Ηλεία

ΤΟΕΒ Γαστούνης: Κινδυνεύει… το έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου

Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης κ. Δημήτρης Κουλούρης.
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνδυνο έχει τεθεί το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης των απαραίτητων εκτάσεων για την κατασκευή των δύο αντλιοστασίων στην περιοχή της Γαστούνης.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πάει η αρμόδια επιτροπή για να καθορίσει την τιμή μονάδος των πέντε στρεμμάτων που απαιτούνται για τα δύο αντλιοστάσια. Το θέμα αυτό έθιξε για ακόμα μία φορά στην σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα το πρωί υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης στο Διοικητήριο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης κ. Δημήτρης Κουλούρης.

Η επιτροπή αυτή έχει οριστεί από τον Διοικητικό Εφετείο Πατρών το οποίο μάλιστα καθυστερεί να ορίσει και τους αντικαταστάτες της ήδη υπάρχουσας επιτροπής τα μέλη της οποίας έχουν δηλώσει ότι λόγω φόρτου εργασίας, με βάση τα όσα είπε ο κ. Κουλούρης, δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γαστούνης, κ. Δημήτρη Κουλούρη, το μόνο που απομένει είναι η απαλλοτρίωση περίπου πέντε στρεμμάτων αγροτικής έκτασης, που βρίσκονται ανάμεσα στο Λευκοχώρι και στα όρια Γαστούνης-Βαρθολομιού.

Αλλά, για να προχωρήσει η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των στρεμμάτων, απαιτείται η εκτίμηση των αγροτεμαχίων και έπειτα η έγκριση, από την επιτροπή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που δημιουργήθηκε με εντολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει οριστεί από το Εφετείο Πατρών, για να μεταβεί στα σημεία που θα υποδείξει ο ΤΟΕΒ Γαστούνης, ώστε να γίνει η τελική εκτίμηση και να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες για την υλοποίηση του μεγάλου έργου. Πρόκειται για ενα αρδευτικό έργο πνοής για τον Ηλειακό Κάμπο, αφού το δίκτυο του ΤΟΕΒ Γαστούνης περιλαμβάνει 18 χιλιάδες στρέμματα και δύο χιλιάδες αγρότες-μέλη.

Όμως, το έργο της υπογειοποίησης, προϋπολογισμού 17,4 εκατομμυρίων ευρώ, εξακολουθεί να μένει στάσιμο, μολονότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Όλη η επικαιρότητα