ΕΠΣ Ηλείας

Τοπικό Ποδόσφαιρο: Ο «οδηγός» για τη σεζόν 2019 – 2020

Ακούστε το άρθρο

Τι «παίζει» με άνοδο, υποβιβασμό, πλέι οφ και πλέι άουτ σε όλες τις κατηγορίες

Στην τελική ευθεία έχουμε μπει για την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου αφού σε ένα μήνα και κάτι, κάνει σέντρα η Α1 και η Α2 κατηγορία.

Η ΕΠΣ Ηλείας ανάρτησε χθες στο σάιτ της, ολόκληρη  την προκήρυξη των νέων πρωταθλημάτων και η «Πατρίς σπορ» σας παρουσιάζει σήμερα τι ισχύει αναφορικά με άνοδο, υποβιβασμό, πλέι οφ και πλέι άουτ σε όλες τις τοπικές κατηγορίες.

Αναλυτικά:

Το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας την ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020 θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 14 σωματείων.

Το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας την ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020 θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 14 σωματείων.

Το πρωτάθλημα της Β κατηγορίας (1ος και 2ος όμιλος) την ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020 θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 24 σωματείων.

Πόσοι υποβιβάζονται
από την Α1

Υποβιβάζονται στην Α2 κατηγορία 2 έως 4 σωματεία ανάλογα με την πορεία των ομάδων μας της Γ’ Εθνικής ερασιτεχνικής.

Αναλυτικά:

  1. Εάν δεν υποβιβαστεί κανένα σωματείο μας από την Γ’ Εθνική υποβιβάζονται 2 σωματεία στην Α2 κατηγορία.
  2. Εάν υποβιβαστούν 1 ή 2 σωματεία μας από την Γ’ Εθνική υποβιβάζονται 3 σωματεία στην Α2 κατηγορία
  3. Εάν υποβιβαστούν 3 σωματεία μας από την Γ’ Εθνική υποβιβάζονται τέσσερα (4) σωματεία στην Α2 κατηγορία.

Πόσοι προβιβάζονται
και πόσοι υποβιβάζονται
από την Α2

Προβιβάζονται από την Α2 κατηγορία στην Α1 το ελάχιστο 2 και το ανώτερο 3 σωματεία.

Αναλυτικά:

  1. Εάν υποβιβαστούν 2 σωματεία από την Α1 προβιβάζονται 3 σωματεία.
  2. Εάν υποβιβαστούν 3 σωματεία από την Α1 προβιβάζονται 2 ή 3 σωματεία.
  3. Εάν υποβιβαστούν 4 σωματεία από την Α1 προβιβάζονται 2 σωματεία.

Υποβιβάζονται από την Α2 κατηγορία το ελάχιστο δύο (2) και το ανώτερο τέσσερα 4 σωματεία.

Πόσοι προβιβάζονται και πόσοι υποβιβάζονται από την Β’ κατηγορία

Προβιβάζονται από την Β΄ κατηγορία στην Α2 το ελάχιστο  2 και το

ανώτερο 3 σωματεία.

Υποβιβάζονται από τη Β’ κατηγορία στη Γ΄ κατηγορία σωματεία (δύο από κάθε όμιλο).

Προβιβάζονται από τη Γ΄ κατηγορία στη Β΄ το ελάχιστο 3 και το ανώτερο πέντε (5) σωματεία.

Έναρξη πρωταθλημάτων

Η Α1 κατηγορία στις 21,22 Σεπτεμβρίου 2019.

Η A2 κατηγορία στις 21,22 Σεπτεμβρίου 2019.

Η Β κατηγορία στις 05,06 Οκτωβρίου 2019.

Η Γ κατηγορία στις 12-13 Οκτωβρίου 2019.


