ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ: Πρόσκαιρη ανάσα αλλά στο βάθος… αδιέξοδο!

Προσωρινή «ανάσα» πήρε και ο ΤΟΕΒ Πελοπίου χθες, καθώς το Πρωτοδικείο Πύργου έκανε δεκτό το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής για να μην «κοπεί» το ρεύμα από τη ΔΕΗ λόγων των οφειλών του οργανισμού εν μέσω της καλλιεργητικής περιόδου.

Πριν από τη συζήτηση στο δικαστικό μέγαρο Πύργου, διεξήχθη ευρεία σύσκεψη στο Μικρό Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, παρόντος του Βοηθού Διευθυντή και Υπεύθυνου Μεσαίων Πελατών της Διεύθυνσης Εταιρικών Πελατών, Ιωάννη Καραμπακάκη, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλου, των προέδρων των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και των νομικών εκπροσώπων τους.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τόσο ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Νίκος Φάμελος, όσο και οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ, επισήμαναν στον κ. Καραμπακάκη ότι καθημερινά καταβάλλεται προσπάθεια για την πληρωμή των υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ και ότι είναι αναγκαία μια βιώσιμη λύση για το καλό όλων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» πως η πρόταση στην οποία εμμένει η ΔΕΗ, είναι ανεδαφική και θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε νέο αδιέξοδο, τονίζοντας ότι θα ζητήσει από το κράτος να συμβάλει στη ρύθμιση του χρέους και από τη ΔΕΗ να αντιληφθεί ότι μια βιώσιμη λύση είναι προς το συμφέρον όλων.

«Η ΔΕΗ θα πρέπει να αξιολογήσει το ότι οι παραγωγοί της Ηλείας υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από την κακοκαιρία και αδυνατούν να ανταποκριθούν με μικρή σοδειά εν μέσω κρίσης. Η πρότασή μας είναι ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη θέση τους για το 30% στην προκαταβολή και τις 24 δόσεις, διότι θα επιφέρει αδιέξοδο. Πρέπει να γίνουν πιο ελαστικοί, διότι είναι μεν ανώνυμη εταιρεία αλλά παρέχει δημόσιο αγαθό σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της ΔΕΗ.

«Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ δεν μας κόμισε κάποια καινούρια πρόταση. Ζήτησε από εμάς ως περιφερειακή αρχή, που ασκούμε μια εποπτεία –όχι αποσαφηνισμένη με το νέο θεσμικό πλαίσιο- να δει την πίεση που πρέπει να ασκήσουμε και τα αιτήματα που πρέπει να θέσουμε στα αρμόδια υπουργεία για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Όμως η εξυγίανση των ΤΟΕΒ θα πάρει χρόνο, η ΔΕΗ πρέπει να αντιληφθεί την ανάγκη κατάρτισης ρεαλιστικού σχεδίου», ανέφερε.

Σταθερή η θέση της ΔΕΗ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Ιωάν. Καραμπακάκης, δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα των ΟΕΒ στο ΔΣ της Επιχείρησης, επαναλαμβάνοντας τη θέση που έχει η ΔΕΗ βάσει αποφάσεων του ΔΣ, και ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται «κούρεμα» των τόκων ούτε ρύθμιση σε 100 ή 120 δόσεις.

«Άκουσα με προσοχή τις προτάσεις, θα τις μεταφέρω στο ΔΣ, το οποίο αποφασίζει, Μια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να περάσει από τους θεσμούς εφόσον διαφοροποιεί αυτά που μας έχουν επιβάλει. Η ΔΕΗ έχει ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο που το γνωρίζετε όλοι. Οι 100 δόσεις δεν είναι συμφέρουσα ρύθμιση, διότι στο ένα εκατ. € οφειλή, οι τόκοι σε 8,5 χρόνια είναι μισό εκατ. € επιπλέον, στρεβλώνεται η οφειλή».

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» για το ότι η ΔΕΗ έχει κάνει ρύθμιση 100 δόσεων στη ΔΕΥΑ Ναυπάκτου, απάντησε ότι αφορά απόφαση προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου.

Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ τόνισαν ότι θα ετοιμάσουν υπομνήματα με τις προτάσεις τους και, με τη συνδρομή των στελεχών της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας, θα τις αποστείλουν στο ΔΣ της ΔΕΗ για να πάρει νέα απόφαση που θα είναι ρεαλιστική και αμοιβαία ωφέλιμη.

