Αρθρογραφία

Του καιρού γυρίσματα

Ακούστε το άρθρο

Είναι αλήθεια αισθανόμαστε πολύ βαθιά την απουσία Σόϊμπλε, τόσο που λίγη σημασία δώσαμε στους Θεσμούς που βρίσκονται στην Αθήνα, στις συζητήσεις που γίνονται σε καλό κλίμα για τα προαπαιτούμενα φυσικά, της τρίτης δόσης του τρίτου μνημονίου, της τρίτης μνημονιακής κυβέρνησης της χώρας μας τα τελευταία εφτά χρόνια της εμφανούς και ελεγχόμενης χρεοκοπίας μας.

Αν και ο κ. Σόϊμπλε, έκανε δηλώσεις και είπε πολλά, υπέρ και κατά των ελληνικών Κυβερνήσεων που δάνειζε τα προηγούμενα χρόνια, εμείς δεν του δώσαμε καμία σημασία, γιατί θεωρούμε ότι πλέον δεν τον έχουμε στο κεφάλι μας, να βάζει όρους και προϋποθέσεις για την διαχείριση των δανεικών, και δεν θέλουμε να σκεφτούμε ότι ο αντικαταστάτης του μπορεί να είναι ίδιος ή και χειρότερος για εμάς, άσχετα με το τι θα είναι για την χώρα του και την Ευρώπη.

Πέραν τούτου είπε και πράγματα που δεν μας αρέσουν και τόσο ειδικά για τα κρίσιμα χρόνια 2014 και 2015, όταν έγινε η μεγάλη αλλαγή στην κυβερνητική εξουσία της δεξιάς με την αριστερά, όπως αυτοπροσδιορίζονται φυσικά οι δύο παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια να μπορεί κάποιος μη μυημένος να κατανοήσει το ιδεολογικό τους περιεχόμενο, οπότε περιοριζόμαστε στο ευκρινές επικάλυμμα.

Ας επανέλθουμε όμως στο καλό κλίμα της συζήτησης της κυβέρνησης με τους θεσμούς και γιατί αλήθεια να μην είναι καλό, αφού όλα όσα συζητούνται είναι ήδη αποφασισμένα και ψηφισμένα στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και τώρα απλώς εξειδικεύονται και γίνονται πιο αισθητά στην κοινωνία των ανθρώπων, που πολλές φορές παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει, μέχρι το οτιδήποτε φτάσει στο τέρμα και ακουμπήσει στους ώμους των πολιτών της.

Τώρα λοιπόν καταλαβαίνουμε το κόστος των 90 περίπου δις. δανεισμού που προβλέπει το τρίτου μνημόνιο, τώρα που χρειάζεται να υπογραφούν οι εγγυήσεις, εξασφαλίσεις, προαπαιτούμενα, ή όπως αλλιώς μπορούμε να τα πούμε, τώρα που θα συμφωνηθούν πιθανόν και άλλες περικοπές συντάξεων και μισθών, με εξαίρεση πάντα τους πατρίκιους και δεκανίκια κοινώς του συστήματος.

Δεν θα βγούμε όμως στους δρόμους και στις πλατείες, δεν θα αγανακτήσουμε, δεν θα μουντζώσουμε προς το Κοινοβούλιο και δεν θα το χαρακτηρίσουμε με τους χαρακτηρισμούς του παρελθόντος, αφού οι «γερμανοτσιολιάδες και οι δοσίλογοι» του παρελθόντος, εκδιώχθηκαν ουσιαστικά δια της μεθόδου του εξωστρακισμού, οι δε διάδοχοί τους, αν και πράττουν χειρότερα και σκληρότερα αυτών, μπορούν να αποκληθούν μόνο ως «γερμανόφιλοι και ορθολογιστές», ενδεδυμένοι με αριστερή φρασεολογία και νεοφιλελεύθερη πρακτική.

Του καιρού γυρίσματα είναι όλα λένε οι πιο ψύχραιμοι, οι δε άλλοι, με χαμένη της ψυχραιμία τους, αρχίζουν να μαζεύονται στα σκαλοπάτια της Πρόνοιας, του ΙΚΑ, των Δήμων, της Εκκλησίας και παντού όπου μπορεί να δοθεί κάποιο βοήθημα επιβίωσης, και προσπαθούν απεγνωσμένα να δουν κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειας.

Όλη η επικαιρότητα