ΕΠΣ Ηλείας

Τοπικό Ποδόσφαιρο: Οριστικό λουκέτο επ’ αόριστον στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα

Το “λουκέτο” στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι πλέον επίσημο.
Ακούστε το άρθρο

Με συντριπτική ψηφοφορία (57 ναι, 4 λευκά, 4 όχι), η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, λόγω του νόμου Αυγενάκη για το Μητρώο.

Το “λουκέτο” στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι πλέον επίσημο. Στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί το σύνολο των Ενώσεων τάχθηκαν υπέρ της αναστολής των πρωταθλημάτων, εξαπολύοντας πυρά κατά του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη για το Μητρώο.

Μάλιστα εκείνο που αποφάσισε το Σώμα της συνέλευσης είναι όποια ΕΠΣ παρεκκλίνει από τη συγκεκριμένη απόφαση, να αναστέλλεται η ιδιότητα μέλους της. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή σε περίπτωση που υπάρξει υπαναχώρηση για το θέμα του Μητρώου, το οποίο απαγορεύει από τις ομάδες που δεν έχουν εγγραφεί να αγωνιστούν και να μπουν στα γήπεδα των δήμων, να λάβει απόφαση για να επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα.

Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, υπήρξαν 57 “ναι”, τέσσερα “λευκά” από Αστέρα Τρίπολης, Βόλο, Ιωνικό και Λαμία, αλλά και τέσσερα “όχι” από τον Ολυμπιακό και τις ΕΠΣ Ηλείας, Πειραιά και Λακωνία.

Προϋπόθεση για την έναρξη/επανέναρξή τους είναι να τροποποιηθεί ο νόμος και να αποσυρθούν από αυτόν οι κυρώσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.Ειδικότερα η απαγόρευση συμμετοχής στα πρωταθλήματα και η απαγόρευση χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο δημόσιο.

Ουσιαστικά με αφορμή το θέμα και το πρόβλημα του Μητρώου των Σωματείων η Γ.Σ. της ΕΠΟ κλήθηκε να ψηφίσει σε τρία διαφορετικά σκέλη:

 • Πρώτη πρόταση: Διακοπή των Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων
 • Δεύτερη επισήμανση: Παροχή εξουσιοδότησης στη Γ.Σ. της ΕΠΟ ώστε εάν αλλάξουν οι συνθήκες με το Μητρώο να συνεχίσουν
 • Τρίτη πρόταση: Αναστολή ιδιότητας Μέλους σε όποια ΕΠΣ πάει κόντρα στην πλειοψηφία

Στη συνέχεια άπαντες ψήφισαν θετικά εκτός από πέντε ομάδες και τρεις ΕΠΣ ενώ η ΕΠΣ Σάλας ψήφισε ναι αλλά με την υποσημείωση να γίνουν τα δικά της Πρωταθλήματα. Τελικός απολογισμός: 57 ναι, 4 όχι και 4 λευκά.

Ειδικότερα:

Αστέρας Τρίπολης: Λευκό
Βόλος: Λευκό
Ιωνικός: Λευκό
Λαμία: Λευκό
Ολυμπιακός: Όχι
ΕΠΣ Ηλείας: Όχι στο πρώτο και αποχή στα άλλα δύο
ΕΠΣ Λακωνίας: Όχι
ΕΠΣ Πειραιά: Όχι
ΕΠΣ Σάλας: Ναι αλλά με αίτημα εξαίρεσης των δικών της Πρωταθλημάτων

Δ. Μπιτζούνη: «Αντισυνταγματικός ο νόμος»

Σημαντική ήταν η παρέμβαση στη ΓΣ της ΕΠΟ του μέλους της Επιτροπής Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης, Διονυσίας Μπιτζούνη με καταγωγή από την Ζαχάρω, η οποία μίλησε για τον νόμο Αυγενάκη:

«Το θέμα είναι για ποιον λόγο φτιάχνουμε τον νόμο. Δεν τροποποιούμε τον νόμο κάθε μήνα. Ασχολήθηκα επιστημονικά με το Μητρώο όταν μου τέθηκε το ερώτημα από την Εκτελεστική Επιτροπή η ερμηνεία της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Οφείλατε να είχατε προσφύγει στα δικαστήρια που παρεμβαίνουν και είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου».

Ούτε «κουβέντα» από την εκπρόσωπο της FIFA 

Παρούσα στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ ήταν η εκπρόσωπος της FIFA Χάιντι Μπέχα, ωστόσο στην τοποθέτησή της δεν πήρε θέση για το Μητρώο, που αποτελεί το κεντρικό θέμα της συνέλευσης.Η υπεύθυνη της FIFA για θέματα ποδοσφαίρου ζήτησε τον λόγο διευκρινίζοντας πως δεν έχει σε κάτι να εισφέρει στην κουβέντα για το Μητρώο.

