Ηλεία Ιστορικά

Τότε που όλοι άκουγαν… «Ράδιο Α.B.C» – Πριν 30 χρόνια στην Ηλεία είχε ξεκινήσει ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα «εραστών» του ραδιοφώνου

Ήταν Απρίλιος του 1988, τριάντα χρόνια πριν όταν «στον αέρα» ακούσθηκε επισήμως και για πρώτη φορά το σήμα του νέου ραδιοφωνικού σταθμού στην Ηλεία «A.B.C.».

Παράξενο όνομα, ακόμη πιο παράξενη η σύνθεσή του, περίεργο και το έμβλημά του, άγνωστο μέχρι τότε και το περιεχόμενό του… και όμως, ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ήταν η «ευχάριστη» έκπληξη των ερτζιανών!

Το Ράδιο «A.B.C.», αναπτύχθηκε με «ιλιγγιώδη» ρυθμό, «επιβλήθηκε» με συνέπεια, σοβαρότητα και αξιοπιστία στους 102,8 των fm, έγινε σημείο αναφοράς στη συντριπτική πλειοψηφία των ακροατών του ραδιοφώνου και παράδειγμα εξέλιξης από το ερασιτεχνικό στο νόμιμο εγχείρημα εκείνης της περιόδου, όχι μόνο στην Ηλεία άλλα και στην Ελλάδα.

Για να συμβεί βέβαια αυτό, χρειάστηκε να δοθούν σκληρές «μάχες» στα κέντρα αποφάσεων, να δαπανηθούν αρκετά χρήματα, να στηθούν τα ανάλογα μηχανήματα, να συγκεντρωθεί ένα πλήθος εγγραφών και βεβαίως να ξεπεραστεί με τον πλέον ανώδυνο τρόπο η αντιπαράθεση και με δυο-τρεις ακόμη ισχυρούς τοπικούς ραδιοσταθμούς που διεκδικούσαν επίσης τη νομιμότητά τους.

Και ο Γιάννης Τζουανόπουλος εκεί (καθιστός) ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Κ. Λεβέντης

Ο «έρωτας» των συντελεστών

Έξι άτομα συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη Νομική μορφή του «A.B.C.» και αποτελούν τους ιδιοκτήτες του Σταθμού στα αρχικά βήματά του. Η ενασχόλησή τους με τους ερασιτεχνικούς σταθμούς τα προηγούμενα χρόνια, η φιλοδοξία τους για κάτι διαφορετικό και η αγάπη τους για το ραδιόφωνο, ενώνει τις δυνάμεις τους για την αποφασιστική κίνησή τους.

Ποιοι ήσαν αυτοί; Ο Φώτης Ρέβελος κομμωτής στο επάγγελμα που παραμένει σε αυτό μέχρι και σήμερα. Ο αδελφός του Κυριάκος Ρέβελος που υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Σώμα και σήμερα είναι πλέον συνταξιούχος. Ο Δημήτρης Φωτόπουλος ηλεκτρονικός, που είχε και την τεχνική επιμέλεια του Σταθμού ενώ αργότερα είχε κατάστημα με πωλήσεις δίσκων και σήμερα εξακολουθεί να παραμένει στον χώρο ως ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού «Life 91,6».

Ο Μιχάλης Σιγούρος ελεύθερος επαγγελματίας με σημαντικές γνώσεις, σήμερα είναι Πρόεδρος και προπονητής στην «Σκακιστική Ακαδημία Πύργου». Ο Λεωνίδας Παναγόπουλος ηλεκτρονικός και εκείνη την περίοδο και σήμερα και ο Παρασκευάς Μαντάς μαθητής τότε, αυτοκινητιστής και ιδιωτικός υπάλληλος στη συνέχεια.

Με πληθώρα εκπομπών

Το «A.B.C.» δεν χάνει ούτε λεπτό γι’ αυτά που έχει να δώσει στον κόσμο. Με την άδεια νομιμότητας οι κινήσεις είναι γρήγορες και αποτελεσματικές. Τη γενική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Φώτης Ρέβελος και ο συντονισμός είναι παραδειγματικός.

