Χωρίς κατηγορία

Τον Ιανουάριο του 2014 τα πρώτα αποτελέσματα για τα πετρέλαια του Κατακόλου

oilgas_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες αναλύσεις των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες που έγιναν στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης υποδεικνύουν την ύπαρξη υποσχόμενων στόχων, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.

Όπως ανέφερε, η ερμηνεία των δεδομένων πραγματοποιείται στο Χιούστον και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2014. Θα ακολουθήσει, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, η προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι ο διαγωνισμός θα είναι επιτυχής, επικαλούμενος το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει πετρελαϊκές εταιρείες για την αγορά των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες αυτές ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο από τη νορβηγική PGS και κάλυψαν 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 12.500 χλμ σεισμικών γραμμών.

Ο κ. Μανιάτης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξερευνήσει το δυναμικό των υδρογονανθράκων σε όλες τις περιοχές όπου η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προκειμένου να αξιοποιηθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες στον εγχώριο τομέα των υδρογονανθράκων.

Κατά τον κ. Ρήγα, ως αντικίνητρα για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, λειτουργούν η έλλειψη υποδομών, η απουσία επαρκούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης, οι περιορισμοί που προκύπτουν με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη κυρίως λόγω των εξελίξεων γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κύπρο και στο Ισραήλ και οι δυσκολίες στη διασφάλιση χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν βγαίνει με εξαγγελίες και με εκτιμήσεις για γιγαντιαία κοιτάσματα, αλλά με μεγάλες επενδύσεις, με γεωτρήσεις και συστηματική δουλειά.

Ο Χανκ Ντέιβιντ, διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές ενδείξεις που συνηγορούν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων, ενώ χαρακτήρισε την περιοχή υποερευνημένη, παρόλο που γειτονικές περιοχές περιέχουν αποδεδειγμένες δομές υδρογονανθράκων, δίνοντας μάλιστα και σημαντική παραγωγική δραστηριότητα.

Για την περιοχή των Ιωαννίνων ο κ. Ντέιβιντ ανέφερε ότι υπάρχουν προφανείς ομοιότητες με το πεδίο φυσικού αερίου στο Δέλβινο, το Delvina Gas, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παραγωγή από δύο γεωτρήσεις αυτήν την περίοδο.

Ο ίδιος όμως χαρακτήρισε, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ως ιδιαίτερα δύσκολη και υψηλού κόστους την ερευνητική προσπάθεια, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα.

Όλη η επικαιρότητα