«Μπορώ να μιλήσω πιο γενικά; Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Εμείς ως FIFA στοχεύουμε στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και την ανταγωνιστικότητα. Είμαι χαρούμενη που είμαι εδώ και παρατηρώ τις συζητήσεις. Συγχαρητήρια στην Εθνική σας ομάδα. Η FIFA θέλει να έχει συνεργασία με όλους. Σας εύχομαι να πάρετε αποφάσεις προς το όφελος του ποδοσφαίρου», ανέφερε μεταξύ άλλων .Στην ΕΠΟ πόνταραν πολλά στη στήριξη της FIFA, ωστόσο από την τοποθέτηση της εκπροσώπου της, τα μέλη της ΓΣ δεν ικανοποιήθηκαν…

Αυγενάκης: “Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ονειρεύεται ότι ο λόγος του είναι ο νόμος – Οι μάσκες έπεσαν!”

Με ανάρτηση στο twitter o υφυπουργός αθλητισμού, σχολίασε όσα είπε ο πρόεδρος της ΕΠΟ σχετικά με το νόμο και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα ερασιτεχνικά σωματεία ως εξής:

“Ούτε Μητρώο αποδέχεται ο πρόεδρος ΕΠΟ, ούτε Ειδική Αθλητική Αναγνώριση ποδοσφαιρικών σωματείων, ούτε υποχρέωση Περιφερειών να εκδίδουν άδειες αγώνων! Έτσι είναι όταν… ονειρεύεται πως ο λόγος του είναι ο νόμος! Οι μάσκες έπεσαν! Τάξη παντού, σε όλο το αθλητικό μας οικοδόμημα»

Η τροπολογία για τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής  

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε τροπολογία σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή και αφορά τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα.

Το κείμενo της Τροπολογίας για το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων:– Ρύθμιση δικαιωμάτων για τα αθλητικά σωματεία που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση για την εγγραφή τους στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) έως την 30η.9.2022Αθλητικό σωματείο που διαθέτει την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 8 του ν.2725/1999 (Α’ 121) και έχει υποβάλει οριστική αίτηση για την εγγραφή του στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) χωρίς αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως την 30η.9.2022, δύναται από την 1η.8.2022 έως και την 30η.7.2023:

α) να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, κατά παρέκκλιση των ρυθμίσεων της παρ. 4 του άρθρου 8 και της παρ. 2 του άρθρου 140 του ν. 2725/1999 (Α΄121), καθώς και της παρ. 2 του άρθρου 66 και της παρ. 2 του άρθρου 75 του ν. 4735/2020 (Α΄197) και

β) να συμμετέχει στις αγωνιστικές διοργανώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4726/2020, εκτός αυτών που οδηγούν στη χορήγηση των παροχών και προνομίων του άρθρου 34 του ν.2725/1999 (Α’ 121).

– Κρίσιμος χρόνος συνδρομής των προϋποθέσεων συμμετοχής σε αθλητική διοργάνωση

– Προσθήκη παρ.1Β στο άρθρο 8 ν.2725/1999

Στο άρθρο 8 του ν.2725/1999 (Α’ 121) μετά την παρ.1A προστίθεται παρ. 1Β ως εξής:«1Β. Η κατοχή από αθλητικό σωματείο της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του άρθρου 8 του ν.2725/1999 (Α’ 121) και η εγγραφή του στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) αρκεί να συντρέχουν κατά τον χρόνο έναρξης των αγωνιστικών υποχρεώσεών του σε επίσημη διοργάνωση αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας. Η εκ των υστέρων απώλεια της μίας ή και των δύο από τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι αδιάφορη για τη νομιμότητα της συνέχισης της συμμετοχής του σωματείου στη διοργάνωση έως και την επίσημη ανακήρυξη των τελικών αποτελεσμάτων ή την επικύρωση της οικείας βαθμολογικής κατάταξης ή την με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ολοκλήρωσή της, κατά τα οριζόμενα στον οικείο κανονισμό και την προκήρυξη».

Οι σημαντικότερες τοποθετήσεις

Κωνσταντινίδης (Χανίων)

 • «Εμείς λέμε ούτε αναστολή, ούτε αναβολή. Διακοπή κύριοι, δεν παίζουμε μπάλα. Μαζεύω τις σφραγίδες των σωματείων και τις παραδίδω στην ΕΠΟ».