Χαµόγελα από τον τραγουδιστή Πασχάλη και τη Βάνα
Κυριακοπούλου σε ρόλο τεχνικού ο  Ανδρέας Αλεξόπουλος

Δίνεται βάρος στην ενημέρωση που υλοποιείται σε τέτοιο βαθμό, πρωτόγνωρο για τα ηλειακά δεδομένα (πρωινή δημοσιογραφική ζώνη από τις 6:00, συνεντεύξεις, διαδοχικά δελτία ειδήσεων, πολλοί προσκεκλημένοι, μεταδώσεις αθλητικών δραστηριοτήτων, αθλητικές εκπομπές, εκπομπές λόγου,  έκτακτες παρεμβάσεις σε όλες τις ώρες για τα σοβαρά γεγονότα εκείνης της στιγμής κ.λπ.).

Σοφία Αρβανίτη και Μιχάλης Ρακιντζής στον «A.B.C.»

Συγκροτείται άμεσα δημοσιογραφική ομάδα το βάρος της οποίας και τον συντονισμό αναλαμβάνει ο Χρίστος Πλευριάς (σημερινός αρχισυντάκτης στην εφ. «Πατρίς» και στο Ρ/Σ της ΕΡΤ Πύργου) ο οποίος παράλληλα είναι και μουσικός παραγωγός με εκπομπή στην νυκτερινή ζώνη.

Ο Παρασκευάς Μαντάς ο νεώτερος εκ των ιδιοκτητών του σταθμού, τότε και σήμερα

Στην ίδια ομάδα ο Ανδρέας Καπογιάννης που παραμένει «μάχιμος» στον τομέα της ενημέρωσης, ο Θέμης Μαντάς (ασκεί και σήμερα στο  δημοσιογραφικό τομέα κυρίως στον στίβο), η Χριστίνα Αργυρίου (υπάλληλος στα Δικαστήρια), η Αργυρώ Βαζά (με εκπομπές σήμερα στον Ρ/Σ της Μητρόπολης), η Πέλυ Μπεβούδα (εργάζεται σήμερα στην ΟΡΤ TV) και ο αείμνηστος Γιώργος Ευσταθόπουλος ή Τζώμας.

Η αξιοποίηση των ανωτέρων προσώπων φέρνει στο σταθμό ηχηρά ονόματα προσκεκλημένων και αποκλειστικά θέματα που μεταδίδονται με γρήγορο και εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να «καθηλώνει» τους ακροατές στους 102,8.

Ο Κώστας Πρέκας με χειμαρρώδη λόγο από τότε σε μια συνέντευξη –«ποταμό» στο στούντιο του «A.B.C.»

Ήδη τον πρώτο χρόνο στο «A.B.C.» έχουν μιλήσει -οι περισσότεροι ζωντανά στο Στούντιο – οι πολιτικοί παράγοντες του Νομού αλλά και των γειτονικών Νομών, το σύνολο των Δημάρχων και περαιτέρω αυτοδιοικητικών στελεχών, πρόσωπα του πολιτισμού και της τέχνης, ηθοποιοί, τραγουδιστές κ.ά. όσοι επισκέπτονται την Ηλεία για την οποιαδήποτε δραστηριότητα, γνωρίζουν το «A.B.C.», την δυναμική του και δεν αρνήθηκε ποτέ κανένας να συμμετάσχει στο σταθμό που αγαπούσε και αγκάλιαζε η τοπική κοινωνία!

Δεν είναι τυχαίο ότι στις εκπομπές (ενημερωτικές, μουσικές, αθλητικές και λόγου – πολιτισμού) έχουν μιλήσει πρόσωπα όπως ο Κατράκης, ο Σαμαράκης, ο Μπιθικώτσης, ο Καζάκος, ο Βόγλης, ο Κοντογιαννίδης ο Πορτοκάλογλου, ο Μπουλάς κ.ά.

Κ. ΜΑΝΤΖΙΒΗΣ και εκπομπές λόγου

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στις εκπομπές λόγου του «Ράδιο A.B.C.» που έδωσαν ποιοτική εκτίναξη στο σταθμό και αν τώρα υπάρχουν σε κάποιο αρχείο θα χαρακτηρίζονταν «ραδιοφωνικοί θησαυροί». Σε αυτές πρωτοστατούσε ο αξέχαστος και κορυφαίος στη συγκεκριμένη κατηγορία Κυριάκος Μαντζιβής που δυστυχώς έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Αξιοσημείωτη αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης στη Βάνα Κυριακοπούλου (που είχε και διοικ. αρμοδιότητα) στη Χαρούλα Μαμωνά και στον Ντίνο Καρακασίλη.

