Αρκαδία

Το Τσακωνοχώρι που «κλέβει» την καρδιά του επισκέπτη (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα Τσακωνοχώρια της Αρκαδίας.

Σκαρφαλωμένη σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 840 μέτρων, η Καστάνιτσα με τα κάτασπρα πέτρινα σπίτια που θυμίζουν περισσότερο αιγαιοπελαγίτικο νησί παρά ορεινό χωριό, «κλέβει» την καρδιά του επισκέπτη. Και δεν είναι μόνο το παραδοσιακό ύφος του χωριού στα ατού του. Είναι και το τοπίο που το περιβάλλει, αφού είναι χωμένο μέσα σε καστανιές (εξ’ ου και το όνομα του), πλατάνια και έλατα.

Η Καστανίτσα (ή Γαστένιτσα, στην τσακώνικη διάλεκτο) αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της παραδοσιακής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτά της με τις στέγες από σχιστόλιθο. Όσο για το λευκό χρώμα των σπιτιών και των υπόλοιπων κτιρίων του χωριού, δεν είναι τυχαία η επιλογή του. Ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής είναι ο ασβέστης και η παράδοση να ασβεστώνουν τα σπίτια, διατηρείται πιστά μέχρι και σήμερα.

Το άλλο βασικό προϊόν του χωριού είναι το κάστανο, για το οποίο φημίζεται. Το καστανοδάσος που το περιβάλλει έχει έκταση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων και στο χωριό διοργανώνεται κάθε χρόνο, εδώ και μερικές δεκαετίες, η γιορτή του κάστανου.

Η Καστανίτσα έχει μακραίωνη ιστορία και περιλαμβάνει την ίδρυσή της από Τσάκωνες στα τέλη του 6ου αιώνα, ενώ είναι το πρώτο Τσακωνοχώρι για το οποίο υπάρχει γραπτή αναφορά. Χτίστηκε, δε, πάνω σε στρατηγικής σημασίας πέρασμα, για τη φύλαξη του οποίου είχε χτιστεί κάστρο στην κορυφή του λόφου. Τα ερείπιά του διατηρούνται ακόμα, πάνω από τον οικισμό.

via

Όλη η επικαιρότητα