Καρράς (Λακωνίας)

 • «Δεν έγινε καμία υπεύθυνη πράξη από την ΕΠΟ σχετικά με το Μητρώο. Κανένας δεν έσκυψε πάνω από το πρόβλημα και ερχόμαστε τώρα να σκεφτούμε ότι αυτά τα πρωταθλήματα δεν πρέπει να διεξαχθούν. Ρωτάμε αυτούς τους ανθρώπους που πήραν προπονητή, που πήραν αθλητές, που κάνουν προετοιμασία; Θα τους πούμε στοπ επειδή φταίμε εμείς; Αποδεχθήκαμε το Μητρώο για να γίνουμε πρόεδροι. Καμία φωνή. Μας εξυπηρετούσε εμάς όμως να έχουμε 5-6 σωματεία».

Γιαρένης (Ανατολικής Αττικής)

 • «Η μόνη πρόταση είναι η αναστολή, αλλά να μπουν και κυρώσεις για όσους αγνοήσουν το σώμα και θα συνεχίσουν να παίζουν. Εχουμε δει το φαινόμενο να μην εφαρμόζουν κάποιοι τις αποφάσεις, όπως έγινε με το παράβολο των δελτίων και άλλα. Η αναστολή να συμπεριλαμβάνει και τον θεσμό του Κυπέλλου».

Ντάσιος (Αχαΐας)

 • “Πρέπει να τηρηθεί το αυτοδιοίκητο. Κάποιοι κύριοι πρόεδροι έχετε μπερδέψει το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι έξω από εμάς. Εμείς εκπροσωπούμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο”.

Τζώρτζογλου (Ηρακλείου)

 • “Πληκτρολογήστε Λευτέρης Αυγενάκης στο facebook. Εχει 2.500 φωτογραφίες, πιο πολλές και από την Πισπιρίγκου. Μεγαλύτερη τηλεθέαση από το Survivor και τον Σασμό έχει ο Λευτέρης. Δεν πήγε ποτέ στο γήπεδο, δεν υπηρέτησε ποτέ το άθλημα. Έχει κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο λούνα παρκ, ο απόλυτος αυταρχισμός, η απόλυτα υποκρισία και τολμώ να πω ότι ανάλογη είναι η υποκρισία και αυτών που είναι πάνω απ’ αυτόν. Καταλαβαίνετε τι έρχεται απ’ αυτόν αν μείνει ακόμα λίγο. Αυτή η βουλιμία που τον διακρίνει για την εξουσία, οδηγεί το ποδόσφαιρο στον αφανισμό”.

Βλαχόπουλος (Κέρκυρας)

 • «Να παραιτηθούν όλες οι ομάδες από το Μητρώο!»

Δημητριάδης (Μακεδονίας)

 • «Πρόκειται για παιχνίδια εξουσίας με εμπλοκή κάθε κυβέρνησης σε ένα αυτόνομο προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο. Το ζητούμενο είναι να κατηγορηθεί η Ομοσπονδία για αδυναμία διαχείρισης κρίσεων. Εχουμε παρεμβάσεις υφυπουργού που νομοθετεί την επαγγελματική διαιτησία. Αλλά καμία παρέμβαση όταν οι διαιτητές γίνονται έρμαια στις επιθέσεις του κάθε παράγοντα, που τους καίνε τα σπίτια και τα μαγαζιά».

Μπέος (ΝΠΣ Βόλος)

 • «Δεν πρόκειται να στερήσω από κανένα παιδί τα γήπεδα. Εκλέγομαι από το ποδόσφαιρο, όχι από τον Αυγενάκη. Τα γήπεδα παράγουν κοινωνικό έργο δίνοντας τα στα παιδιά και αποφεύγουν άλλες περιπέτειες Καμία αναστολή δεν πρέπει να δώσετε. Ξεκινήστε τα πρωταθλήματα την Κυριακή. Αν δεν προλαβαίνετε την άλλη Κυριακή. Θα γεμίσουν οι φυλακές; Τι θα γίνει; Κάποιοι φοβάστε, αλλά δεν πρέπει. Ποιο είναι το αδίκημα;  Οι αναστολές δεν λύνουν το πρόβλημα. Ένα μικρό ποσοστό σ’ αυτή την αίθουσα μπορούν να σπάσουν αυγά και να κάνουν ομελέτα. Με ρώτησε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μαγνησίας τι να κάνει. Και του λέω ξεκίνα το πρωτάθλημα. Ποιος Αυγενάκης; Μαζί θα πάμε. Η FIFA είναι μια αστεία υπόθεση. Πού είναι το αυτοδιοίκητο; Πώς επιτρέπει να κάνει παρέμβαση ένας περαστικός; Δεν είναι ισόβια η καρέκλα».

Όλη η επικαιρότητα