόρων να δημιουργούν και να ενισχύουν θεσμούς συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης που προάγουν τις ευγενέστερες των αξιών.

Η φετινή διοργάνωση του πρωταθλήματος στην περιοχή της Ηλείας φιλοδοξεί να συμβάλει στο κύρος του θεσμού αυτού συνδέοντας τον με τα ιδανικά της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσαι, που γεννήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια στον ιερό χώρο της Ολυμπίας και έγιναν με ενθουσιασμό αποδεκτά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας πριν μεταλαμπαδευτούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και αποτελέσουν έκτοτε αξίες οικουμενικές και πανανθρώπινες.

Αναλάβαμε πέρσι την πρωτοβουλία διοργάνωσης του συγκεκριμένου πρωταθλήματος πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουμε καθοριστικά στην προβολή του νομού και της περιοχής μας σε ολόκληρο το χώρο του ελληνισμού. Η παρουσία περισσότερων από 500 άτομα για μία εβδομάδα στην Ηλεία όχι μόνο θα αποτελέσει μία τονωτική ένεση για την χειμαζόμενη τοπική οικονομία, αλλά κυρίως θα ενισχύσει την προσπάθεια τουριστικής προβολής της Ηλείας και ανάδειξης των ιστορικών και φυσικών της πλεονεκτημάτων, που μία σειρά από δυσχέρειες και προβλήματα δεν έχουν επιτρέψει να καταστούν γνωστά τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας, με αποτέλεσμα την υστέρηση του νομού μας την ίδια ώρα που γειτονικές περιοχές έχουν εκτιναχθεί στην κορυφή του παγκόσμιου τουριστικού στερεώματος.

Βεβαίως η συναδελφική διάσταση του εγχειρήματος παραμένει εξαιρετικά σημαντική, αφού επιτρέπει στους δικηγόρους να δραστηριοποιηθούν και σε έναν άλλο χώρο, πέραν των δικαστικών αιθουσών. Κυρίως όμως τους δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουν ισχυρούς τους δεσμούς που τους συνδέουν με όλες εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, του εθελοντισμού κ.α. και οι οποίες – σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- εμπλέκονται με τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Εκεί άλλωστε αποσκοπούν και οι παράλληλες δράσεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδιαφέρον και τη μεγάλη συμμετοχή τους στην αθλητική αυτή διοργάνωση, τους αθλητές και τους υπευθύνους των ομάδων μπάσκετ για την συνδρομή τους και τις προσπάθειές τους για την οργάνωση και επιτυχία αυτού του πρωταθλήματος, τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν κατά τρόπο καθοριστικό στην αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων της εκδήλωσης και ακόμα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συλλόγου μας, για τον ενθουσιασμό με τον οποίο περιέβαλαν αυτή τη διοργάνωση και για τις μεγάλες και επίπονες προσπάθειές τους για την επίτευξη του στόχου που αναλάβαμε. Καλούμε τέλος τους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν τους αγώνες αυτούς, προκείμενου να απολαύσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην πιο ανόθευτη μορφή του και βεβαίως να ενισχύσουν τις τοπικές μας ομάδες.»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ: «Το ζητούμενο είναι το όμορφο ταξίδι»

«Αποφασίσαμε εμείς οι δικηγόροι να φύγουμε για λίγο από τις δικαστικές αίθουσες, τις αντιδικίες, τις αντιπαραθέσεις και τις εντάσεις και κατεβήκαμε στα γήπεδα του μπάσκετ για μία βδομάδα περίπου. Αποφασίσαμε να σταματήσουμε για λίγο να υποβάλλουμε ενστάσεις, προτάσεις και να μας απασχολούν προθεσμίες και είπαμε να ασχοληθούμε με τις πάσες, τα τρίποντα, τα σκρίν και τα καλάθια! Έτσι λοιπόν, για πέντε ημέρες, από την Τρίτη 17 Ιουλίου οι 24 καλύτερες ομάδες μπάσκετ από την Ελλάδα και την Κύπρο των δικηγορικών συλλόγων θα αναμετρηθούμε στα κλειστά γήπεδα της Αμαλιάδας, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Γαστούνης και του Πύργου με σκοπό να αναδείξουμε τον πρωταθλητή δικηγορικό σύλλογο. Εμείς οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, συνδιοργανωτές με τον δικηγορικό σύλλογο των δικηγόρων του Πύργου, θα φορέσουμε τις φανέλες μας, θα βάλουμε τα σορτσάκια μας, θα δέσουμε τα κορδόνια μας και ευελπιστούμε πως θα δώσουμε έναν ωραίο αγώνα που δεν αποκλείεται να μας δώσει ακόμα και νίκες. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι στην προκειμένη περίπτωση οι νίκες, αλλά η όλη ατμόσφαιρα και το όμορφο της διαδρομής. Σαν δικηγορικός σύλλογος που συνδιοργανώνει το πρωτάθλημα τούτο νιώθουμε έντονη την ευθύνη να το φέρουμε σε πέρας κάτω από το πρίσμα βέβαια ότι αναλάβαμε ένα δύσκολο έργο, που μέχρι σήμερα είχαν αναλάβει μεγάλοι σύλλογοι. Η παρουσία μεγάλου αριθμού δικηγόρων και για αρκετές ημέρες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ηλεία μας είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στα πλαίσια της κοινωνικής μας προσφοράς. Εύχομαι σαν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας οι αγώνες αυτοί να αγκαλιαστούν από τον κόσμο της Ηλείας και να αποτελέσουν την αφορμή για ένα συναδελφικό αγκάλιασμα των δικηγόρων μεταξύ μας στο νομό Ηλείας και στον Ελλαδικό χώρο γενικότερα.»

 

Όλη η επικαιρότητα