A1 KATHΓΟΡΙΑ

Πλέι οφ για την ανάδειξη πρωταθλητή

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος και σε περίπτωση ισοβαθμίας προκειμένου για τις θέσεις που δίνουν το δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων ισχύει το άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από 1η έως 4η θα συμμετέχουν σε αγώνες Play-offs για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Τα τέσσερα (4) πρώτα σωματεία της κανονικής περιόδου θα αγωνιστούν για την ανάδειξη του πρωταθλητή και την τελική βαθμολογική κατάταξή τους σε ένα μίνι πρωτάθλημα δύο (2) γύρων ανεξαρτήτως της βαθμολογικής τους διαφοράς την κανονική περίοδο.

Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play offs, θα προκύπτει ως εξής:

Το σωματείο που κατέλαβε την τέταρτη (4η ) θέση θα ξεκινήσει με μηδέν (0) βαθμούς.

Στην συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 1η ,2η και 3η θέση στην κανονική περίοδο με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την 4η θέση και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του 3. Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί με τους οποίους θα ξεκινήσουν τα σωματεία τους αγώνες play-offs. Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι ο,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράτε σε ακέραια μονάδα, υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ εάν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράτε κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς). Σε περίπτωση ισοβαθμίας στους αγώνες Play-offs ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου

20 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων (στα αποτελέσματα των play-offs). Ελάχιστη βαθμολογική διαφορά κατά την έναρξη των αγώνων Play-offs του πρώτου (1ου) από τον δεύτερο (2ο ) ορίζονται οι τρείς (3) βαθμοί.

Υποβιβασμός

Εάν υποβιβαστούν δύο (2) σωματεία το τελευταίο σωματείο δέκατος τέταρτος (14 ος) θα υποβιβάζεται απευθείας και το άλλο ένα (1) σωματείο μέσα από αγώνες play outs ως εξής:

Ο δωδέκατος (12ος) με τον δέκατο τρίτο (13ο ) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των πέντε (5) βαθμών. Σε διαφορές μεγαλύτερες, οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία παραμένουν στην κατηγορία χωρίς να υπάρξουν αγώνες play outs. Ο ηττημένος των αγώνων αυτών υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Ο νικητής των αγώνων παραμένει στην κατηγορία. Εάν υποβιβαστούν τρία (3) σωματεία τα δύο τελευταία σωματεία δέκατος τέταρτος (14 ος) και δέκατος τρίτος (13 ος) θα υποβιβάζονται απευθείας και το άλλο ένα (1) σωματείο μέσα από αγώνες play outs ως εξής: Ο εντέκατος (11ος) με τον δωδέκατο (12ο) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των έξι (6) βαθμών. Σε διαφορές μεγαλύτερες, οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία παραμένουν στην κατηγορία χωρίς να υπάρξουν αγώνες play outs. Ο ηττημένος των αγώνων αυτών υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Ο νικητής των αγώνων παραμένει στην κατηγορία.

Εάν υποβιβαστούν τέσσερα (4) σωματεία τα δύο τελευταία σωματεία δέκατος τέταρτος (14 ος), δέκατος τρίτος (13 ος) θα υποβιβάζονται απευθείας και τα άλλα δύο (2) σωματεία μέσα από αγώνες play outs ως εξής: Ο ένατος (9 ος) με τον δέκατο δωδέκατο (12ο ) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των έξι (6) βαθμών, ο δέκατος (10ος) με τον εντέκατο (11 ο) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των πέντε (5) βαθμών. Σε διαφορές μεγαλύτερες, οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία παραμένουν στην κατηγορία χωρίς να υπάρξουν αγώνες play outs. Ο ηττημένος των αγώνων αυτών υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Ο νικητής των αγώνων παραμένει στην κατηγορία.