Οι μουσικές παραγωγές

Ψηλά τον δείκτη του Σταθμού κρατούσαν ωστόσο και οι μουσικές παραγωγές από πρόσωπα που σήμερα κανείς ίσως να μην πίστευε ότι είχαν ένα τέτοιο ξεχωριστό ρόλο.

Μερικοί από αυτούς ήσαν: Ανδρέας Αλεξόπουλος (διευθυντής, σήμερα στην ΟΡΤ 24/7  92,3 FM), Πέτρος Μπεβούδας (γνωστός dj), Νίκος Βαρζελιώτης (μουσικός παραγωγός σήμερα στην ΟΡΤ 24/7  92,3F M), Μπάμπης Χριστακόπουλος (μουσικός παραγωγός σήμερα στην ΟΡΤ 24/7   92,3 FM), Κώστας Γαλανόπουλος, Κώστας Σαραντόπουλος, Χρήστος Δίπλας, Δήμητρα Μάρκου, Μαρία και Τέση Παπαδοπούλου, Χρήστος Ξυδιάς, Γιάννης Σπυρούνης, Κώστας Νικολόπουλος, Παναγιώτης Μπράμος (ιδιοκτήτης σήμερα του vox fm), Σπύρος Πεπές, Σπύρος Κίστος κ.ά.

Τα τηλέφωνα του «A.B.C.» χτυπούσαν διαρκώς μέρα και νύχτα. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα ήταν η δυνατότητα συμμετοχής του κόσμου στις περισσότερες από τις εκπομπές. Ακόμα και όταν μετά από ένα χρόνο ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση με ότι σήμαινε αυτό, ήσαν πολλοί εκείνοι που επέμεναν να ακούνε στη δουλειά τους, στα σπίτια του, μέσα στα αυτοκίνητά τους, στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, παντού το «Ράδιο A.B.C.».

Ο σταθµός κατάφερε να συγκεντρώσει τους καλύτερους
µουσικούς παραγωγούς της εποχής

Μικρή διάρκεια μεγάλη αγάπη

Όπως όλα τα ωραία έχουν σύντομο τέλος έτσι έγινε και με το συγκεκριμένο εγχείρημα. Κράτησε λίγα χρόνια, γνώρισε όμως την αγάπη του κόσμου. Και τούτο είναι κάτι που μένει ανεξίτηλο όσων παιδιών πέρασαν από εκεί. Στην πορεία έγιναν ανακατατάξεις, υπήρξαν αλλαγές (στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μπήκαν αργότερα ο Πάνος Αλεβίζος από τον Σταθμό «9.25» και ο Ανδρέας Κακόγιαννος) το «A.B.C.» κράτησε «σταθερή αντίσταση» στις εξελίξεις των καιρών αλλά χωρίς ουσιαστική οικονομική βοήθεια στο τέλος δεν άντεξε.

Η ταμπέλα στο κτίριο της οδού Αιόλου (στο ΠΙΚΑΝΤ του Άγγελου και Βασίλη Αγγελόπουλου) όπου βρίσκονται τα γραφεία και τα στούντιο του «A.B.C.» έμεινε για να μας το θυμίζει…

Φώτης Ρέβελος

 «Αυτή η εποχή, ήταν εποχή ραδιοφώνου. Στον A.B.C. ήμασταν επαγγελματίες, ερωτευμένοι όμως με αυτό που κάναμε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κορυφαία ακροαματικότητα, καθώς είχαμε κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων των ακροατών και των φορέων του Νομού μας.

Το A.B.C., μεσουρανούσε χάρη όχι μόνο των ιδιοκτητών του, αλλά και των αυστηρών επιλεγμένων συνεργατών του, δημοσιογράφων και μουσικών παραγωγών.

Και μπορεί σήμερα να έχουμε αλλάξει επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά, πιστέψτε με, μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια το μικρόβιο υπάρχει και όλοι μας αναπολούμε με συγκίνηση εκείνα τα υπέροχα χρόνια».

Όλη η επικαιρότητα