Ηλεία

ΤΟΕΒ κατά ΓΟΕΒ για έλλειψη πνεύματος συνεργασίας

Έκτακτη σύσκεψη χθες στο μικρό συνεδριακό, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας με ΤΟΕΒ.
Ακούστε το άρθρο

Για έλλειψη πνεύματος συνεργασίας και αθέτηση συμφωνιών ως προς τις ρυθμίσεις στο πότισμα κατηγόρησαν τον ΓΟΕΒ οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της ζώνης του Αλφειού, που συμμετείχαν στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Διοικητήριο στον Πύργο που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.

Μία σύσκεψη που ήρθε ως αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας των αγροτών προχθές το πρωί στο Φλόκα για το θέμα της διαχείρισης του νερού και της ανακοίνωσης που εστάλη χθες το πρωί για την εκ περιτροπής λειτουργία των αντλιοστασίων από τον ΓΟΕΒ.

Το γεγονός αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, αφού όπως ανέφεραν ορισμένοι στη σύσκεψη, δεν είχαν καμία ενημέρωση. Μάλιστα όπως υποστήριξαν δεν ρωτήθηκαν για την εκ περιτροπής λειτουργία κατηγορώντας τον ΓΟΕΒ για παντελή έλλειψη πνεύματος συνεργασίας .

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου κ. Νίκος Μπακοβασίλης εξήρε τον ρόλο του Ανιπεριφερειάρχη Ηλείας στις προσπάθειες που γίνονται για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο αρδευτικό δίκτυο και κυρίως στην διαχείριση του νερού, την ευθύνη του οποίου έχει ο ΓΟΕΒ με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς νερό οι καλλιέργειες. Μάλιστα ο κ. Μπακοβασίλης τόνισε ότι: «όσον αφορά το θέμα της αποκατάστασης της ζημιάς στο αντλιοστάσιο του Στρεφίου που είναι αρμοδιότητα του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, βάση και του εγγράφου που έχει κοινοποιήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Ηλείας, δεν εμφανίστηκε κανείς από το ΓΟΕΒ ούτε για να δουν τι έχει συμβεί».

«Δεν υπάρχει αξιοπιστία. Άλλες ρυθμίσεις κάνουμε και την άλλη μέρα άλλες ρυθμίσεις βλέπουμε να εφαρμόζονται. Δεν λειτουργεί το σύστημα, κάποιοι πειράζουν αυτά που συμφωνούμε την προηγούμενη ημέρα. Δεν γίνεται να πάμε έτσι, υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να λυθεί» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ.

«Υπάρχει ασυνεννοησία και μη ομαλή συνεργασία. “Πειραγμένες” ρυθμίσεις και αδιαφορία. Ζητήσαμε βοήθεια από τον ΓΟΕΒ με υδρονομέα και είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε λεφτά για τις συντηρήσεις. Προφανώς και οι ΤΟΕΒ έχουν ευθύνη γιατί μπορούσαμε να είμαστε πάντα συνεπείς, αλλά εδώ δεν υπάρχει καμία βοήθεια και συνεργασία. Αυτό πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν», τονίστηκε μεταξύ άλλων από εκπροσώπους των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Μάλιστα οι δύο πρόεδροι μίλησαν για τη συνεισφορά των υπηρεσιών της Π.Ε. Ηλείας και προσωπικά του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλου στο θέμα της επίλυσης ζητημάτων των ΤΟΕΒ καθώς και στην υποβολή των προτάσεων για χρηματοδότηση έργων που για τον καθένα αγγίζει τα 2,2 εκ ευρώ.

Β. Γιαννόπουλος: «Έχω ζητήσει την παραίτησή του»

Ιδιαίτερα προβληματισμένος άκουσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος τους προέδρους των ΤΟΕΒ ο οποίος έκανε σαφές πως υπάρχει διαφορά στην αντίληψη της λειτουργίας του ΓΟΕΒ καθώς επίσης στην νοοτροπία και την φιλοσοφία. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δρομολόγηση της ένταξης μεγάλων έργων των ΤΟΕΒ που ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ σε προγράμματα για χρηματοδότηση και αφορούν τον εκσυγχρονισμό τους. «Δεν είναι δίκαιο να επωμίζεται η Περιφέρεια λάθη και αβλεψίες από χειρισμούς άλλων, για τις οποίες μάλιστα δεν υπάρχει συχνά αναλυτική και έγκαιρη ενημέρωση», φέρεται να είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και όπως είχε γράψει και η εφ. «Πατρίς», ότι από τις αρχές της άνοιξης έχει ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του ΓΟΕΒ καθώς και ότι είχε λάβει προφορική δέσμευση για την υποβολή της. Διαπιστώνοντας λοιπόν ότι αυτή η προφορική δέσμευση δεν γινόταν πράξη, επεσήμανε ότι έχει ενημερώσει την Αποκεντρωμένη για την κατάσταση που επικρατεί με αποστολή και όλων των σχετικών εγγράφων καθώς και ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες με βάση όσα προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για την αντικατάσταση της διοίκησης του ΓΟΕΒ. Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ έκαναν σαφές ότι δεν υπάρχει από την πλευρά τους η παραμικρή μομφή προς την Περιφέρεια, αναφερόμενοι μάλιστα και άμεση κινητοποίηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου για τη λύση με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες το πρωί με ένα θυροφράγμα στο Φλόκα.

Άμεσα πήγε εργολάβος και με μία ανοιχτή εργολαβία βρέθηκε τρόπος ώστε να πέσει νερό στο αρδευτικό αυλάκι ενώ το Σάββατο το πρωί θα αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη με την έλευση και την τοποθέτηση του ειδικού συρματόσκοινου. Αναγνωρίζοντας την πρόθεση του αντιπεριφερειάρχη οι εκπρόσωποι των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων να βοηθήσει, του ζήτησαν να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης και να διευθετήσει τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την αρδευτική περίοδο.

Η ανακοίνωση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού

Σε ανακοίνωση του ο ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού που υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού Αντώνης Γιαχαλής. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Λόγω εργασιών στο αντλιοστάσιο Β2- Στρεφίου δόθηκε εντολή από την Διεύθυνση Τεχνικών έργων της Π.Ε Ηλείας, η οποία επέβλεπε τις εργασίες, να διακοπεί η παροχέτευση νερού στην κεντρική αρδευτική διώρυγα Αλφειού.

Το νερό διακόπηκε από τις 24-06-2022 ημέρα Παρασκευή μεσημέρι μέχρι τις 26-06- 2022 ημέρα Κυριακή απόγευμα όπου χορηγήθηκε εκ νέου νερό στην διώρυγα. Τη Δευτέρα 27-06-2022η ημερήσια διοχέτευση ύδατος από τον Υ/Η Σταθμό του Λάδωνα δεν ήταν επαρκής ώστε να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης ταυτοχρόνως όλων των στρεμμάτων.

Ως εκ τούτου κατόπιν συνεννόησης με τους ΤΟΕΒ τα αντλιοστάσια τεθήκαν σε εκ περιτροπής λειτουργία και ταυτόχρονα ζητήσαμε από τον Υ/Η Σταθμό του Λάδωνα να αυξηθεί η παροχέτευση στην κοίτη Αλφειού για μερικές ημέρες έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο αρδευτικό δίκτυο. Πρέπει να επισημάνουμε ότι φέτος τα αποθέματα νερού στον ταμιευτήρα της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, όπως πληροφορηθήκαμε σχετικά από τον αρμόδιο φορέα, κι ακόμη το καλοκαίρι είναι μπροστά».

Όλη η επικαιρότητα