Life

Τοπικό πάχος: Είναι εφικτή η μείωση του λίπους στην κοιλιά;

Ακούστε το άρθρο

Η στοχευμένη απώλεια λίπους από τα «προβληματικά» σημεία
του σώματος αποτελεί επιθυμία αντρών και γυναικών, ιδίως στην περιοχή
της κοιλιάς.

Στην πράξη όμως είναι δυνατό να νικήσουμε το τοπικό πάχος;

Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό «Journal of Strength and Conditioning Research», που επικεντρωνόταν στο κοιλιακό λίπος, 6 εβδομάδες έντονης γυμναστικής με έμφαση στους κοιλιακούς δεν έκαναν τίποτα για να μειώσουν τους πόντους στην κοιλιά των συμμετεχόντων.

Μια άλλη αντίστοιχη έρευνα επικεντρώθηκε στις επαναλήψεις έλξεων στο ένα χέρι για 12 εβδομάδες και τα αποτελέσματα ήταν λιγότερη χαλάρωση του δέρματος στο χέρι που γυμνάστηκε, αλλά καθόλου μείωση λίπους.

«Κάποια μέρη όπου αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα μας φαίνεται να μην
είναι τόσο ενεργά όταν γυμνάζονται με αεροβική γυμναστική και να είναι
πιο ενεργά όταν γυμνάζονται με ασκήσεις αντίστασης. Ένα από αυτά είναι η
κοιλιά» αναφέρει ο Άρθουρ Γουέλτμαν, καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος
στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Όταν γυμναζόμαστε, οι ασκήσεις που κάνουμε δίνουν το έναυσμα για να απελευθερωθούν διάφορες ορμόνες, εξηγεί οΓουέλτμαν. Όσο πιο έντονη η άσκηση, τόσο πιο πολλές ορμόνες απελευθερώνει ο οργανισμός και τόσο πιο ενεργός γίνεται ο μεταβολισμός ώστε να κάψει το λίπος.

Αν έχετε αποθηκευμένο λίπος στην κοιλιά, στα χέρια και στο στήθος, το περισσότερο από αυτό είναι ενεργό, που σημαίνει ότι ανταποκρίνεται πιο γρήγορα από άλλα σημεία στην ενδυναμωτική άσκηση και στις διατροφικές σας αλλαγές.

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για το κοιλιακό λίπος.

Το κακό όμως είναι ότι το πολύ λίπος σε αυτά τα σημεία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών.

bigstock Woman touching fat on her bell 206802595

Από την άλλη, αν συσσωρεύεται περισσότερο λίπος στους μηρούς σας, τότε υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης των παραπάνω ασθενειών, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να απαλλαχτείτε από το λίπος σε αυτές τις περιοχές.

Τι είδος άσκησης είναι πιο καλό για την κοιλιά; Mια έρευνα συνέκρινε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης
με το αερόμπικ σε σχέση με το πόσο μειώνουν το λίπος σε διάφορα σημεία
του σώματος και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αερόμπικ,
το τρέξιμο, το κολύμπι και το ποδήλατο οδηγούν σε μεγαλύτερη συνολική απώλεια λίπους, ωστόσο οι ασκήσεις ενδυνάμωσης που εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Με λίγα λόγια, η τοπική μείωση λίπους στην κοιλιά μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο αν κάνετε στοχευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και με λίγη αεροβική άσκηση, μπορεί να δείτε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: onmed

Όλη η επικαιρότητα