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πλέι οφ ανόδου

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος και σε περίπτωση ισοβαθμίας προκειμένου για τις θέσεις που δίνουν το δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων ισχύει το άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από 1η έως 4η θα συμμετέχουν σε αγώνες Play-offs για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play offs, θα προκύπτει ως εξής: Το σωματείο που κατέλαβε την τέταρτη (4η ) θέση θα ξεκινήσει με μηδέν (0) βαθμούς. Στην συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 1η ,2η και 3η θέση στην κανονική περίοδο με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την 4η θέση και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του 3. Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί με τους οποίους θα ξεκινήσουν τα σωματεία τους αγώνες play-offs. Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι 0,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράτε σε ακέραια μονάδα υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ εάν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράτε κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς). Ελάχιστη βαθμολογική διαφορά κατά την έναρξη των αγώνων Play-offs του πρώτου (1ου) από τον δεύτερο (2ο ) ορίζονται οι τρείς (3) βαθμοί. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στους αγώνες Play-offs ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων (στα αποτελέσματα των play-offs).

Σε περίπτωση που η πρώτη (1η ) ομάδα έχει διαφορά μεγαλύτερη των τεσσάρων (4) βαθμών από τη δεύτερη (2η ) ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια και οι αγώνες play offs θα διεξαχθούν με την συμμετοχή της δεύτερης (2ης),τρίτης (3ης), τέταρτης (4ης) και πέμπτης (5ης) ομάδας.

Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play offs, θα προκύπτει ως εξής:

Το σωματείο που κατέλαβε την πέμπτη (5η ) θέση θα ξεκινήσει με μηδέν (0) βαθμούς.

Στην συνέχεια θα γίνεται αφαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσε το κάθε σωματείο από αυτά που κατέλαβαν την 2η ,3η και 4η θέση στην κανονική περίοδο με τους βαθμούς που συγκέντρωσε το σωματείο που κατέλαβε την 5η θέση και η διαφορά αυτή θα διαιρείται δια του 3. Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι οι βαθμοί με τους οποίους θα ξεκινήσουν τα σωματεία τους αγώνες play-offs.

Σε περίπτωση που το πηλίκο είναι δεκαδικός αριθμός, εάν είναι 0,5 και άνω το κλάσμα θα προσμετράτε σε ακέραια μονάδα υπέρ του σωματείου (π.χ. 2,5 το σωματείο θα ξεκινήσει με 3 βαθμούς), ενώ εάν είναι κάτω από 0,5 θα προσμετράτε κατά του σωματείου (π.χ. 2,4 το σωματείο θα ξεκινήσει με 2 βαθμούς).

Ελάχιστη βαθμολογική διαφορά κατά την έναρξη των αγώνων Play-offs του δεύτερου (2 ου) από τον τρίτο (3ο ) ορίζονται οι τρείς (3) βαθμοί.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στους αγώνες Play-offs ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων (στα αποτελέσματα των play-offs).

Υποβιβασμός

Υποβιβάζονται από δύο (2) έως τέσσερα (4) σωματεία. Εάν υποβιβαστούν δύο (2) σωματεία το τελευταίο σωματείο δέκατος τέταρτος (14ος) θα υποβιβάζεται απευθείας και το άλλο ένα (1) σωματείο μέσα από αγώνες play outs ως εξής:

Ο δωδέκατος (12ος) με τον δέκατο τρίτο (13ο ) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των πέντε (5) βαθμών. Σε διαφορές μεγαλύτερες, οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία παραμένουν στην κατηγορία χωρίς να υπάρξουν αγώνες play outs.

Ο ηττημένος των αγώνων αυτών υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Ο νικητής των αγώνων παραμένει στην κατηγορία.

Εάν υποβιβαστούν τρία (3) σωματεία τα δύο τελευταία σωματεία δέκατος τέταρτος (14 ος) και δέκατος τρίτος (13ος) θα υποβιβάζονται απευθείας και το άλλο ένα (1) σωματείο μέσα από αγώνες play outs ως εξής:

Ο εντέκατος (11ος) με τον δωδέκατο (12 ο ) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των έξι (6) βαθμών.

