Οικονομία

Το Υ.Π.Ε.Κ.Α εξέδωσε την Απόφαση για την Άδεια Εγκατάστασης του Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB)

Ακούστε το άρθρο

Στις 7 Φεβρουαρίου 2019, με την υπ ‘αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/11425/289 Απόφαση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Γιώργος Σταθάκης χορήγησε την Άδεια Εγκατάστασης για το ελληνικό τμήμα του Έργου του Διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Η Απόφαση θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η Άδεια Εγκατάστασης αποτελεί ορόσημο, μετά την ήδη εκδοθείσα Απόφαση για την Εγκατάσταση και Διαδρομή στην Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη Άδεια Κατασκευής που εκδόθηκε στη Βουλγαρία το 2017. Η Απόφαση για την Άδεια Εγκατάστασης αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού στην Ελλάδα και έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης των αναγκαίων χώρων για την κατασκευή του Μετρητικού Σταθμού στην περιοχή της Κομοτηνής.

Η Άδεια για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί από την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αποτελεί το τελευταίο αδειοδοτικό βήμα πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ Α.Ε. συμμετέχει στην εταιρεία ICGB AD, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του Έργου IGB, μέσω της θυγατρικής της Εταιρίας ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε., όπου η ΔΕΠΑ συμμετέχει ισομερώς με την Ιταλική  Edison.

Όλη η επικαιρότητα