Life

Τόνος σε αλάτι ή σε νερό; Ποιος είναι πιο υγιεινός

Ακούστε το άρθρο
Ο τόνος είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ψάρια στον κόσμο. Πολλοί και ιδίως αθλητές αλλά και όσοι προσέχουν τη διατροφή τους, προτιμούν την κατανάλωση τόνου σε κονσέρβα, καθώς είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και έτσι, δίνει την ενέργεια που χρειάζονται χωρίς πολλές θερμίδες.

Το ψάρι αφού αλιευτεί, είτε καταψύχεται αμέσως πάνω στο πλοίο, είτε μεταφέρεται σε κοντά στον τόπο αλίευσης, φιλετάρεται, βράζεται και μετά καταψύχεται. Στη συνέχεια, μεταφέρονται σε ειδικά εργοστάσια, όπου κονσερβοποιούνται μέσα σε νερό με άλμη ή σε λάδι.
Ο τόνος δεν χρειάζεται πολλά συντηρητικά, καθώς στην περίπτωση του λαδιού προστατεύεται από τη λιπαρή ουσία που το καλύπτει, ενώ ο τόνος με νερό συντηρείται από το αλάτι που προστίθεται που είναι φυσικό συντηρητικό.
Η διαφορά του τόνου σε νερό και σε λάδι έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι το λάδι προστατεύει περισσότερο το ψάρι από την οξείδωση που μπορεί να συμβεί μέσα στην κονσέρβα από την επαφή με το μέταλλο.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί προτιμούν τον τόνο σε νερό καθώς έχει λιγότερες θερμίδες. Συγκεκριμένα, ο τόνος σε νερό έχει περίπου 144 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ ο τόνος σε λάδι έχει 198 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Ο τόνος σε νερό περιέχει 2,5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα, ενώ ο τόνος σε λάδι περιέχει 6,8 γραμμάρια λίπους.

Παρόλο που η διατροφική αξία του φρέσκου τόνου δεν συγκρίνεται με τον κονσερβοποιημένο, ο τόνος σε κονσέρβα διατηρεί σημαντικά θρεπτικά συστατικά ακόμη και μετά την επεξεργασία που δέχεται για να συσκευαστεί.
Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, καθώς έχει περίπου 25 γρ. πρωτεΐνης σε 100 γρ ψαριού και είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά, νιασίνη, βιταμίνες A, Β12, D και φώσφορο.

Σε περίπτωση που θέλουμε να γλιτώσουμε μερικές θερμίδες από τον τόνο με λάδι, μπορούμε να τον ξεπλύνουμε με νερό, αλλά έτσι απομακρύνονται και κάποια από τα θρεπτικά συστατικά του περιέχονται στα φυσικά λιπαρά του ψαριού.
Όσοι έχουν υψηλή πίεση είναι προτιμότερο να καταναλώνουν τόνο σε λάδι, καθώς έτσι θα αποφύγουν το πρόσθετο αλάτι που μπαίνει για να διατηρηθεί ο τόνος σε νερό.

Όλη η επικαιρότητα