Αγροτικά Ηλεία

ΤΟΕΒ Σαβαλίων: Και οφειλές και παραιτήσεις – Στον αέρα η νέα αρδευτική περίοδος!

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων εξαιτίας των μεγάλων οφειλών που έχει ο Οργανισμός προς τη ΔΕΗ, γεγονός που οδήγησε χθες τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές από την Γενική Συνέλευση.

Οι οφειλές που έχει αυτή την στιγμή ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων προς την ΔΕΗ, για ένα μέρος της χρήσης του έτους 2017 και για ένα μέρος από παλαιές οφειλές ανέρχεται στο ποσό του 1.140.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή που οι αρδευτές- μέλη του ΤΟΕΒ έχουν οφειλές προς τον Οργανισμό που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ!

Θα διακόψει την ηλεκτροδότηση

Τα υπέρογκα ποσά έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας στον Οργανισμό, η νέα αρδευτική περίοδος που αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις 10 Απριλίου βρίσκεται στον αέρα και με δεδομένο ότι από την πλευρά της ΔΕΗ ζητήθηκε να προχωρήσει η καταβολή των οφειλών γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα διακόψει την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ προχώρησε στην σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία του Οργανισμού και τόσο ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση και πλέον οι αρδευτές καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ενημέρωση που έγινε ήταν εκτενής, αναφορικά με όλες τις οφειλές και τις απαιτήσεις της ΔΕΗ, καθώς είχε προηγηθεί και επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου στον Γενικό Διευθυντή στην Αθήνα, ωστόσο παρά το αίτημά τους να βρεθεί μία λύση για την καταβολή των οφειλομένων μέσω ρύθμισης, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και πλέον ο κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης είναι ορατός.

Όπως επισημάνθηκε χθες, το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό η οφειλή του Οργανισμού προς την ΔΕΗ αποδίδεται στο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μάλιστα, χθες ως μέτρο αντιμετώπισης προτάθηκε να γίνει αύξηση των τελών του ΤΟΕΒ προς τους αρδευτές, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την Συνέλευση. Έτσι, οι αρδευτές θα συνεχίσουν να καταβάλλουν 23 ευρώ ανά στρέμμα για την άρδευση και στα 20 ευρώ ανά στρέμμα ανέρχονται τα σταγονίδια.

Μεγάλα τα έξοδα

Άλλωστε, είναι γεγονός ότι ούτε οι μισοί αρδευτές δεν καταβάλλουν αυτή την στιγμή τα τέλη τους, πόσο μάλλον να γινόντουσαν και αυξήσεις. Οι εισπράξεις που κάνει σε ετήσια βάση ο ΤΟΕΒ από τους αρδευτές δεν ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ, την στιγμή που οι οφειλές προς την ΔΕΗ κυμαίνονται σε ετήσια βάση γύρω στις 650.000 ευρώ, ενώ για την μισθοδοσία του προσωπικού, για τον ΓΟΕΒ το ποσό ανέρχεται σε 100.000 ευρώ ετησίως, οι συντηρήσεις του δικτύου αγγίζουν τις 25.000 ευρώ, ενώ τα καύσιμα ανέρχονται σε περίπου 15.000 ευρώ.

Το πεπαλαιωμένο αρδευτικό σύστημα, αναγκάζει τα συνεργεία του ΤΟΕΒ να βρίσκονται σε καθημερινή βάση επί ποδός για να επισκευάζουν βλάβες και ουσιαστικά να κάνουν ‘μπαλώματα’. Άλλωστε, και οι όποιες αποφάσεις για διακοπή της παροχής νερού στους κακοπληρωτές δεν έφερε αποτέλεσμα και μάλλον έκανε χειρότερα τα πράγματα, αφού κάθε φορά που ελάμβανε το Συμβούλιο τέτοια απόφαση έσπευδαν όλοι να ποτίσουν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ζημιές στο δίκτυο.

Βέβαια, ο ΤΟΕΒ δεν έχει να λαμβάνει μόνο από τους αρδευτές, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν ούτε και στις ρυθμίσεις που είχαν κληθεί να κάνουν μετά από έκκληση του Οργανισμού. Οφειλές προς αυτόν έχουν και οι δύο δήμοι που καλύπτει. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Ήλιδας οφείλει στον ΤΟΕΒ Σαβαλίων το χρηματικό ποσό των 164.000 ευρώ και ο δήμος Πηνειού το χρηματικό ποσό των 77.000 ευρώ.

 

Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν το Συμβούλιο να προχωρήσει χθες σε παραίτηση, ωστόσο η Γενική Συνέλευση δεν το αποδέχτηκε και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα.

Παράλληλα, η απόφαση που ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ είναι ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν στα μέλη ότι θα δοθεί νερό για την νέα αρδευτική περίοδο και θα πρέπει οι αρδευτές να αναλάβουν οι ίδιοι τις ευθύνες τους.

«Κατανοούμε τα οικονομικά προβλήματα των αρδευτών, ωστόσο εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα και από την στιγμή που δεν ανταποκρίνονται στις οφειλές τους, δεν μπορούμε και εμείς να εγγυηθούμε ότι θα δοθεί νερό την νέα αρδευτική περίοδο» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος και πλέον ο ΤΟΕΒ αναμένει και την ΔΕΗ για να προχωρήσει σε μία ρύθμιση.

Όλη η επικαιρότητα