Σε διαφορές μεγαλύτερες, οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία παραμένουν στην κατηγορία χωρίς να υπάρξουν αγώνες play outs. Ο ηττημένος των αγώνων αυτών υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Ο νικητής των αγώνων παραμένει στην κατηγορία.

Εάν υποβιβαστούν τέσσερα (4) σωματεία τα δύο τελευταία σωματεία δέκατος τέταρτος (14 ος), δέκατος τρίτος (13 ος) θα υποβιβάζονται απευθείας και τα άλλα δύο (2) σωματεία μέσα από αγώνες play outs ως εξής:

Ο ένατος (9 ος) με τον δέκατο δωδέκατο (12ο ) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των έξι (6) βαθμών, ο δέκατος (10ος) με τον εντέκατο (11 ο ) εφόσον η βαθμολογική διαφορά είναι ίση ή μικρότερη των πέντε (5) βαθμών.

Σε διαφορές μεγαλύτερες, οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία παραμένουν στην κατηγορία χωρίς να υπάρξουν αγώνες play outs. Ο ηττημένος των αγώνων αυτών υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Ο νικητής των αγώνων παραμένει στην κατηγορία.

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προβιβασμός

Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος της κανονικής περιόδου θα διεξαχθούν διπλοί αγώνες play offs με τη συμμετοχή των δύο (2) πρώτων σωματείων κάθε ομίλου του βαθμολογικού πίνακα, σε έναν (1) όμιλο ως εξής:

Οι τέσσερεις (4) αυτές ομάδες θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους με την παρακάτω βαθμολογία: Η πρώτη (1 η ) ομάδα κάθε ομίλου με τέσσερεις (4) βαθμούς.

Η δεύτερη (2 η) ομάδα κάθε ομίλου με έναν (1) βαθμό.

Σε περίπτωση που μετά τους αγώνες play offs υπάρχει ισοβαθμία μεταξύ δύο (2) ή περισσοτέρων ομάδων ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. ερασιτεχνικών ομάδων.

Υποβιβασμός

Υποβιβάζονται στη Γ΄ κατηγορία τα δύο (2) τελευταία σωματεία στον βαθμολογικό πίνακα κάθε ομίλου ως εξής: Το τελευταίο βαθμολογικά σωματείο του κάθε ομίλου υποβιβάζεται απευθείας και για την άλλη μία θέση από κάθε όμιλο θα πραγματοποιείται αγώνας play out μεταξύ του δεύτερου από το τέλος βαθμολογικά σωματείου και του αμέσως ανώτερου βαθμολογικά σωματείου εφόσον η βαθμολογική διαφορά μεταξύ τους είναι ίση ή μικρότερη των πέντε (5) βαθμών. Σε αντίθετη περίπτωση το δεύτερο από το τέλος βαθμολογικά σωματείο υποβιβάζεται απευθείας.

Όροι διεξαγωγής πλέι άουτ
σε όλες τις κατηγορίες

Σε όλες τις κατηγορίες ισχύουν τα εξής:

Ο πρώτος (1 ος) αγώνας θα διεξάγεται στην έδρα της ομάδας με την καλύτερη βαθμολογία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.Ο δεύτερος (2 ος) αγώνας θα διεξάγεται στην έδρα της ομάδας με την μικρότερη βαθμολογία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και εφόσον χρειαστεί τρίτος (3 ος) αγώνας αυτός θα διεξάγεται στην έδρα της ομάδας με την καλύτερη βαθμολογία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η πρώτη (1η ) ομάδα χρειάζεται τέσσερις (4) βαθμούς ή τρεις (3) ισοπαλίες και η δεύτερη (2η ομάδα) πέντε (5) βαθμούς για την αποφυγή του υποβιβασμού.

 Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος της Γ’ κατηγορίας θα αποφασιστεί από την Ε.Π./ΕΠΣΗ μετά την λήξη των δηλώσεων συμμετοχής.

Όλη η επικαιρότητα