Νίκος Μπακοβασίλης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Πελοπίου

«Η επιμονή της ΔΕΗ είναι αλλοπρόσαλλη απέναντι σε ανθρώπους που αγωνιούν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των καταστροφών στις καλλιέργειες. Η αδιαλλαξία δεν βοηθά κανέναν. Έχω πληρώσει 160.000 ευρώ συνολικά μαζί με τα τρέχοντα μέσα σε λίγο διάστημα από συνολικό χρέος 800.000 €. Με μια ρύθμιση ελάφρυνσης στους τόκους και πολλών δόσεων, όπως έχει γίνει στον δήμο Ναυπάκτου, όλοι θα ωφεληθούν. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το δοκιμάζει η ΔΕΗ»

Γιάννης Αρβανιτάκης, πρόεδρος Β’ ΤΟΕΒ Πύργου

«Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις παλιές και στις τρέχουσες υποχρεώσεις μας. Με τις 24 δόσεις ουσιαστικά καταργείται η ανταποδοτικότητα και οι καλλιεργητές επιβαρύνονται με διπλάσια τέλη άρδευσης. Ζητάμε βιώσιμη λύση που να μη διαταράσσει το αρδευτικό κόστος»

Βασίλης Θεοχάρης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Επιταλίου

«Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ μας είχε υποσχεθεί τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Έκτοτε εμείς πορευθήκαμε με βάση αυτό. Τώρα ξαφνικά μας αλλάζουν τα δεδομένα και μας βάζουν θηλιά στον λαιμό παρότι δείξαμε εμπράκτως ότι προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς πληρώνοντας μέρος των οφειλών»

Πέτρος Θεοδωρέλλος, πρόεδρος Α’ ΤΟΕΒ Πύργου

«Από τη μέρα που ανέλαβα, έκανα διακανονισμό με τους οφειλέτες για να προχωρήσει ο ΤΟΕΒ και να σβήσουμε σιγά σιγά τα χρέη. Ακόμα και ρύθμιση των 70 δόσεων θα πρέπει να την αξιολογήσει η ΔΕΗ. Δεν γίνεται να απορρίπτονται όλες οι προτάσεις μας, διότι πληρώσαμε μέρος των οφειλών και προσπαθούμε να πληρώνουμε. Ειδάλλως θα διαλυθεί η αγροτική παραγωγή της Ηλείας

Χρήστος Παλαιολόγος, πρόεδρος ΤΟΕΒ Μυρτουντίων

«Η ΔΕΗ θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά τη μείωση των τιμολογίων της, προκειμένου να ανακουφιστούν οι παραγωγοί από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής. Πριν από μερικές ημέρες καταστράφηκε η σοδειά τους και έχασαν εισόδημα. Τα έξοδα καλλιέργεια όμως τρέχουν και βοήθεια δεν έχουν από ναυθενά»

Νίκος Φάμελος, πρόεδρος ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού

«Τόσο ο ΓΟΕΒ όσο και οι ΤΟΕΒ θέλουμε να ανταποκριθούμε στις οφειλές και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για να ωφεληθούμε όλοι. Έχουμε καταβάλει αρκετά χρήματα τις τελευταίες εβδομάδες, αποδεικνύοντας ότι προσπαθούμε και ότι είμαστε αξιόπιστοι. Θα πρέπει όμως και η ΔΕΗ να αντιληφθεί πως η αδιαλλαξία οδηγεί σε αδιέξοδο και καταστροφή για όλους, τη στιγμή που οι παραγωγοί δέχονται διαρκώς πλήγματα»

Bασίλης Λίμουρας, νομικός εκπρ. ΓΟΕΒ

«Προτείναμε να στείλει κάθε ΤΟΕΒ την δική του πρόταση βιωσιμότητας και στη συνέχεια το ΔΣ της ΔΕΗ να δώσει μια λύση με νέα πρόταση μέσα από συγκερασμό απόψεων, λαμβάνοντας νέα απόφαση που θα ανακουφίσει τους καλλιεργητές και θα δώσει στη ΔΕΗ τη δυνατότητα να εισπράξει τα οφειλόμενα και να βελτιώσει τα έσοδά της»

Κων/να Φωτεινοπούλου, νομικός εκπρ. ΤΟΕΒ Επιταλίου

«Όπως η ΔΕΗ ζητά να σεβαστούμε το ότι είναι ιδιωτική εταιρεία αλλά λειτουργεί σε ορισμένα ζητήματα ως δημόσιο, θα πρέπει και από την πλευρά της να ληφθεί υπόψη ότι και οι ΤΟΕΒ έχουν παρόμοιο νομικό καθεστώς. Για αυτό θεωρώ ότι πρέπει οι ιδιαιτερότητες και οι ιδιομορφίες να λαμβάνονται υπόψη για όλους. Προτειναμε τη σύσταση μια επιτροπής που θα αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο τη θέσπιση ρύθμισης προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης έστω μέρους των οφειλών»